Ten serial jest wstrętny. Abstrahując od tego, że nudny to do tego ociekający norweskim snobizmem i arogancją. Homofobiczny, obrzydliwie wyśmiewający Polaków. Nie wiem komu i czemu miałoby to służyć. Norweg w swej bucie nie pamięta już, że jeszcze niedawno bogaty nie był a ludzie zachwycali się nie bogactwem Norwegii a jej klimatem i krajobrazem. W sumie do tej pory tak jest. Tak naprawdę to nikogo nie obchodzi zbytnio ich obsesja na punkcie miljø (środowisko). Serial dość dokładnie odzwierciedla ich sposób myślenia, zachowania, wychowywania dzieci. Młodzież norweska w chwili obecnej to bananowe dzieci, aroganckie jak ich nowobogaccy rodzice. Ten serial to paskudna wizytówka Norwegów. Naprawdę nie ma się czym chwalić.
A było tak pięknie. Skandynawskie kryminały podbijały świat, mroczne i przejmujące. I było co oglądać. Teraz zaczyna być żenująco, prostacko i nudno.
Ten serial nie nabija się z homoseksualistów czy Polaków, tylko właśnie z norweskiego snobizmu (jestem zaskoczony, że wymaga to tłumaczenia). Satyra to tylko część tej świetnie zrobionej korpodramy z wielowymiarowymi postaciami i częstymi zwrotami akcji.
Nie widzę w tym serialu nic śmiesznego, a dlaczego? A no dlatego, że na co dzień mam z tym doczynienia. I chciałabym móc powiedzieć, że jest przerysowany i że to tylko satyra. Nie mogę. Oni tacy są i to jest wstrętne a nie zabawne. Jeśli ktokolwiek uważa, że to śmieszne to zapraszam na fora z opiniami imigrantów w Norwegii...lub do samej Norwegii . Na pocieszenie mogę dodać, że nie wszyscy są tacy i można też po prostu próbować to ignorować, odnajdując przyjemność mieszkania w tym kraju w innych aspektach.
Dokładnie tak! Typowy norweski humor i świetna satyra, która przy okazji pokazuje jakimi dziwakami, w pozytywnym tego słowa znaczeniu są Norwegowie.
Uwielbiam to biadolenie przewrażliwionych ludzi, że coś obraża Polaków. To jacy my jesteśmy biedni i pokrzywdzeni przez Norwegów. Czy oni są rasistami? Może, ale czy i my jako naród jesteśmy czyści jak łzy? Ano nie, więc nie wiem o co ten ból.
Nie chce mi się tłumaczyć . Nie nie jesteśmy ani czyści ani bez winy, ale dla mnie ten serial w odbiorze jest wysoce irytujący i nudny. I to jest moje zdanie do którego absolutnie mam prawo.
To nie oglądaj. :)
Dla mnie jest świetny, inny obraz milionerów, kipią emocje, inna branża niż w kółko w serialach białe kołnierzyki z USA...
A sposób pokazania Norwegów OK, nie można udawać, że tego nie ma i nie pokazywać. Ty to znasz z autopsji, a my i inni spoza Norwegii jak mamy poznać?! Pomyślałaś o tym? XD
Żale imigrantów na forach nikogo nie przekonają ani nie dotrą tak daleko jak Netflix...
PS
Ciągle kryminały i kryminały to NUDA, więc super, że Norwedzy ogarnęli inne tematy. Jeszcze gdyby dla HBO zrobili kolejne sezony świetnego serialu Przybysze...