PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196693
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Wizualnie średnio to wygląda, nie ma tragedii, ale szału też. Muzyka, zgadzam się mogłaby być bardziej 'słowiańska':) jak w jednej z przeróbek w netach bo rzeczywiście buduje bardziej nastrój. Książki o Wiedźku (które czytałem) i gry o Nim (w które nie gralem, widziałem tylko takie 'wrzutki' fanów na YT) przyzwyczaiły nas do osobliwego wygladu i sposobu bycia Geralta;) Cavill stara się jak może ale brakuje mu tego pancerza drapieżności i chłodu jakim emanował jego ksiazkowy bohater, przy jednoczesnym sporym ładunku empatii jak na wiedźmina a nawet człowieka. Moze to kwestia charakteryzacji albo tego aby zagrał Go aktor o innej aparycji, Cavill momentami wyglada bardziej jak He-Man niż wędrowny pogromca potworow. Do takich wizualnych niedociągnięć dodałbym jeszcze ekwipunek naszego bohatera. Naprawde mogli sie lepiej postarać a za wzór mogł śmiało posłużyć ten z gry, albo z okładki książki
https://www.empik.com/wiedzmin-tom-1-ostatnie-zyczenie-sapkowski-andrzej,p113420 0568,ebooki-i-mp3-p Odzież, medalion... ktoś ma koncept dlaczego ma jeden miecz? Za mały budżet?:) Tak więc cała nadzieja w fabule, ktora moze przykryje troche te 'kosmetyczne' wszak wazne detale. Jednak kto wie może to będzie nowa jakość, kto powiedział ze ma być 1:1?:) Zwłaszcza że to dopiero zwiastun. Co do słowiańskości to A.S. nigdy nie twierdził ze to śłowiański świat, jednak ilość słowiańskich akcentów jest znaczna. Pokaźna lista potworów o słowiańskim rodowodzie obecna w sadze - godny polecenia Bestiariusz słowiański - Vargas i Zych. https://lubimyczytac.pl/ksiazka/125645/bestiariusz-slowianski-rzecz-o-skrzatach- wodnikach-i-rusalkach
Tak na marginesie polecam audiobooki "Wiedźmin" ktore dopełniają świat wykreowany przez Sapka. https://youtu.be/QPGgSX1Qqow
Mimo wszystko trzymam kciuki za produkcję bo ma naprawde solidne podstawy - fabułę:)

ocenił(a) serial na 8
Jack1453

W książkach biegał z jednym mieczem, a drugi trzymał przy Płotce

Jack1453

Co do drapieżności 100% racji - Cavillowi niestety brakuje charyzmy owszem widać że się chłopina stara, no ale te drapieżności w oczach i głosie po prostu trzeba mieć nie da się jej uważam wyuczyć w taki sposób aby nie brzmiało to sztucznie ):

Do dzisiaj uważam że wręcz idealnie pasowałby Zach McGowan.

buterfly

I to Cavillowe karczycho...Koleś wygląda jak wóz z węglem. Ten serial mógł wnieść szermiercze pojedynki na nowy poziom, ale z tego co widziałem Wiesiek będzie równie ociężały co regulaminowy rębajło z setek innych filmów czy seriali.

Danaan

Też to zauważyłem i to mimo to że reżyserowie próbowali szybkim ujęciami to ukryć ):

buterfly

Dokładnie. Szybkie ujęcia. W tej scenie oczywiście nie zabrakło obowiązkowego, superhirosłowatego przyklęku i zastygnięcia w nim choć na moment. Te przyklęki i zastygnięcia nigdy mi się nie znudzą, to taka mowa ciała : no który jeszcze? Po prostu ciarki, ekstaza a dla oczu uczta. Choć można ocenić po zwiastunach część tylko technikaliów, a po nich podejście "tfurcuf" do tematu, to już można zaryzykować stwierdzenie, że zapowiada się nie serial a serialik.