PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179035
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

LAGERTHA Wiek :D

ocenił(a) serial na 7

Moglby mnie ktos oswiecic ile na oko lat powinna miec teraz Lagertha? Jak na moje powinna miec grubo ponad 40. W tamtych czasach w tym wieku praktycznie juz umierali a nie naginali z tarcza w pierwszym rzedzie :D Ale moge sie mylic .

użytkownik usunięty
pomsa

Bjorna urodzila jak miała powiedzmy 17 lat. Teraz Bjorn ma z 19-20. Czyli razem z 36-37. W owych czasach śrenią życia zaniżała bardzo wysoka śmiertelność dzieci. 1/3 umierała przed 5-rokiem życia. Kto przeżył choroby wieku dziecięcego to, bywało, żył długo. Polski Bolesław Chrobry umarł w wieku lat ok. 59.

pomsa

Haha tez sie nad tym zastanawiałam. Mysle ze ona nie ma 40 lat. Troche mniej.
W każdym bądź razie wygląda mlodo jak na matkę Björna bo on ma 21. I dajmy na to ze urodziła go w wieku 15,16 lat...

ocenił(a) serial na 7
angell868

Wikingowie zyli 30-40 lat srednio . Nawet jak juz ktos dozyl tak zacnego wieku, nie sadze zeby smigal z tarcza na polu bitwy . Wiadomo to tylko serial, po History channel spodziewalbym sie jednak bardziej wiarygodnych rzeczy. Druga denerwujaca mnie rzecza jest uzywanie slow "sex", "tools" , ale mnie duzo denerwuje :) Serialik jest fajny , ale po co upiekszac ?

użytkownik usunięty
pomsa

Jeszcze raz. :). Średnia była niska dlatego, że 1/3 dzieci umierała przez końcem piątego roku życia. Kto przeżył choroby wieku dziecięcego żył długo. Taka np. Eleonora Akwitańska (XIIw). Najpierw wyszła w wieku 15 lat za króla Francji, urodziła mu córkę i rozwiodla się z nim gdy miała 30 lat. Po czym wyszła za 18-letniego króla Anglii. Przez kolejne 15 lat urodzila mu szereg dzieci. Gdy miała 53 lata pobuntowała synów przeciwko ojcu i na 15 lat trafiła do więzienia. Gdy miała 67 została wicekrólem ANglii, bo jej syn Ryszard ruszył na krucjatę. Urząd ten pełniła 5 lat.

ocenił(a) serial na 7

Specjalnie szukalem info na ten temat i gdzies sie natknalem ze 40 malo kto dozywal, wiem ze choroby zanizaly, wiem ze sie zdarzaja wyjatki. Laghertha dozywajac 40 ki majac dwojke dzieci na karku na pewno nie bylaby w stanie byc jedna z glownych tarczowniczek, czy jak to poprawnie napisac :D
Nie napinam sie ,ale wydalo mi sie to ciut przegiete.pozdrawiam.

pomsa

Anogal ma tutaj rację. Dane, które podajesz odnoszą się do oczekiwanej długości życia dla nowonarodzonego dziecka. Kiedy już dożyło się tej dwudziestki, oczekiwana długość życia drastycznie wzrasta (inna sprawa, że w porównaniu z dzisiejszymi czasami, niewielu dożywało tego wieku). Ludzie nie stawali się starzy i niedołężni w wieku lat 35-40. Cały czas jesteśmy tym samym gatunkiem, a ewolucja aż tak szybko nie postępuje.
Jeżeli angielski nie sprawia Ci problemów, rzuć okiem na tę tabelkę
http://books.google.pl/books?id=T4DLK7zLxYMC&lpg=PP1&pg=PA8&redir_esc=y#v=onepag e&q&f=false
Oczywiście dane te są późniejsze niż czasy wikingów, ale nie nastąpiły zapewne wielkie zmiany w ciągu trzech wieków. Tabela też pokazuje w jak wielkim stopniu czarna śmierć dotknęła Europę w XIV wieku.

pomsa

Kiedy s3o10 na youtube ? :)

ocenił(a) serial na 8

Błąd robisz wielki, że porównujesz wiek królowej z XII wieku do
wieku przeciętnego wikinga z IX wieku :)
To tak jakbyś porównywał statystyki z ostatnich 60 lat.... średni wiek umieralności...
robotników z Usa oraz aktorów :):):)
Uważasz, że biedny wojownik narażający życie przeżyje królową ?

użytkownik usunięty
returner

Lagertha nie była biedną wojowniczką, ani w sagach, ani na filmie. Na filmie jest żoną zamożnego wojownika (potomka Odyna...), potem jarla, a potem sama jest jarlem. Owszem, narażała życie w walkach, ale jak miała szczęście to żyła długo i w pełni sił. Podałem przykład Eleonory Akwitańskiej, która ostatniego syna urodziła gdy miała 45 lat, a i potem prowadziła długo bardzo aktywne życie polityczne.

ocenił(a) serial na 10

dokładnie. poza tym myślę, ze Bjorna mogła urodzić spokojnie przed 17-stką, to w końcu czasy gdy w Europie za mąż i rodzenie dzieci zabierały się dziewczynki w wieku nawet 14-15 lat, wydaje mi się, ze Wikingowie pod tym względem nie musieli być gorsi. fakt, w 1 sezonie L. wygląda niemal tak samo jak w 3, jakby się nie postarzała - a przecież trochę lat jej przybyło. moim zdaniem ma ok. 35 lat, a fakt że jest aktywna fizycznie tylko bardziej ją hartuje

ocenił(a) serial na 10

Nie przetłumaczysz upartym ;) twierdzenie, że "w średniowieczu ludzie żyli po koło 30 lat" to mit równie popularny co wesoły pomysł, że "człowiek używa tylko 20 % swojego mózgu".