PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10031416}

Udar

2023 -
6,4 332  oceny
6,4 10 1 332
7,0 6 krytyków
Udar
powrót do forum serialu Udar

Przeszedł zupełnie bez echa, a szkoda, bo to jeden z najlepiej napisanych polskich seriali. Nie sugerujcie się opisem, nie czytajcie opinii, tylko obejrzyjcie, bo naprawdę warto. Tak samo było z "Artystami" (tamten serial chyba ciut lepszy), który powstał jeszcze przed erą streamingu. "Udar" jest odpowiedzią na ciągłe szufladkowanie i dzielenie ludzi, którym już chyba każdy jest zmęczony. Na tiktokizacje myśli, przekazu. Pokazuje, że każdy może się załamać, może nie dać rady, może mieć dość. Że każdy był też i będzie na zawsze tym dzieckiem z wybitymi mleczakami. Trudy, brak odpowiedzi, ale "niestety musimy żyć", jak mówi w pewnym momencie główny bohater. Dobre kreacje aktorskie, zbitki montażowe i intensywna reżyseria pomagają tekstowi.

ocenił(a) serial na 8
LukaszJarosz25

Jedno mnie tylko dziwi, mianowicie, że Jacek po udarze mówi niewyraźnie, długo, a nie myli słów. Z mojego doświadczenia z osobami po udarach wychodzi, że raczej mówili wyraźnie, tylko właśnie mylili słowa, zamiast pralka lalka, tzn. wiedzieli, co chcą powiedzieć, a i tak mówili coś innego, co wywoływało ich irytację (chyba że, bo tak też się zdarzało, byli święcie przekonani, że mówią prawidłowo i dziwili się, o co chodzi). Ale może inni mieli inaczej, nie wiem.