Przeglądałem sobie sieć i trafiłem na informacje odnośnie naszego autora księgi McGucketa. Okazuje się że zdjęcie jakie ,,wyszło'' do sieci miało być użyte w ostatnim odcinku 1 sezonu jednak ekipa zrezygonawała z dodania go gdyż wszycy odrazu by odgadli że chodzi o szalonego staruszka a Alex Hirsch ciał jak najdłużej wprawiać fanów w domysły więc pomysł anulowano a zdjęcie usunięto lecz ktoś najwyraźniej zdołał je wrzócić do sieci czyli tzw. "zbanowany klip".
Osoby które to pisały oczywiście mogły się mylić (chodź podawały się na sprawdzone informacje ) więc sprawdziłem po angielskich stronach i faktycznie coś takiego znalazłem). Ja mam na ten temat innom teorie a konkretnie że to zdjęcia faktycznie jest z drugiego sezonu lecz gdy wyciekło scenarzyści postanowili kompletnie zmienić wątek a o zdjęciu nic się nie odzywać by wszystkich zaskoczyć.
A wy co o tym sądzicie?
Rzeczywiście, kod produkcji tego odcinka mógł wskazywać, że scena pochodzi z 1 sezonu. Dlaczego z tego zrezygnowano? Możliwe, że tak jak mówisz, żeby jak najdłużej wprawiać fanów w domysły.
Kod produkcji tego odcinka wskazuje na 23 odcinek 1 sezonu. Z tym, że jest ich tylko 20, więc możliwe, że początkowo miało być więcej odcinków, ale jedna postanowili przełożyć je na następny sezon.
Czy zmienili wątek. Jestem prawie pewny, że nie doszło to tego. To by prawdopodobnie zepsuło całą fabułę i trzeba by było ją pisać od nowa, ewentualnie mocno poprawić. Poza tym, już po zakończonym sezonie, w jednej grze o GF widniał kod "MC GUCKET KNOWS", czyli jest to nadal aktualne.
Moim zdaniem, już trudno, że dowiedziałem się, ale to zabiera przyjemności z oglądania. Mało tego, daje mnóstwo pytań i teorii. Ja np. moja o tym, że Mc Gucket wywołał Billa. Demon udawał przed nim, że jest miły i może mu ufać. Oglądając zdjęcia dziennika 3 na stronie o Billu w serialu możesz zobaczyć teksty zachwalające go, które zostały przekreślone czerwonym tuszem (krwią?) wraz z napisem "NIE MOŻNA MU UFAĆ!". Uważam więc, że Bill chciał coś osiągnąć, gdyż sam chciał, żeby potem Gideon mu w czymś pomógł. A więc, McGucket dowiedział się potem, że Bill oszukiwał go i planuje coś strasznego, więc postanowił coś z tym zrobił. Niestety był za słaby dla Billa, który postanowił "usunąć przeszkodę" w tym celu postanowił nawiedzać go w snach i psychicznie go torturować, aby go ogłupić i wymazać pamięć (nie jest to zbyt brutalne jak na kreskówkę Disney'a ? ;D). Pozostaje kwestia kto pokonał Billa. Może Stan, może Stanley?
Tak więc widzisz, że ja bym wolał, żeby to zdjęcie było nadal aktualne :D
Ja z jednej strony też bym chciał by to zdjęcie było nadal aktualne ponieważ powoli to zaczyna się wszystko łączyć w całość ale tak naprawde to wielka szkoda że to zdjęcie ktoś wrzócił do internetu bo takto utrzymywało by to nas w niepewności do 2 sezonu(pomyślałem że może dlatego tak późno puszczą 2 sezon z uwagi właśnie na zmiane scenariusza). Natomiast co do tych różnych teori w internecie to mam swoje własne zdanie:Autor ukrył księge nie przed Billym lecz Stanem. W ostatnim odcinku w tym pokoju z maszynami jest taki przyżad ten teleskop z głową orła a pod nim cyfrowy obraz chaty i jakieś czerwone punkty. Ja myśle że Stan już od dawna szukał tych ksiąg by uruchomić ten portal (napewno chodzi o brata Satana. W odcinku 19 kiedy Bill przypomina sobie kto to Stan wtedy pojawia się podobizna młodrzego Stana który krzyczy
Wiele teorii związanych z Gravity falls to headcannony, raczej niczym nie poparte...Co do McGucketa-według mnie wyróżnieniem dla tej postaci byłoby posiadanie którejś księgi; Dipper wprowadzał notatki do swojej księgi, i idąc tym tropem uważam że księga nie ma jednego autora.
Po prostu uważam że ta postać, nawet nie w tej 'zwariowanej' postaci, tylko w przeszłości raczej była na tropie czegoś ważnego ale nie była autorem tych ksiąg...chociaż motyw z palcami jest dość mocny...IM DUNO