PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 196 tys. ocen
7,0 10 1 195790
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Mam takie pytanie? Rozumiem fantazy itd. ale czy będzie jakoś kojarzony ten serial z Polska, czy to tylko czysta fantastyka, zero odniesienia do świata rzeczywistego? Pytam z ciekawości, bo ani nie grałem, ani nie czytałem, tylko mignął mi film z Zebrowskim, oraz tytuły gier polskiego studia w necie.

ocenił(a) serial na 8
arek2710_filmaniak

Jeśli chodzi ci o to, czy akcja się dzieje w rzeczywistym świecie, to nie.

(Trochę spojler)
A przynajmniej nie w pierwszych częściach :p

ocenił(a) serial na 1
arek2710_filmaniak

Ani książki, ani gry nie są kojarzone w jakichkolwiek sposób z Polską poza osobami autorów.

ocenił(a) serial na 5
Leszy2

Wydaje mi się, że w grze była mitologia słowiańska/polska jak i polskie krajobrazy/architektura, więc chyba troszkę w jakiś malucienki tyci tyci procent z polską może się kojarzyć:)))))

użytkownik usunięty
GamoraRuss

Redania jest jakby odpowiednikiem Polski w świecie Wiedźmina. Natomiast o samej Polsce nie ma tam ani słowa. A mitologia.. Sapkowski brał z każdej mitologii po równo zupełnie nie ograniczając się tylko do mitologii Słowiańskiej.

ocenił(a) serial na 5

No wiem, że nie ma słowa o polsce, bo to fantastyka przecież. Nie napisałem też, że redzi ograniczyli się tylko do słowiańskiej mitologii.
Redania, krajobrazy (lasy,drzewa wschodnioeuropejskie) + historyczne polskie budynki dodane do gry np: żuraw gdański, czy zalipie.
Dlatego piszę, że w tym 000.1 (hehe) procencie komuś się wiedźmin 3 może kojarzyć z polską (jeśli mowa o kraju, a nie o regionie czyt. wschodnia europa)

ocenił(a) serial na 5
GamoraRuss

Ale to mowa była o Sapkowskim i literaturze, na której oparty jest serial, czy o grze luźno wzorowanej na materiale adaptowanym w serialu? Kuriozalnie to wygląda, gdy na "Sapkowski brał z każdej mitologii po równo zupełnie nie ograniczając się tylko do mitologii Słowiańskiej." odpowiadasz "Nie napisałem też, że redzi ograniczyli się tylko do słowiańskiej mitologii". Pozdrawiam bardzo i miłej lektury życzę :)

Redania przypomina Polskę poprzez herb - biały orzeł na czerwonej tarczy z berłem w łapie oraz z czarną tarczą ze złotym krzyżem na piersi - oraz słowiańsko brzmiące imiona np. Radowid czy Vizimir. Jednak każde państwo w świecie wiedźmina może mieć wiele różnych odpowiedników w naszym świecie, np. Nilfgaard możemy porównać do Cesarstwa Rzymskiego, Świętego Cesarstwa Rzymskiego, I Cesarstwa Francuskiego, Niemiec Nazistowskich czy Królestwa Hiszpanii za czasów Habsburgów. Moim zdaniem nie możemy mówić, że Redania to wiedźmińska Polska, a Temeria to wiedźmiński odpowiednik Francji. Mi przykładowo z Polską skojarzyło się Aedirn podczs II wojny północnej, kiedy to najpierw zaatakował je Nilgaard, a potem napadło je Kaedwen i zajęło Północne Aedirn (Dolną Marchię) w ramach bratniej pomocy. Przypomina to pakt Ribbentrop - Mołotow i 17 września 1939.

Kruk72

Jeśli chodzi o mitologię Sapkowski głównie czerpał z mitologii celtyckiej (również nordyckiej). Jeśli chodzi o wątki słowiańskie to głównie możemy zobaczyć je w bestiariuszu, np. topielce, bazyliszki, wampiry (bądź wąpierze), wymienione przeze mnie potwory pochodzą z mitologii słowiańskiej. Swojski/słowiański klimat także czuć na terenach wiejskich, wśród gminu, np. opowiadanie "Kraniec świata".