Warto oglądać ten serial? Obejrzałem 2 odcinki i jakoś mnie nie porwał, powiedziałbym nawet, że się trochę nudziłem.
Ja obejrzałam 3 odcinki i też jestem zdecydowanie znudzona, super montaż, sceneria, gra aktorska, ale totalnie nie ma tego czegoś, raczej lekka monotonia.
Nie wiem czy w 4 odcinku jest jakiś przełom w akcji? Czy w którymkolwiek odcinku zaczyna to w końcu przyspieszać?
W 6.
Ciężko powiedzieć czy wam się spodoba, nikt wszak nie jest jasnowidzem. Seriale HBO zauważyłam że mają to do siebie, że wolno się rozkręcają. Takie Deadwood nudziło mnie niemiłosiernie do 5 odcinka i miałam ochotę rzucić ten serial w pisdu, ale oglądałam dalej i było warto, teraz to jeden z moich ulubionych seriali :)
Jezeli serial nie porwie od pierwszego, drugiego odcinka to juz moge o nim zapomniec. Tak jak np. rowniez z serialem HBO The Leftovers, zafascynowal mnie juz pierwszy odcinek i uwazam ten serial za arcydzielo.
Nigdy nie porzucam seriali po 1 czy dwóch odcinkach. Jeśli mi się zdarzało porzucać to po paru odcinkach bądź 1 sezonie.
No widziesz, ja ma zupelnie inaczej. Juz w pierwszym/drugim odcinku czuje czy to dla mnie czy nie. Klimat, muzyka, aktorstwo , temat - wszystko to juz na poczatku mozna ocenic . I niewazne ze przypuscmy, jakis ulubiony moj aktor pojawi sie dopiero w 5 odcinku - jezeli tematyka a szczegolnie klimat ( muzyka jest najwazniejsza dla mnie) mni nie odpowiada to odpuszczam caly serial.
Dlatego ja najpierw patrzę na trailer i czytam opis o czym to i jeśli wiem że to nie moje klimaty, to się nawet za to nie zabieram :)
Trailerow nie lubie ogladac. Chociaz czasami sie skusze. Wystarczy mi opis. Jednak wyznacznikiem jest pierwszy odcinek - pilot.
Nie ma sensu oceniać czegoś ani po 2 odcinkach ani po 8.
Tylko po całości.
Przecież już przed obejrzeniem mniej więcej zna się treść filmu/serialu i
z portali filmowych po ocenie jaki mniej więcej będzie poziom.
Z seriali HBO
1 - Prawo ulicy - 10/10
2 - Sopranos - 9,5/10
3 - Sześć stóp pod ziemią - 9,5/10
4-5 Rzym i GOT - 9/10 Zmarnowany potencjał
Rzym miał mieć 5 sezonów, a były tylko 2. GOT miał świetny poziom przez 4 sezony, a w 5 i 6 sezonie wyraźnie spadł poziom.
6 - Westworld -9/10 Ma być 50 odc. Potencjał na 3 lub 4 pozycję HBO
7- Kompania braci - 9/10
8 - Detektyw (1 sez) -9/10
9 - Oz - 8,5/10
10 - Deadwood - 8,5/10
11 - Carnivale - 8/10
12 - Zakazane imperium - 8/10
13 - Pozostawieni - 8/10 drugi sezon wyraźnie lepszy od pierwszego. Został jeszcze trzeci i może podniesie się w hierarchii.
Za najlepsze seriale w historii uważam Twin peaks, Prawo ulicy, Breaking bad, Sopranos, Sześć stóp pod ziemią.
Z polskich Janosik 1974, Noce i dnie 1977, Alternatywy 4 1983, Dekalog 1988.
Najbardziej klimatyczne seriale to Twin peaks 1990-1991 i
Robin of Sherwood 1984-1986.