PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=790008}

Ultraviolet

2017 - 2019
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 17955
6,1 9 krytyków
Ultraviolet
powrót do forum serialu Ultraviolet

W żadnym stopniu serial nie sprawia wrażenia jakiejś szczególnej produkcji telewizyjnej. Taka gdzieniegdzie podkoloryzowana tanimi schematami przeciętność. Wszystko wskazuje na to, że popularność serialu ma budować w znaczącym stopniu powszechna moda na nieustanne obcowanie ludzi z portalami społecznościowymi. Nawet wyczuwa się w serialu - być może nieumyślne - wystawienie pomniejszego pomnika tej formie odcinania się od rzeczywistości. Na pewno jej promocję. To chyba najwcześniejsza młodzież ma być jego głównym targetem. Wszystko to, co w serialu tworzy obraz funkcjonowania grup ludzkich głęboko zanurzonych w świecie społeczności tego typu, jest po prostu tandetne i komiczne. Nie będę odnosił się do dźwięku, bo uważam, że jeśli ktoś po tak słabej premierze i tylu innych minusach zwraca w ogóle na to uwagę, to znaczy, że wiele do szczęścia na gruncie treści mu nie potrzeba. Jeśli zaś chodzi o scenariusz, to nie ma tutaj miejsca na nic innego jak tylko wzruszenie ramionami. Aktorsko serial też w żaden sposób ciekawy. Głowna bohaterka bardzo słabo. Fabijański owszem objawia talent, ale w tym anturażu ostatecznie też wypada odpychająco. Oczywiście jedyny moment, w którym można być zadowolonym, to ten, gdzie pojawia się Kulesza. Ale ta babka po prostu tak ma, że wystarczy że wypowie zdanie do kamery i od razu jest genialnie. Niestety, ale pierwszy odcinek znacząco odsłania poziom jakiego możemy spodziewać się w kolejnych odcinkach i tym samym nie wygląda to zachęcająco. Wszystko to takie jakby dla bezmyślnie oglądającej gimnazjalnej gawiedzi, dla której najważniejsze w serialu jest to, by świat w nim przypominał "nowoczesny zachód" i nie straszył "zaściankowym średniowieczem" wypranym z wszelkiego rodzaju "luzackiego" usposobienia.

chrisziyo

To co, nie oglądać w przyszłości?

afterman

Pierwszego odcinka nie, bo słaby.

ocenił(a) serial na 4
chrisziyo

Słaby i ocena 5? Słaby według tej skali 3.

ocenił(a) serial na 4
gaudium

* Słaby według tej skali to powinno być 3.

gaudium

Faktycznie. Najwyraźniej jestem niedorozwinięty.

ocenił(a) serial na 5
chrisziyo

może inaczej - trailer okazał się za bardzo obiecujący vs to co zobaczyliśmy w 1szym odcinku....;P ale ja jeszcze daję serialowi szansę. głównie ze względu obsadę - Kulesza (choć obstawiam, że będzie mniej niż więcej w całym serialu), Czerwińska, Kalita, Topa, Żurawski to bardzo dobra ekipa - oni będą chyba na stałe czyli w każdym odcinku. Nieradkiewicz i Fabjański - zobaczymy, czy "dociągną" do ww pozostałych. z połowę 1go sezonu (3-4 odcinki?) zobaczę by wyrobić sobie zdanie, potem najwyżej będzie zmiana kanału.
dla mnie nadmiar screen'ów z portali, telefonów, kont jest trochę denerwujący, faktycznie wygląda to na focusowanie się na gimbazowym odbiorcy :P :P
brakuje trochę brudu rzeczywistości - chociaż trochę z klimatu Gliny czy Pitbulla, ale to raczej nie w tym serialu;(
no i nie każda sprawa musi być tak całościowo, ekspresowo i zgrabnie rozwiązana w końcówce pojedynczego odcinka - może scenarzyści i producenci wzięli to pod uwagę;)
na koniec pytanie - głos młodego w czapce przed kompem? - wydawało mi się, że to Obuchowicz ale chyba to będzie Damięcki - i raczej nie jest na plus...:P
let's watch.....

ocenił(a) serial na 5
chrisziyo

Wg mnie to taki trochę Komisarz Alex, tyle że z nowinkami technologicznymi. Sprawa rozwiązana w ostatnich pięciu minutach, wcześniej napięcie raczej takie sobie. Motywacje głównej bohaterki do rozwiązania tej sprawy dla mnie mało przekonywujące. Film ok, będę oglądać, ale głównie dla widoków miasta i ciekawości, jak będzie dalej. Dźwięk - tragedia!!

ocenił(a) serial na 5
Piaff

Aaa i jeszcze ta nachalna reklama telefonu na samym początku... Wrrrr!

chrisziyo

Brawo! Dokładnie tak samo myślę, ale, że dałeś 5??? Nie kumam.

mondeo117

Dałem 5, bo faktycznie uważam go za średni, tj. przeciętny. Niczym sie nie wyróżnia, ale też nie jest amatorszczyzną totalną.

chrisziyo

Fakt trochę pojechałem z tą 1, ale to pewnie przez wqrw na dźwięk i trochę infantylność odcinka. Nic wykasuję ocenę i ocenię po obczajeniu większej ilości materiału.

mondeo117

Na poprawę dźwięku jednak nie licz. :))))

chrisziyo

AXN na fejsie napisał że dźwięk poprawiono i będzie bez zarzutu. Zobaczymy a raczej obsłuchamy.

chrisziyo

Dla mnie to tacy współcześni Kryminalni. 45 minut i sprawa rozwiązana, dość banalna jak się okazuje. Nigdy nie byłam fanką Nieradkiewicz, ale wiem, ze jest ceniona przez krytyków, jak dla mnie to się tu marnuje. Widziałam zapowiedź drugiego odcinka - "gadające drzwi" i szczerze , nie mam ochoty oglądać.

kokoszanel11

Pytanie, kim są ci krytycy skoro ją cenią. Pytanie retoryczne, bo przyznam, że nie chcę nawet wiedzieć.

kokoszanel11

'Współcześni Kryminalni'....błagam. 'Kryminalni' to był naprawdę dobry serial kryminalny z gatunku tych 'dla całej rodziny'. Scenariusze i dialogi nie bolały/nie rozsadzały mózgu jak te tutaj. Ja wiem, że znak czasów, ale z tymi screenami z telefonów i neta przesadzają naprawdę grubo. Jak będę chciał popatrzeć na ekran telefonu, to popatrzę. Poza tym Nieradkiewicz to jest najlepsza aktorka z całej obsady i tylko dzięki jej urokowi te dość irytująco napisaną postać da się oglądać, a może nawet polubić. Kuleszy, to tu w ogóle by mogło nie być. Służy głównie do tego żeby się pojawić na minutę na tej samej kanapie i trochę ponarzekać na wszystko. W zasadzie to samo z Żurawskim, Kalita kompletnie niewykorzystany. Fabijański drewniany jak zawsze, gra identycznie jak w każdym filmie/serialu/reklamie szamponu.