Witam, czy orientuje się ktoś ile lat mija od początku do bieżącego odcinka (tj. S04E11)? Przetrząsnąłem cały internet i nigdzie nie mogę tego znaleźć. Gdyby ktoś dysponował jakimś wykresem z rozpiętością czasową przez wszystkie sezony, to byłbym już w ogóle wniebowzięty :D
Ajć, mój błąd, myślałem że chodzi o mid- season. Policzmy: 1 sezon dział się na przestrzeni paru miesięcy, potem między s02e01 a s02e02 minęło bodajże 4 lata, reszta wydarzeń w 2 i 3 sezonie to jakieś 2 lata, więc razem ze wspomnianym mid season będzie to od ok. 13 do 16 lat. Zależy ile minęło między s04e10 a s04e11, bo przed przerwą mówili o 10 latach a w ostatnim odcinku powiedzieli o 7. Strzeliłbym że to 10 lat to był rodzaj przenośni - wyrzutu (,,Nie było cię za długo")
Jak to sie tak liczy to nie wygląda to źle, ale weź pod uwage że jak Bjorn jest dorosły, to rodzą sie kolejni synowie Ragnara, a teraz to i oni są dorośli. Więc wygląda na to że czas akcji to juz grubo ponad 30 lat. :)
Bjorn ma na samym początku 12 lat, zgadza się? W takim razie skoro akcja serialu trwałaby grubo ponad 30 lat, Bjorn musiałby już pochodzić pod pięćdziesiątke, co mi trochę nie pasuje.
Dlatego ciężko ocenić czas akcji w tym serialu. Bjorn ma okolo 20, to rodzi sie Ubbe, a i on ma teraz coś koło tego. Mi trochę nie pasuje że Lagertha wyglada na młodszą siostrę Bjorna. Ten serial to jest luźna opowieść o historii Wikingów i nie podchodziłbym do kwestii czasu na zbyt serio :)
sezon 1 zaczyna się w 703 roku, odcinek 6 po śmierci jarla Borga - przeskok czasowy do "czerwiec 794"
sezon 2 - zaczyna się w 796 roku - potem przeskok czasowy - rok 800 i pojawia się dorosły Bjorn z "Igrzysk śmierci"
sezon 2 kończy się w 801 roku (Ragnar przeprasza król(ika) Horika za skromne przyjęcie "zima była trudna"
(dobrzy Wikingowie spalili wcześniej zapasy zboża w Kattegat)
potem straciłem, nadzieję że scenarzysta zacznie pisać dobre scenariusze i mało co oglądałem (ale jestem "uzależniony" od pisania na forach)
sezon 3 - połączenie najazdów Wikingów na Paryż w 845 i 885 roku
początek sezonu 4A - ślub Rolla z córką króla francuskiego - rok 911
--------------------
LISTA 30 najnowszych wątków/"tematów"/dyskusji na jednej stronie
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion?plusMinus=false
czyli na początku sezonu 4A Ragnar, Lagertha i Floki mieli około 150 lat
a Helga około 140 lat...
Naprawdę im zazdroszczę tej żywotności. Nie dosyć, że długowieczni, to jeszcze nieśmiertelni na polu bitwy.
Dlaczego początek datujesz na 703??? Moim zdaniem pierwsze zdarzenie historyczne z serialu to napad na klasztor w Linndisfarnie, datowany na 793r.
Przepraszam mój błąd w "palcowaniu",
oczywiście miałem na myśli 793 rok - taka data pojawia się na początku 1 odcinka 1 sezonu
--------------------
LISTA 30 najnowszych wątków/"tematów"/dyskusji na jednej stronie
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion?plusMinus=false
skoro "TFUrca" serialu zapowiadał, że serial zakończy się dopłynięciem Wikingów do Ameryki,
historycznie - Eryk Rudy ok. 990-1000
to daje planowaną rozpiętość czasową około 200 lat (od 793 do 990++)
--------------------
wątek/temat: "Opłaca się oglądać drugi sezon?"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Op%C5%82aca+si%C4 %99+ogl%C4%85da%C4%87+drugi+sezon,2454798