PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179380
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Wie ktoś może czy fabuła serialu pokrywa się z oryginalną historią o "Ragnarze Lothbroku" ? W historii Ragnar ginie w dole z wężami zesłany tam przez króla Elle , a pozniej synówie Ragnara robią królowi Krwawego Orła w zemście za tatuśka. Jestem ciekawy czy serial bedzie miał podobne losy czy jego fabuła jest tylko zainspirowana tą historią.

ocenił(a) serial na 10
AdiTurzynski

Trudno powiedzieć... Serial bawi się faktami, bo wiedza na ten temat jest bardzo niska i większa raczej nie będzie. W naszą kulturę wszedł spaczony obraz wikinga jako bezmózgiego barbarzyńcy, a propagowali to mnisi zakonni, przez co ich wiedza przelała się wszędzie. Wiele faktów, wiele mitów, wiele sag, wiele opowieści- interpretacja ich leży w roli scenarzystów i doradców historycznych.
Jednak moim zdaniem taki wątek będzie miał miejsce. Kwestia zemsty synów Ragnara na Elle jest potwierdzona, choć nie jest potwierdzony jej sposób. Jak obecnie wiadomo: krwawy orzeł prawdopodobnie nie istniał, jest to kwestia błędnej interpretacji sag normańskich. Ale skoro pokazali to już raz w serialu to i zapewne pojawi się wtedy.

ocenił(a) serial na 10
ALbatrOS1996pl

Podobnie w połowie pierwszego sezonu pokazany został dół z wężami, więc może to zwiastować jego ponowne pojawienie się.

denticulatus

To prawda. W pierwszym sezonie król Aelle (tak chyba się czyta to imię) pokazywał swoim ludziom dół z wężami i o ile mnie pamięć nie myli to zrzucił jednego ze swoich właśnie do tego dołu.

ocenił(a) serial na 10
Edin181

Zgadza się, można tam było nawet dostrzec węże boa, którą pochodzą z Ameryki Łacińskiej, czyli nie mogło ich być wtedy na dworze anglosaskiego króla.

ocenił(a) serial na 4
denticulatus

do tego węże Boa nie są jadowite - duszą (porada przyrodnika - jak spadnie na ciebie z gałęzi drzewa wąż boa i zacznie dusić - to nie należy siłować się "po całości" - lecz złapać za koniec ogona i tak stopniowo odwijać węża ze swojej szyi)

zaś w średniowieczu w Anglii były takie węże jak i teraz
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Opłaca+się+ogląda ć+drugi+sezon,2454798#post_12177899
czyli Żmije Zygzakowate (na niektórych terenach współczesnej Polski Żmija Zygzakowata też występuje (podlega ochronie))

ocenił(a) serial na 10
Wladca_Piersicieni

Żmije zygzakowate występują właściwie w całej środkowej i północnej Europie można je spotkać nawet w tej części Rosji i Skandynawii, która za kołem podbiegunowym, a na południu są to węże typowo górskie.

ocenił(a) serial na 10
ALbatrOS1996pl

Też mysle ze i Krwawy orzeł i dół z wężami będzie jak najbardziej grany , skoro już oba już pokazali

ocenił(a) serial na 10
AdiTurzynski

Ja też tego nie neguję. Krwawego Orła jestem wręcz pewny. Dół z wężami? Na jakieś 90% tak, ale zmian względem poprzednich sezonów mogą dokonywać na bieżąco i trzymać nas w niepewności.