Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum 2 sezonu

Właśnie obejrzałem teaser 2 sezonu i oto moje przemyślenia na temat tego co zobaczymy w drugiej odsłonie. Oczywiście wraz z następnymi zwiastunami moje przewidywania mogą być skorygowane.

1. Halbrand- Sauron po koszu od Gołgaladrieli pójdzie z buta do Mordoru budować własny biznes. Wiadmo praca jest najlepszym lekarstwem na złamane serce. Dzięki supermocom wybuduje pierwsze Barad Dur.
2. Gołgaladriel razem z Elrondem, chyba swoim mężem i azjatycką elfką pożyczoną z Witcher-Blood Origin wyruszą na poszukiwania Saurona. Trochę powalczą z przypadkowymi kitowcami ale Saurona nie znajdą.
3. W tym czasie Halbrandt-Sauron w blond peruce będzie działał znowu w Eregionie i znowu uczył Celebrimbora podstaw metalurgii. Tym razem wykują pierścienie dla ludzi i krasnoludów. Oczywiście Celebrimbor nie wpadnie na pomysł, że Annatar i Halbrand to ta sama postać, blond peruka będzie zbyt myląca. Swoją drogą aktor grający Halbranda miał rzekomo zrezygnować z roli a widzimy go ponownie.
4. W Khazad Dum krasnoludy w przerwach pomiędzy parodiowaniem Szkotów dokopią się w końcu do Balroga który zdewastuje podziemne miasto.
5. W Numenorze Ar – Pharazon będzie rozkręcał mroczny kult. Dlaczego skoro Sauron jest w Eregionie? Cóż autorów tego serialu nie obchodzi chronologia Drugiej Ery Śródziemia. Pewnie tak jak zapowiadali twórcy, będzie tam drugi Sauron grany przez innego aktora. W każdym bądź razie przewiduję, że Ar-Pharazon ubije mieczem tego orła widocznego na zwiastunie i następnie będą składać córkę Elendila w ofierze morskiemu potworowi. Dlatego też widzimy na zwiastunie jakieś zamieszki i Elendila krzyczącego „Nieeeeeeee!”
6. Elendil i Isildur uciekną do Śródziemia gdzie z opresji uratuje ich Danny Alves.
7. W tym czasie Celebrimor po wybuchu w kuźni jorgnie się, że Annatar to Halbrand w peruce Postanowi wrzucić pierścienie ludzi do ognia i zawiadomić straż.
8. W międzyczasie armia orków pod wodzą Jana Borysewicza ruszy na Eregion i przystąpi do oblężenia miasta. Gołgaladriel ruszy z odsieczą. Sam zdekonspirowany Annatar-Halbrand będzie okrążony przez elfich wojaków niczym Palpatine w „Zemscie Sithów” ale uratuje się z opresji dzięki supermocom. Eregion upadnie.
9. Elrond ruszy na czele konarmii ze spóźnioną odsieczą i wygra jakąś mała bitwę, po czym założy Rivendell.
10. Gołgaladriel, Elrond i Gil Galad podzielą się pierścieniami elfów.

Rzeczy których nie jestem pewien.

1. Sztajmes z pierwszego sezonu to na 100% Gandalf. Będzie nawet scena jak uderza laska w ziemie skalkowana z „Drużyny Pierścienia” Nie wiem jednak z kim będzie walczył.
2. Póki co nie wiadomo co z żulohobbitami. Może w następnym zwiastunie będzie to wyjaśnione. Obstawiam wstępnie, że to Gandalf niczym Mojżesz przywiedzie ich do ziemi obiecanej czyli Shire.
3. Nie jest wyjaśnione co z samotną mamuśką. Jej syn płacze w zwiastunie więc albo będzie ranna/chora albo umrze.
4. Nie mam pojęcia co tu robi stworek z klimatów Lovercrafta. Wiadomo, że będzie zły ale nie wiadomo jeszcze kto go ubije.
5. Nie wiem kim jest kobieta ze stygmatami. Królowa Numenoru za ciemna, Galadriela z kolei nie ma tipsów.

ocenił(a) serial na 3
zarptak

piekne :D bedzie sie działo :D

ocenił(a) serial na 10
zarptak

Ty ogarniasz bazę że Sauron będzie miał twarz Vickersa tylko dla widzów, a dla postaci w świecie Tolkiena będzie nosił inną powłokę cielesną, i dlatego nie zostanie rozpoznany?
Serio Amazon potrafi was narzekaczy strollować z tak dziecinną łatwością, bo mało kto potrafi się tu domyślić najbardziej logicznych rzeczy. :D
Niby tacy znawcy lore a zero bazy...

ocenił(a) serial na 7
WhiteDemon

O czym ty mówisz, rozwiń bo czuje sie jak idiota, albo jesteśmy sami z różnych uniwersów?
Jak ma mieć inną twarz dla widzów, a inaczej będą widzieć go postacie ze Śródziemia? To jakaś alegoria?
Tak jak uwielbiam aktora jak i samą jego gre, wcielającego sie w tyle postaci na raz i jak to sie zapowiada to tez mnie ubodło po trailerze 2-giego sezonu że on ma twarz Halbranda i z elfów już od pierszego sezonu (w dodatku elfów wysokiego rodu) robią półmózgów.
Więc prosze jeśli były jakiekolwiek przesłanki między wierszami czy jawnie przemycone making-off od twórców że ta twarz bedzie sie zmieniac ekspresyjnie kadrami tak aby nam dać pstryczek że dla Cerembrimbora i Gwaith-i-Mírdain twarz ta bedzie inna z racji mistrzostwa iluzji Saurona ?

ocenił(a) serial na 3
WhiteDemon

Idź być shillerem gdzie indziej, feminemku.

ocenił(a) serial na 3
zarptak

Aktualizacja po obejrzeniu wszystkich zwiastunów. Tak widzę, rozwój wydarzeń 2 sezonu.

W retrospekcji otrzymamymy scenę koronacji Saurona na władcę orków tuz po upadku Morgotha. Co jest samo w sobie kompletnie bez sensu gdyż po upadku Morgotha Sauron uciekł i nie kontynuował otwartego buntu. Poza tym dla orków był bogiem a nie władcą którego władze legitymizowała jakaś uroczysta koronacja.

Przesuwamy się do przodu o …....właściwie nie wiadomo ile. Wykucie pierścieni to połowa Drugiej Ery, czasy Ar Pharazona to koniec Drugiej Ery, a przebudzenie Balroga to już Trzecia Era.

Tak czy siak po wybuchu wulkanu z końca pierwszego sezonu do obozu orków przychodzi troll. Troll mówi do Janka Borysewicza:
– Ja być silny, silniejszy od orków. My wspólpracować i razem zabijac ludzi i elfy. Janek się zgadza.

Halbrand-Sauron zostanie złapany przez orków i przyprowadzony przed oblicze Janka Borysewicza. Orkowie nie będą wiedzieli, że to Sauron i wezmą go za króla trzech chałup które widzieliśmy w pierwszym sezonie. Halbrand poprosi o uwolnienie, obiecujac w zamian info o nowym potężnym czarodzieju, sojuszniku elfów, czyli o sobie samym. Borysewicz będzie kręcił głową ale koniec końców uwolni Halbranda który uda się do Eregionu.

W Lindonie Juliusz Gil Galad będzie przepytywał Gołgaladriel w sprawie 3 pierścieni i tajemniczego faceta którego wszędzie ze soba woziła. Gołgaladriel najpierw będzie kręcić i twierdzic, że to tylko przyjaciel, potem przyzna się, że została omamiona jak ofiary Kalibabki.
Elrond powie:
– The rings must be destroyed – Co jest oczywistą kalką z narady u Elronda w „Drużynie Pierścienia”
Gołgaladriel odpowie:
– Chłopaki bez żartów. To są drogie rzeczy. Zatrzymajmy je.
Gołgaladriel, Juliusz Gil Galad i Kirdan założą pierścienie.
Elrond będzie dalej przeciwny, twierdząc, że noszenie pierścieni Saurona uczyni noszących jego wspólnikami.
Potem Gołgaladriel powie do Elronda:
– Ten pierscień zaprowadzi mnie do Saurona. Jedz ze mną i pomóż mi go znaleźć.
Elrond się zgodzi i wspólnie wyruszą na wycieczkę.

W tym samym czasie Sauron jako Halbrand przybędzie Eregionu, Troche pokręci się po mieście i następnie podczas paskudnej ulewy przyjmie go pod swój dach Stanisław Mikulski. Stanislaw Mikulski powie:
– Słychaj Hallbrand co to była za afera z tymi 3 pierścieniami?
Hallbrand – Oj tam blondi się obraziła, że ktoś jest zdolniejszy od niej.
Mikulski- A te pierścienie co je zrobiliśmy to w ogole działają? Robią coś?
Hallbrand – Jeszcze jak.
Następnie Hallbrand wejdzie do ognia. W ogniu przemieni się w ogolonego Halbranda w blond peruce.
Stanisław Mikulski zszokowany tym wydarzeniem powie:
– Ojejku, co to, co to się staneło? Jak mam cię nazywać blondasku?
Halbrand na to:
Możesz mnie nazywać Pan Darów. Chodź, powykuwamy więcej pierścionków.
Tak też zrobią i produkcja biżuterii pójdzie z marszu pełną parą.

Durin Junior i pierwsza afrokrasnoludzica w historii kinematografii odbiorą zaproszenie od Stanisława Mikulskiego na impreze w Eregionie. Krasnoludy przyniosą w prezencie bryłkę mithrilu z którego Sauron wykuje pierścienie krasnoludów. Następnie podczas imprezy w Khazad Dum Durin Senior rozda pierścienie patriarchom wszystkich krasnoludzkich klanów. Durin Junior widząc zły wpływ pierścienia na ojca, poprosi go o zdjęcie błyskotki. Ojciec nie posłucha i ze złości sprzeda synowi luja ogłuszacza.

Gołgaladriel zmontuje drużynę łowców Saurona w której skład wejdą – ona sama, Elrond, azjatoelfka i dwóch innych gości. Zostaną osaczeni w lesie przez upiory kurchanów co będzie tak przedstawione aby jak najbardziej skopiować starcie Elrona, Galadrieli i Sarumana z Nazuglami w filmowym „Hobbicie”.

W tym samym czasie Gandalf wciąż będzie się tułał szukając własnego ja. Za towarzyszkę będzie mu służyła młoda hobbitka Nori. Wspólnie dotrą na pustynię gdzie w samotnej chatce będzie żył rozśpiewany Tom Bombadil. Tom wyjawi Gandalfowi jego prawdziwą tożsamość i da spiczastą czapkę jako prezent motywacyjny. Gandalfa i Nori napadną Tuskeni z Tatooine którzy najwyraźniej pomylą planety. Gandalf uderzy laską w ziemię i wywoła wielką pustynną burze.

W Numenorze Ar-Siarazon patrząc w palantir nawiąże kontakt z Sauronem i tym samym będzie coraz bardziej dryfować na złą stronę mocy. Jest to oczywiste nawiązanie ze strony showrunnerów do Sarumana który stał się zły pod wpływem kontaktu z Sauronem za pomocą palantira ale jest to też kompletnie bez sensu, gdyż Sauron jeden z palantirów zdobył dopiero w Trzeciej Erze w wyniku podboju Minas Ithil (późniejsze Minas Morgul). W każdym bądź razie w Numenorze rozpocznie się karmienie morskiego potwora obywatelami nie popierajacymi polityki Ar – Siarazona. Córka starego króla Kamala Harris postanowi się poświęcić i sama wskoczy w odmęty morza. Także Elendil będzie poddany represjom ale koniec końców nie skończy w morzu które zawsze ma racje.

Gołgaladriel i jej drużyna wpadną w zasadzkę orków. Gołgaladriel trafi do niewoli i będzie wożona w klatce. Jednak Janek Borysewicz zaprosi ją na uroczystą kolacje gdzie dojdą do porozumienia, że Sauron jest ich wspólnym wrogiem. Janek powie „Leave Sauron to me” co jest kolejną kalką. Tym razem słów Sarumana w „Hobbicie”.

W Eregionie Stanisław Mikulski będzie się czuł nieswojo i będzie widział w lustrze swe niekorzystne odbicie. Pokłóci się więc z Halbrandem i postanowi wrzucić pierścienie do ognia. Nic to nie pomoże. Halbrand pokaże mu kto jest dziwką a kto alfonsem.

Elrond wróci na północ gdzie będzie namawiał swego kolegę Durina Juniora do oporu przeciwko złolom. Durin Junior zorganizuje wiec dla krasnoludów na którym zagrzeje swój lud do walki po stronie elfów. Na niewiele się to zda, gdyż za sprawą Hallbranda przebudzi się Balrog i zdemoluje Khazad Dum.

W międzyczasie kapłanki Morgotha będą oddawać cześć Morgotowi. Jedną z kapłanek będzie Jakub Popielecki.

Zagubiony w akcji pod koniec pierwszego sezonu Isildur będzie szukał cywilizacji i pomocy medycznej. Za sprawą showrunnerów postanowi wejść do jaskini z wielkimi pajakami, być może z samą Szelobą. Będzie to kolejna kalka z „Władcy Pierścieni” Po przedarciu się przez góry napadną go w lesie zbóje których pokona Dani Alves. Dani Alves następnie poprosi enty o pomoc w walce z Sauronem i ent mu odpowie, że potrzeba dla drzewców dużo czasu aby przemyśleć sprawę, co będzie kolejną kalką z „LOTRA”.

Elrond dotrze do Juliusza Gil Galada opowie o Sauronie, orkach i wspólnie wyruszą do Eregionu.
W tym samym samym czasie do Eregionu dotrze też armia orków pod wodzą Janka Borysewicza. Janek każe zaatakowac miasto. Halbrand zostanie zdemaskowany przez elfy, które jorgną się, że to Sauron w peruce ale ten wykorzystując swoje super zdolnosci pokona żołnierzy i ucieknie w bitewnym zamieszaniu. Juliusz Gil Galad, Elrond i Dani Alves będą mężnie bronić miasta ale przegrają, choć przywódca orków zginie, ubity strzałami. Potem Elrond stoczy jeszcze jedną bitwę z orkami tym razem udaną, rozbijając ich w konnej szarży.

Na sam koniec serialu otrzymamy pojedynek Gołgalariel z Sauronem o żelazną koronę. Sauron wygra ale oczywiście ją oszczędzi tak jak pod koniec pierwszego sezonu.

ocenił(a) serial na 3
zarptak

" Halbrand poprosi o uwolnienie, obiecujac w zamian info o nowym potężnym czarodzieju, sojuszniku elfów, czyli o sobie samym " Czy to by miało sens, gdyby Sauron u elfów bedac podawał im dezinformacje o wodzu orków a bedac u orków podawał im dezinformacje o wysłanniku Valinoru u elfów ? Skoro bylo już oblezenie Eregionu to w takim razie jak zginie tu Celebrimbor ? " Córka starego króla postanowi się poświęcić i sama wskoczy w odmęty morza " - ale w jakim celu to poswiecenie? Bedzie wierzyc w Saurona jako kaplana Morgotha czy też że tym odwroci gniew Valinoru i Numenor zostanie uratowany?

ocenił(a) serial na 3
tallis1___

Myślę, że będą wrzucać do morza na przekąskę mieszkańców niepopierających Ar Siarazona a córka króla powie, że poświęci się za nich. Cofam to co napisałem o córce Elendila. Po ostatnich zwiastunach i rozwoju wydarzeń w pierwszych odcinkach nie wydaje mi się, żeby ją także wrzucili do morza.

ocenił(a) serial na 3
zarptak

Żulhobbity - podoba mnie się.

ocenił(a) serial na 3
zarptak

Ar-Pharazon ubije mieczem tego orła widocznego na zwiastunie i następnie będą składać córkę Elendila w ofierze morskiemu potworowi.                                                                                                                                      A to akurat może nie byłoby tak bezsensowne. Skoro córka Elendila i tak nie ma nic do zrobienia w serialu, i skoro nie maja praw do Silma to nie mogą pokazać swiatyni w ktorej Sauron skladał w ofierze Morgothowi przeciwników króla Farazona pod pretekstem że to zapewni Numenorianom niesmiertelność to innym sposobem na pokazanie degeneracji Numenoru jest zabijanie przeciwników "Ludzi króla", czyli "Wiernych" (Elendilich) w jakiś inny ale efektowny sposób - a skoro już pokazano w serialu potwora morskiego to może ma to jakiś sens by wykorzystac ten element zamiast auto da fe :)

ocenił(a) serial na 3
tallis1___

Jak widzisz pomyliłem się co do orła. Poza tym nawet gdybym 5 godzin się zastanawiał nad przewidywaną fabułą drugiego sezonu, to za nic bym nie wpadł, że orkowie ubiją Saurona a Elrond zeskoczy z ogromnego wodospadu.