Popatrzcie na to:
http://republika.pl/blog_yl_4252484/5998110/tr/worldcovers_china.jpg
Wiecie co to? To chińska okładka "Zmierzchu"! Ale to nie jest tu najważniejsze. Przypatrzcie się dobrze tym dwóm postaciom (Belli i Edwardowi). Czy oni wam kogoś nie przypominają? Bo mi tak. Yuuki i Zero z Vampire Knight! Popatrzcie na tego chłopaka, wygląda jak Zero! Nawet ubrania przypominają do złudzenia mundurki Akademii Cross! Czyżby Chińczycy posunęli się do plagiatu dzieła Hino Matsuri?! Oj, ostro mi tym podpadli! -.-
A teraz porównajmy fabuły:
- w obu dziełach jest główna bohaterka, która zakochuje się w wampirze,
- są elitarne grupy złożone z wampirów ( Cullenowie i Nocna Klasa),
- główna bohaterka ma przyjaciela, który się w niej kocha,
- przyjaciel bohaterki pochodzi z rodzimy/plemienia nienawidzącej wampirów,
- główna bohaterka mieszka z ojcem,
- przyjaciel bohaterki przechodzi przemianę, zmienia się w stworzenie, które jest zdolne skrzywdzić człowieka i przez jakiś czas ukrywa to przed przyjaciółką, bojąc się, że zrobi jej krzywdę,
- Yuuki nie umie wybrać między Zero a Kaname, Bella między Jacobem a Edwardem, ale obie wybierają "ukochanych"
- obie w końcu stają się wampirzycami.
To wszystko co mi narazie przyszło do głowy, jak znajdziecie więcej to piszcie w komciach. Aha, i jest jeszcze jedno! Według mnie obie bohaterki są normalne inaczej :P
I kto tu kopiował? Prawda sama wychodzi: Vampire Knight powstało pierwsze! (I manga, i anime)
Czy ja wiem, pierwsza powieść i pierwszy rozdział mangi wyszły w tym samym roku. Fakt że VN parę miesięcy wcześniej ale warto też dodać że manga swoją premierę w USA miała dopiero w 2007 a popularna na całym świecie stała się dopiero po premierze anime. Myślę że podobne pomysły na fabułę i bohaterów to przypadek, bardziej prawdopodobne że z czasem kiedy obie serie zaczęły być rozpoznawalne autorki 'zgapiały' od siebie pomysły ;p
Co do okładki, pewnie chęć dostosowania do chińskiej młodzieży. W Japonii wyglądało to tak -> http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:oF6nlfbQvV5NRM:http://www.blueocean.bz/worm/h ome/cover_image/4863321317&t=1
A całość została podzielona na znacznie większą ilość tomów i okraszona o ile wiem grafikami w podobnym stylu co na okładce. Warto też dodać że przy udziale koreańskiej rysowniczki powstał też komiks oparty na Zmierzchu. Jeden biznes napędza drugi.
Zmierzch stanowczo więcej ma powiązać z seralem czysta krew ;) Tutaj jakos mniej mi sie to rzuciło w oczy bo jest znacznie wiecej rożnic oraz typowa dla anime biedna urzalająca się nad swoim brakiem siły dziewczyna. xd
Tia... Tylko w tym "zmierzchu" śmiesznym nie dzieje się nic oprócz tego, że ta Bella wzdycha do Edwarda, a ten powstrzymuje sie od macania jej, żeby jej krzywdy nie zrobić. Idąc tym tokiem myślenia to wszystkie powieści/anime/mangi/komiksy etc. z wampirami możnaby porównać. Nie twierdzę, że VN jest jakieś najwyższych lotów, ale dajcie spokój! "Zmierzch" nie ma fabuły, a otoczenie bohaterki (np. fakt, że ona mieszka z ojcem) nie ma generalnie głębszego sensu. Historia dyrektora miała sens, i to całkiem spory. Więc bez jaj, żeby porównywać te dwie rzeczy...
Trochę się zgadzam może i VK jest troszkę podobne do Zmierzchu, ale każdy film,książka albo manga ma z innymi coś wspólnego. Jeżeli patrząc tak można powiedzieć że Bleach jest taki sam jak Death Note bo w tym i tym główny bohater spotkał shiningami i obaj mają jakąś moc odkąd ich poznali. Zgadzam się że Edward na tym zdjęciu przypomina troszkę Zero.