PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196605
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Jestem świeżo po obejrzeniu całego sezonu wieśmaka, i muszę przyznać że to kawał dobrego serialu. Nie będę tu poruszał kwestii co się różni od książkowego pierwowzoru ani tego że w serialu grają czarnoskórzy aktorzy którzy nie powinni, no ale cóż - Netflix.

Gra aktorska jak na moje jest na wysokim poziomie z kilkoma wyjątkami, potwory zostały zrobione bardzo dobrze, sceny walki jak i pokaz magii mnie najbardziej zadziwił. Wulgaryzmy użyte w serialu powiedzmy że dawkowane, ale kilka potyczek słownych szczególnie podczas spotkania jednego mutanta podczas przechadzki z jaskrem spowodował u mnie długo nieschodzący uśmieszek. Czasem męczyły sceny z cirillą, wydawały mi się przedłużane.

Piszę to jako laik jeśli chodzi o kinematografię, więc nie będę oceniał zdjęć choć praca kamery dla mnie na bardzo wysokim poziomie, szczególnie podczas walki.
Jak na pierwszy sezon, siadło. Czekam na następne sezony i oby były tylko lepsze.

Pozdrawiam czytających.

ocenił(a) serial na 5
SizzzU

To nie jest dobry serial, bo scenariusz jest napisany na kolanie.

ocenił(a) serial na 8
Labret

To jeśli możesz, uzasadnij swoją wypowiedź jakimiś argumentami które będą w stanie mnie przekonać do twojej opinii.

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 3
SizzzU

Fakt, praca kamery w walkach jest na wysokim poziomie, ale jednak podczas zwykłych dialogów mogłaby być spokojniejsza.

ocenił(a) serial na 8
Dedri

Osobiście uważam iż kamera podczas dialogów jest statyczna, nie widzę jakiś dzikich ruchów. Jeślibyś mógł drogi użytkowniku takie momenty mi napisać, odcinek oraz dana minuta. Nie zauważyłem zbyt dzikich ruchów kamery.

Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 3
SizzzU

Wrył mi się w pamięć moment w karczmie w Blaviken. Kamera tam latała w niektórych momentach jak w szybkich i wściekłych. Rozumiem, że ten moment miał budować napięcie, ale da się to odwzorować bez brawurowych ruchów kamerą. Fakt, masz rację, nie jest tak cały czas ani nawet często. Myślę, że zapadło mi to tak w pamięć, bo była to jedna z pierwszych scen.

ocenił(a) serial na 8
Dedri

Jutro ogarnę przytoczony moment, dzisiaj nie jestem w stanie. Ale dziękuję za tą odpowiedź.

ocenił(a) serial na 7
SizzzU

Witam, jestem po pierwszym odcinku i mam takie pytanie - czy w kolejnych jest dużo scen erotycznych, czy są one mocno rozbudowane/wulgarne, czy raczej ucięte typowo dla widzów niepełnoletnich. Pytam z racji tego, iż chcę zaproponować wspólne oglądanie tego serialu ojcu, a w wielu przypadkach bywa, że takie sceny oglądane z rodzicielami wywołują to niezręczne uczucie, nawet u dorosłych dzieci, tego chcę uniknąć :)

corsa90

Jest ich kilka, łącznie z orgią

ocenił(a) serial na 8
corsa90

Ogólnie jak już kolega wspomniał, jest scena orgii ale nie jest ona przesadna, typowe szczucie cycem. Sceny seksu nie są jakieś dzikie, więc oglądanie z rodzicielem jeśli masz do tego dystans, nie powinno być niezręczne.