Więc, co jeżeli początek odcinka pierwszego okaże się kontynuacją ostatniego i dzieje się on w kolejnej linii a cały sezon serialu jest ułożony na podstawie pętli? Jak historia hostów?
Co do William = MiB jak dla mnie się to potwierdza. Pamiętacie jak mówił MiB że wypatroszył kiedyś pierwszego hosta? A co jeśli wspomina to jak ten jego kolega rozpruł Dolores i pokazał mu "mechaniczne części", zauważcie też że w wątku Williama gdy ktoś zabije hosta krwi praktycznie nie ma. W innych zawsze ta krew jest bardziej pokazana.
Pomysł fajny i ciekawy, ale kłóci się to z zapewnieniami twórców, że rozpisali ponoć fabułę na kilka sezonów. Więc nie liczyłbym na to.
> kłóci się to z zapewnieniami twórców, że rozpisali ponoć fabułę na kilka sezonów.
Niekoniecznie. W oryginalnym WestWorld z 1973 r. są trzy światy dla klientów.
Średniowiecze - MedievalWorld
czasy rzymskie - RomanWorld
i dziki zachód czyli - Westword
Kolejny sezon serialu teoretycznie może być ujęty w jednym z nich.
W sumie dobre rozwiązanie, bo teraz mogliby zamknąć wszystkie najważniejsze wątki, na których odpowiedzi prawie wszyscy czekają,a w następnym sezonie opowiedzieć inną historię, nową w innym ze światów.
Czytałam jakiś wywiad z Nolanem i zapytano go tam czy rozważa możliwość jakieś korelacji z Grą o Tron, która też jest serialem HBO. Powiedział, że podziwia Martina i nie miałby nic przeciwko zrobieniu kilku odcinków specjalnych dla fanów, wówczas mielibyśmy świat średniowiecza w pewnym sensie ;)
Już prędzej wspomina masakrę, którą sam urządził całemu obozowisku. Warto zwrócić uwagę na moment, kiedy Logan chwilę po obudzeniu spogląda na ucięte ramię mechanicznego hosta. Poza tym widzimy też pełno krwi.
Co do tej krwi, jest ale jest jest mniej niż w innych wątkach. Z Dolores chyba nic nie leciało.
W scenie kiedy William dokonuje masakry, krew jest widoczna. Sam jes nia pobrudzony.
Ja mysle ze William to Wyatt a zarazem MiB. Zaobacz w jaki sposob dokonal tej masakry, poodcinal rece, nogi...rzeznia doslownie. W podobny sposob morduje Wyatt.
Tak, tak wiem. Ford powiedzal ze historia ta ma zrodlo w prawdzie. Wiec ta narracja moze byc oparta na prwdzwych dokonaniach Williama czyli Wyatta, ktorego wymyslil Ford.
Dokładnie tak! Też zwróciłam uwagę na podobieństwo w sposobie dokonywania rzezi przez bandę Wyatta i przez Williama. Idąc dalej, jest bardzo wiele wskazówek co do tego, że Teddy jest wzorowany na Williamie. Teddy ma w swoim backstory od zawsze poczucie winy jak mówi Ford, później wypełnia mu to backstory historią z Wyattem, który jest jego największym wrogiem, choć za razem Teddy wcześniej pomagał mu w dokonaniu masakry. Może być tak jak mówisz, że Wyatt to to jego "drugie złe ja" (William też odkrywa swoje "drugie ja" w parku, ciemną stronę swojej osobowości), ale może też być tak, że Wyatt to Dolores, albo i postać która łączy w sobie ich oboje, William + Abernathy = Wyatt, taki skrót ;)
Według mnie 9 odcinek potwierdza że William to MiB i że są dwie linie czasu. Przed sceną, w której Dolores ucieka od Williama on dostaje zdjęcie swojej dziewczyny od Logana. Jest to te same zdjęcie, które znajduje Ojciec Dolores w pierwszym odcinku.