PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 198 tys. ocen
7,0 10 1 197888
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Jak wiadomo, Bagiński oraz Platige Films nie posiadają praw do angielskiego tytułu "The Witcher" (który to znak towarowy należy do CD Projektu RED, a wygląda na to, że PF nie wykupi praw na korzystanie z niego) więc będą musieli nadać filmowi, przynajmniej w angielskiej wersji, inny tytuł niż "wiedźmin / the witcher".

Szczerze powiedziawszy zastanawiałem się nad możliwymi pasującymi tytułami i sprawa jest dość ciężka. Co mi przyszło do głowy:

Biały Wilk - To chyba pierwsza myśl, jaka przyjdzie do głowy każdemu fanowi. Tytuł związany z głównym bohaterem, także niezależnie od fabuły filmu zawsze pasuje. Czy brzmi dobrze? Sam nie wiem, raczej dość średnio. I nie bardzo oddaje duszy wiedźminlandu, nieobeznany widz patrząc na tytuł będzie się zastanawiał, czy to film psychologiczny czy dokumentalny.

Miecz Przeznaczenia - Czyli co by było, gdyby nie stawiać na imiona / aliasy / nazwy profesji, a tytuły opowiadań. Spytacie -Co ma "miecz przeznaczenia" wspólnego z opowiadaniami wiedźmin albo mniejsze zło? Albo z innymi opowiadaniami czy książkami, które zekranizują w kolejnych filmach? No, niby nic. Ale czy to istotne? "Lot nad kukułczym gniazdem" też nie opowiada o obserwowaniu gniazd z lotu ptaka ;) Gorzej z tym, że "Miecz przeznaczenia" dla nieobeznanych z książkami może brzmieć trochę mało poważnie albo kojarzyć się z tanimi filmami przygodowymi. Też raczej średnia opcja.

Może jakiś inny tytuł z książek? Podobno Sapkowski chciał nazwać cała sagę "Krew Elfów", z filmami i serialem można by zrobić podobnie.
Zastanawiałbym się nawet nad "Czasem Pogardy". Brzmi fajnie, ciekawie i dość mrocznie, na upartego wpasowuje się w setting każdego opowiadania i książki, bo to w końcu wiedźminland... Tam ciągle jest czas pogardy :P Albo stworzyć coś całkiem oryginalnego, wpasowującego się we wszystkie przygody Geralta z Rivii.

Macie jakieś swoje pomysły?

ocenił(a) serial na 8
slavia9

Myślę że dobrym tytułem może być po prostu
pl: Rzeźnik z Blaviken
en: Butcher of Blaviken

wojtasxxx

IMO lepiej byłoby wymyślić coś wspólnego dla całej serii. Maja być kolejne filmy i serial, a marka nie ejst jakoś szalenie znana, żeby porywać się na inny tytuł w każdym filmie.

Poza tym -"Rzeźnik z Blaviken" brzmi jak tytuł taniego horroru ;)

ocenił(a) serial na 5
slavia9

A Biały wilk będzie się kojarzyć z białym kłem ;-)

slavia9

Ja bym widział taki tytuł: ,,Mniejsze zło. Geralt z Rivii", albo ,,Mniejsze zło. Biały Wilk". W ,,Ostanie Życzenie" jest siedem opowiadań, przyjmijmy, że ze zbioru tych opowiadań zrobią trylogię. Każdej części nadać tytuł jakiegoś opowiadania, z którego będzie się składać dany film, tylko podtytuł będzie konieczny, no bo ludzie, którzy wiedźmina znają tylko z gier, a nie czytali książek, mogą nie skojarzyć tytułu.

Mastersix

Jeśli brać pod uwagę tytuły oryginalnych tworów na których bazuje film to "Mniejsze Zło" jest całkiem ok. Sęk w tym, że tak zwie się już co najmniej kilka istniejących filmów (w tym jeden polski chyba). I tak jakoś brzmi jak tytuł typowego dramatu / thrillera.

A wiązanka w stylu "Mniejsze Zło. Geralt z Rivii / Biały Wilk" brzmiałaby już IMO całkiem tandetnie i dezorientująco dla ludzi, którzy nie znają uniwersum. Jak dla mnie potrzeba czegoś krótkiego, wdzięcznego, nie kojarzącego się z niskobudżetowymi crapami.

slavia9

No to może ,,Gwynbleidd" fanom na pewno się to skojarzy z wiedźminem, a zwykłych wyjadaczy popcornu zainteresuje taki tytuł. Do tego brzmi tak ładnie, dostojnie.
Plus nie ma możliwości, że polscy dystrybutorzy popełnią błędy w tłumaczeniu.

ocenił(a) serial na 8
Mastersix

A nie lepiej po po prostu Geralt z Rivii - Mniejsze zło lub nawet bez tego ostatniego , ale podejrzewam że się dogadają z CD Projekt RED :)