PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179337
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

nie wiem skad tak wysoka ocena, a juz kompletnie nie rozumiem jak takie cos mozna porownywac do arcydziela ktorym byl serial Rzym. Tam mialem wrazenie ze ogladam bardo dlugi film, ogladajac wikingow mam wrazenie ze ogladam serial wyprodukowany przez history channel. fabula jest tak przewidywalna i de facto glupia ze juz napewno nie wroce do tego serialu.

spoiler:
akcje typu 20 wikingow zastrasza i zdobywa cale miasto
ragnar najpierw staje okoniem pozniej sie sprzeciwia otwarcie jarlowi wiadomo do czego to perowadzic bedzie...wszystkjo dennie proste.

w rzymie fabula byla swietna postaci super odegrane i zlozone, intrygi zawile i czesto akcja toczyla sie w sposob nieprzewidywalny

wielkie rozczarowanie

ocenił(a) serial na 5
goraca_bulka

jedyne co jest na plus jak dla mnie to zdjecia i scenografia. widoki sa naprawde niezle.

ocenił(a) serial na 9
goraca_bulka

nie przejmuj się. Jak miałem 10 lat to też wielu rzeczy kompletnie nie rozumiałem....

ocenił(a) serial na 5
HRA

wow, dzieki ze mnie odmlodzilas o te 20 lat:) czuje sie bosko. serial jest glupi i tyle. argumenty podalem wyzej.

ocenił(a) serial na 9
goraca_bulka

wybacz szlachetnej damie pomyłkę, ale że piszesz i rozumujesz jak dziesięciolatek to trudno było cię nie odmłodzić. Dama czuje się usprawiedliwiona.

Taaak, argumenty jak na 30latka podałeś niezwykłe. Pierwszy z brzegu kwiatek "ogladajac wikingow mam wrazenie ze ogladam serial wyprodukowany przez history channel"

Bądz pozdrowiony

HRA

Jakby nie patrzeć jest to argument, pod warunkiem, że oglądało się zlepki z History Channel. Nie wiem czego tutaj nie ogarniasz.

ocenił(a) serial na 9
HopaSiupa

jakby nie patrzeć ,to ja cię znam. Identycznie jak Bułka tutaj , ty hejtowałeś "Grę o tron" histeryzując wniebogłosy dlaczego tak zły serial zajmuję tak wysoką pozycję.
Ogarniam skarbie, a nawet współczuję.

Pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) serial na 9
HRA

To z forum Wikingów i Gry o Tron zrobił się fan club? Każdy kto się udziela tu i tam ma wychwalać oba seriale? Podejście godne nazisty. Nie pozdrawiam

HRA

A co ma piernik do wiatraka? Szczerze to nawet zapomniałem, że wypowiadałem się na temat GOT ale faktycznie sprawdziłem i tak było. Dzięki za przypomnienie :). Nie wiem co to hejtować, za stary jestem. Generalnie napisałem, że 1 sezon był niezły natomiast drugi to porażka. Jeśli to jest hejtowanie czy jak mu tam, to faktycznie hejtowałem. W dalszym ciągu jednak nie rozumiem czemu o tym wspomniałeś. Nie porównywałem Gry do Wikingów. Wypowiedziałem się tylko na temat wątku History Channel. Jednak to ja współczuje gdyż w dalszym ciągu nie ogarniasz.

ocenił(a) serial na 8
HRA

Ogarniasz skarbie i współczujesz, ale mamusia jeszcze nie nauczyła że jak się włączasz w dyskusje tematyczną to wypada użyć jakiś argumentów?

ocenił(a) serial na 9
czarkowskY

za to ty włączyłeś się w dyskusję z argumentami, które kazdego filozofa powaliłyby na kolana....

Pelen podziwu dla twojego boskiego umysłu pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) serial na 9
HRA

Nie przejmuj się kiedyś wyrośniesz z mentalności gimbusa. (poziom komentarza specjalnie zniżyłem do Twojego stylu)

ocenił(a) serial na 9
straightlines

juuuuhu.......pojawił się nastęny nadęty jełop..

bzdury misiu- jakbym ci kazał policzyć do dziesięciu, to już przy czterech mózg by ci wysiadł i na wieki pozostałbyś rośliną.
w sumie to twój stan nie zmieniłby się zbytnio.

Pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) serial na 9
HRA

Mózg wytężył się niesamowicie o to co wyprodukował. Marność nad marnościami. Pozdrawiam:)

ocenił(a) serial na 9
straightlines

wiem, wiem. Od razu widać ,że w ciężkich bólach się to narodziło, ale dałeś radę. Teraz to jestem z ciebie dumny.

Miłego wieczoru

ocenił(a) serial na 10
HRA

"mam wrazenie ze ogladam serial wyprodukowany przez history channel"

LOL :D

ocenił(a) serial na 9
Romy

a jest wgl history channel?

ocenił(a) serial na 10
sitrej

www.historytv.pl

ocenił(a) serial na 8
Romy

Nie karmić trollaa!

Albo karmić jak się dziecko wyszczeka w internetach to może ten świat będzie lepszy.

ocenił(a) serial na 8
HRA

"nie przejmuj się. Jak miałem 10 lat to też wielu rzeczy kompletnie nie rozumiałem...." dla Ciebie czas stanął w miejscu, pozazdrościć synku :D

ocenił(a) serial na 9
goraca_bulka

Jeden lubi jak mu cyganie śpiewają, drugi jak mu buty śmierdzą.

goraca_bulka

serial słaby, gra aktorska jak z kina klasy b, scenariusz banalny, próbowali zrobić coś żeby było w klimacie gry o tron ale im nie wyszło.dwie gwiazdki max

luckat

"próbowali zrobić coś żeby było w klimacie gry o tron" Really ? :P
A ja myślałam, że próbowali zrobić serial w miarę zgodny z wiedzą naukową, przekazami historycznymi (pisane) :)
2 odcinki to są żywcem wyjęte z przekazów np. Adama z Bremy, Thietmara, czy ibn Fadlana...

ocenił(a) serial na 5
pixi222

ta wiedza naukowa 20 wikingow podbija anglie co za banal.

goraca_bulka

podbija jeden niewielki klasztor :P

ocenił(a) serial na 5
pixi222

no nie, w nastepnych odcinkach jesli nie widziales pokonuja wojska krola angli i zdobywaja jego miasto lol:)

goraca_bulka

Taka sama drużyna jak na początku, czy przypadkiem się nie zebrało więcej chłopa ? :3

pixi222

ja o klimacie Ty o fabule, masz racje próbowali zrobić coś żeby miało jakieś odzwierciedlenie w jakiś przekazach, ale na próbach się skończyło.Jak się nie ma pomysłu na dialogi i interesującą fabułę to pokazuje się goliznę i przemoc. Film mocno średni i nie obronią go Twoje komentarze

luckat

Serial jest odzwierciedleniem (w kilku odcinkach) przekazów historycznych i to np. pogrzeb jarla cudnie pokazali <3
Klimat serial ma O.K. Może nie jest to serialowe mistrzostwo świata, ale i tak górna półka.
Przemoc akurat w TEJ produkcji ma całkowite uzasadnienie. Kto słyszał o wikingach-pacyfistach ? :P
Golizny nie ma za wiele. GoT ma jej o wiele więcej i to nawet przesadnie.
hehe Twoje też go nie skażą :P

goraca_bulka

Ich nie było 20. Kwestia tego, że nie robili szczególnie sztucznych efektów, a nie stać ich było na tylu stażystów co w GoT, to inny aspekt sprawy.
A produkowany jest przez stację History.
Nie epatuje przemocą bardziej niż inne tego typu produkcje, a golizny jest nawet mniej.
Miał być oparty na faktach historycznych trochę bardziej niż sfantazjowany Rzym.
W tym serialu głównie liczy się klimat. Opis czasów jest jak tylko się da autentyczny (a przynajmniej dużo bardziej historyczny niż w innych tego typu produkcjach). Jest skupienie się na obyczajowości, a nie do pogmatwanych intrygach.
I nie każdemu to musi odpowiadać.
Amen.

ocenił(a) serial na 6
goraca_bulka

Przez kilka pierwszych odcinków byłem sceptycznie nastawiony, ale serial nabiera klimatu w połowie serii.

ocenił(a) serial na 6
goraca_bulka

Mi tam się nawet podobał ten serial, chociaż ma wiele wad (banalna fabula, to co zrobi rollo w ost odcinku już się widz domyśla po 1 albo 2 ;) itp itd . 6/10 moja ocena. ponad 8 jaka ma obecnie na filmweb uważam za strasznie przesadzoną i zupełnie pozbawiona podstaw. A co do gry o tron o której tu tak wszyscy piszą to jak dla mnie to totalna porażka. Ale to pewnie temu ze lubię książkę ten serial mnie tak odrzucił. Pozdrawiam

olejchodziez

Ja oceniam na 5. Szkoda, bo miałem, co do tego serialu pewne oczekiwania. Produkcja bardzo przeciętna.Wysoka ocena średnia wynika z faktu, że ludzie oceniają zbyt często kierując się tematem i poprzednimi ocenami. Zauważam, że im temat ciekawszy, a historia wikingów, jako nie do końca jasna, słabo rozpowszechniona, okryta nimbem tajemniczości, taka jest, tym jesteśmy bardziej skłonni przymknąć oko na słabości scenariusza i wykonania. Jestem świeżo po obejrzeniu "Upadku" Hitlera, gdzie sytuacja jest dokładnie podobna. Film ni dobry, ni zły, taki w sumie dość nieciekawy, ale ponieważ temat rozpala wyobraźnię, oceniony bardzo dobrze. Ja mam taką prywatną na takie pułapki metodę. Pytam siebie po pierwsze, czy film nie przynudzał, a potem, czy chętnie obejrzałbym go po raz drugi. W tym przypadku odpowiadam: miejscami przynudzał, niewiele się w sumie działo i nie chcę go obejrzeć po raz kolejny w przyszłości. Tak więc 5/10.