PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506515}
8,6 720  ocen
8,6 10 1 720
Wrzesień 1939
powrót do forum serialu Wrzesień 1939

Odkryłem ją niedawno i przypadkiem i... jest to najlepsza produkcja dokumentalna opowiadająca o wybranej kampanii całej II wojny światowej (tutaj rzecz jest o kampanii obronnej z września'39).
Rewelacyjny schemat odcinków, dobry dobór materiałów źródłowych oraz ich kompozycja z przekazywaną treścią. Emocjonalne wypowiedzi uczestników walk, niesamowite wypowiedzi prowadzących serial, fakty bez nadmiernego koloryzowania oraz jednocześnie podprogowy przekaz emocji wzbudzały we mnie na przemian stany dumy i euforii z postawy i walki polskiego żołnierza oraz niezmierny smutek, że ta bohaterska obrona nader często kończyła się heroiczną śmiercią naszych żołnierzy. Walczyliśmy ze złem wcielonym (patrz zbrodnie wojenne oraz zbrodnie na ludności cywilnej oraz plan eksterminacji narodu polskiego) od początku do samego końca. Gdybyśmy tylko mieli możliwości gospodarczo-militarne choćby w połowie tak wielkie jak przeciwnika, to pogonilibyśmy Niemców do samego Berlina. Stalin widząc sromotną klęskę Hitlera nie odważyłby się zadać ciosu w plecy. Nawet gdyby to zrobił, dostałby drugi "cud nad Wisłą", tyle tylko że rozegrałby się on na rubieżach wschodnich Rzeczypospolitej.
Aha, jeszcze wspaniała muzyka, która IDEALNIE harmonizuje z tym co się dzieje na ekranie.

Po prostu odkrycie roku!

PS. Jestem po obejrzeniu 5 odcinków i mam tylko nadzieję, że serial utrzyma poziom do samego końca :)

_Daql_

Pozostały mi do obejrzenia jeszcze dwa odcinki i podtrzymuję swoje zdanie o produkcji. Produkcja jest genialna. Pozycja obowiązkowa w domowej filmotece!

_Daql_

Obejrzałem dzisiaj ostatni odcinek. Gorąco polecam! Jest dostępny za darmo i legalnie online na stronie VOD onetu. Jedyna produkcja, która dostała ode mnie ocenę 10/10. (9 + punkt za tematykę!).

ocenił(a) serial na 10
_Daql_

O tak, zdecydowanie najlepszy serial dokumentalny. Tyle razy oglądając go miałem w głowie różne scenariusze jak uniknąć tego wszystkiego! Tej bitwy, tego odwrotu, tej wojny, albo wręcz jak wygrać wojnę! Ten serial wywołuje u mnie olbrzymie emocje, choć to dokument.

ocenił(a) serial na 10
doliwaq

zgadzam się ze wszystkimi przedmówcami, mam sporo latek, ale zaskoczył mnie montaż, trzeźwa
ocena faktów, świetna narracja i dobra muzyka. jest też trochę faktów-ciekawostek, dotąd mało znanych. aż dziwi, że takie dzieło powstało przy współudziale tvn-u, chociaż 5 lat temu trzymali jeszcze jakiś poziom. szkoda,że film tak słabo propagowany [mało głosów], a wszelkie gnioty lecą "na okrągło"