Staram się być na bieżąco (dziś obejrzałam serial w tv, odcinek 106), niestety nie mogę zawsze oglądać serialu w tv, a na oglądanie w internecie nie mam zbyt dużo czasu i nie wiem, w których odcinkach mogę znaleźć informacje, które rozwieją moją niewiedze, dlatego proszę o opowiedzenie mi czemu
1) Sulejman źle wspomina ojca (jego matka też coś o tym mówiła) ?
2) Sulejman jakoś dziwnie odnosi się (a raczej odnosił się głównie na samym początku) do Mahidevran, z tego co pamiętam to jakos w pierwszych odcinkach gdy płynęła do stolicy z synem i sułtan dowiedział sie że przypłynęła, to sie wkurzył i ogólnie miał do niej dystans, czym sobie na to zawiniła?
1. To zostanie wytłumaczone dopiero w następnych odcinkach :)
2. Nie wkurzył się ale ja też zauważyłam ten dystans...wydaje mi się, że ich miłość już wtedy gasła. Żeby nie było wątpliwości chodzi mi tu o sam początek serialu, jeszcze przed wszystkimi incydentami z Hurrem.
co do 2.- to myślałam że może go zdradziła czy coś, a wiesz czemu ona płynęła skądś do stolicy? czemu była poza pałacem i czemu wróciła tam?
Mahidevran nie mogła zdradzić Sulejmana. Gdyby to zrobiła straciłaby głowę i prawdopodobnie Mustafa też.
Chodzi ci o pierwszy odcinek?
"Ta wywołująca szczery entuzjazm wśród setek milionów widzów opera mydlana rozpoczyna się w roku 1520 w okolicach Manisy, gdzie Sulejman wraz ze swym czakrydży baszym (naczelnym sokolnikiem), przyjacielem i niewolnikiem (jak wszyscy na sułtańskim dworze) Ibrahimem spędza czas na polowaniu. Wieść o śmierci ojca, Selima I Groźnego nakazuje mu natychmiast pospieszyć do Konstantynopola, aby tam przejąć należną mu władzę (…)"
Mahidevran jako żona księcia Sulejmana do 1520 r. mieszkała razem z nim i ich synem Mustafą w Manisie. Po śmierci Selima I Groźnego Sulejman przybywa do Konstantynopola i zostaje sułtanem. Wydaje mi się, że po otrzymaniu wiadomości o śmierci Selima, Sulejman z miejsca ruszył do Konstantynopola. Mahidevran i Mustafa musieli przygotować się do drogi. Wiadomo trzeba było się spakować, zabrać ze sobą część służby, przygotowania do wyjazdu trochę trwały i dlatego po prostu przyjechali do stolicy później.
to dlatego dotarła tam później, już rozumiem, lecz nadal ciekawi mnie czemu był troche z tego powodu niezadowolony i jakoś jej nie trawił
Sulejman wcale nie był niezadowolony... a to, że jej nie trawił to już wielka przesada o.O
Miał mnóstwo rzeczy na głowie, musiał przejąć władzę nad połową świata dodatkowo zaczął sobie "używać" z konkubinami i nie miał już tyle czasu dla Mahi.
Odnoszę wrażenie, że nieuważnie oglądałaś początek serialu ;)