PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=170285}

Xiaolin - Pojedynek mistrzów

Xiaolin Showdown
2003 - 2006
7,3 3,5 tys. ocen
7,3 10 1 3464
8,5 2 krytyków
Xiaolin - Pojedynek mistrzów
powrót do forum serialu Xiaolin - Pojedynek mistrzów

W którym Omi staje się zły?
I gdzie go można obejrzeć?

ocenił(a) serial na 10
martaa2000

Osąd Omiego :)

Dreamer_2095

Dzięki ;)

ocenił(a) serial na 8
martaa2000

Ja mam wszystkie odcinki ściągnięte, pisz do mnie jak coś ;)

ocenił(a) serial na 8
AdamBayern01

Siemka. Ja chętnie przechwyciłbym jeden odcinek, mianowicie numer 37, czyli "Dangerous Minds" (nie wiem czy po polsku "Niebezpieczne umysły", czy inaczej, bo usunęli z wikipedii), ale tylko tego jednego odcinka w wersji polskiej mi brakuje. W dużym skrócie to ten odcinek, w którym Omi użył jednocześnie Fontanny wiedzy i Orłoskopu, ale pod słowem honoru, że nie skorzysta z wiedzy na temat pozbycia się ze świata całego zła raz na zawsze. Gdyby ktoś z was był skłonny podzielić się tym odcinkiem w polskiej wersji (albo chociaż z jakimiś napisami) byłbym wdzięczny.

ocenił(a) serial na 8
matiu_92

Cześć! Z opisu odcinek kojarzę, lecz mam tylko 1 serię po Polsku na razie(do odc. w którym Rajmundo zadał się z Wuyą, i odzyskała ciało). Ale ja mam bardzo dobre znajomości co do ogarniania seriali, więc jak coś, to się odezwę. Tamte serie owszem mam, ale niektóre ucięte, nie wspominając, że wszystkie po angielsku są(zdobyte na czarnym rynku).

ocenił(a) serial na 8
AdamBayern01

Hej. Dzięki za szybką odpowiedź. Będę wdzięczny, jeśli kiedyś uda ci się zlokalizowa ten odcinek, bo ja niestety ni znalazłem go nigdzie. No i jak na razie tylko tego jednego mi brakuje. Co prawda jego brak nie powoduje jakiejś strasznej dziury w fabule, ale jednak trochę doskwiera (choć osobiście uważam, że pierwsza seria jest doskonała, każdy odcinek wciągający i porywający od początku do końca, a potem już czegoś brakuje).

ocenił(a) serial na 8
matiu_92

Pierwsza seria fakt świetna(jak w przypadku praktycznie każdego serialu), najbardziej mi się podobała walka dobrymi ze złymi na końcu(co Rajmundo na końcu tego odcinka otrzymuje pas od Mistrza) ;)

ocenił(a) serial na 8
AdamBayern01

Kilka dni temu właśnie razem z bratem obejrzeliśmy pierwszy sezon, jeśli wierzyć polskiej Wikipedii, kończący się na odcinku In The Flesh. Przyznam, że obaj oglądaliśmy w napięciu do ostatniej minuty. Ale kiedy zaczęliśmy oglądać serię drugą, to niestety już od odcinka Days Past czegoś nam brakowało. W sumie, jakoś trochę inaczej to sobie wyobrażałem, a motyw zamrożonego Omiego wydał się strasznie naciągany. I to ponowne zamknięcie Wuyi w szkatułce też mało spektakularne. Właściwie, to mogli skończyć cały serial po zwycięstwie mnichów nad Wuyą i na tym momencie z Raimundem, o którym wspomniałeś. Co prawda całość warto było obejrzeć, bo serial ponownie ratuje dużo lepsza seria trzecia (tekst o Disco Polo z odcinka, w którym wrócił Mistrz Mnich Guan niszczy cały system po prostu, podobnie scena z Jackiem z odznaką Evil Genius w odcinku, w którym walczyli o Rio Reverso albo dialog Jacka i Wuyi: Jack (rozwiązując krzyżówkę): Idiota na cztery litery? Wuya: Jack), ale niestety druga seria to już z lekka rozmienianie się na drobne. Ilość odcinków tak naprawdę zupełnie niepotrzebnych i nic nie wnoszących jest dość spora. Również pojawienie się Chase'a Younga rozwiązano tak sobie - po prostu wziął się znikąd, wcześniej nawet o nim nie wspomniano (chyba, że jednak nieuważnie obejrzałem). I choć Chase jest postacią naprawdę dobrą, szczególnie jego żelazne opanowanie i generalnie stoicki niemal spokój, to szkoda, że naprawdę na poważnie zyskuje na znaczeniu dopiero pod koniec drugiej serii i w trzeciej.

użytkownik usunięty
matiu_92

Akurat to trzecia seria była najsłabsza. Hannibal wziął się z znikąd, ponadto jest sprzeczna z pierwszą (nagle się okazuje, że Dashi w walce z Wuyą miał do pomocy Guana i Chase), poza tym Guan dziwnym cudem żyje sobie 1500 lat mimo, że Dashi umarł. Poza tym o ile w poprzednich seriach serio traktowali zagrożenie, o tyle tutaj swobodnie gadają sobie z Wuyą w przerwach między pojedynkami, jakby nie próbowała ich nigdy zabić.

ocenił(a) serial na 8

Niestety z przykrością muszę Ci przyznać rację. Obejrzałem prawie całą trzecią serię (prawie, bo też brakuje mi ze trzech odcinków). I już się nawet nie dziwię, że na filmwebie jest całościowa ocena "dobry", bo biorąc pod uwagę całokształt, to jest to ocena moim zdaniem nieco za wysoka. Co do trzeciej serii Hanniballa jeszcze da się przeżyć, choć po co oni go wprowadzili, to nie wiem. A Guan faktycznie, nawet w sumie nie zwróciłem uwagi, ale jakim cudem wyżył ponad 1500 lat, to rzeczywiście zagadka. A już numer z tymi jego włóczniami, że ma ich kilkanaście egzemplarzy, to bez komentarza pozostawię, po co w takim razie wymienił w drugiej serii Dojo na włócznię? Co do Wuyi rzeczywiście, skiepścili sprawę, krótko mówiąc, choć można to ewentualnie wytłumaczyć tym, że Wuya nie odzyskała w pełni swojej mocy (ale też nie podano jak Chase odebrał jej moc i generalnie po co zwrócił jej ciało, skoro jak sam mówił, Wuya go co najmniej irytowała). Z Jacka też zrobili popychadło już do kwadratu, a Skarb Ślepego Szermierza to już w ogóle... jak obejrzeliśmy z bratem całość, to on stwierdził, że większej głupoty już wymyślić nie mogli. A ostatni dwuczęściowy odcinek to już w ogóle totalna porażka, bardzo duży niesmak mi po nim pozostał. Generalnie pierwszych trzynaście odcinków jest praktycznie bez zarzutu i następnych powiedzmy ze trzy jest ok, a potem dalej to od Sasa do lasa.

użytkownik usunięty
matiu_92

Ten dwuczęściowy ostatni odcinek mi się w sumie podobał. Ogólnie same pomysły na odcinki nie były złe (ten ze snami Raimundo wymiata) ale za dużo dali komedii.

ocenił(a) serial na 8

No i ten humor już później miejscami też był taki niewyszukany. W pierwszej serii to generalnie niezłymi tekstami rzucali, same komediowe wstawki też były całkiem niezłe, ale potem dalej już było miejscami kiepsko, a w trzeciej serii czasem już wręcz żenująco. Chciałbym jeszcze tylko obejrzeć te 4 brakujące mi odcinki, jeśli ktoś ma całość z polskim dubbingiem, to chętnie bym je przechwycił (odc. Dangerous Minds, ten o snach Raimunda, Wu Got The Power i jeszcze jeden, którego w tym momencie nie pamiętam).

użytkownik usunięty
matiu_92

Ja polecam oglądać po angielsku, wszystko brzmi lepiej, głosy są lepiej dobrane i żarty lepsze. Po polsku znajdziesz wszystkie odcinki na YouTube, z wyjątkiem tego o snach Raimundo (dlatego polecam po angielsku - jest genialny).

ocenił(a) serial na 8

Właśnie po polsku brakuje wszędzie odcinka "Niebezpieczne umysły" (jedyny brak z II serii) i odcinków "Łowca snów" i "Chucky Choo" (oba z III serii). Na YouTube są źle podpisane, z braku zajęcia sprawdziłem tytuły razem z listą Shen Gong Wu (które w jakim odcinku zostało znalezione, itd.). No i wyszło, że tych, których mi brakuje. Chciałem je sobie skompletować z sentymentu, bo kiedyś to była ulubiona przeze mnie i brata kreskówka, a na jakiekolwiek oficjalne DVD to raczej nie ma co liczyć przed upływem jeszcze ze 20 lat. Angielska wersja wiadomo, że lepsza, bo w końcu była pierwsza i jest oryginalna. Gdyby jeszcze całościowe zrozumienie tego angielskiego nie było takie trudne, to w ogóle nie byłoby problemu.

W każdym razie brakuje mi odcinków:
- Niebezpieczne umysły (II seria, Omi używa jednocześnie Fontanny Wiedzy i Orłoskopu, znajdują też Myszkę Hodoku)
- Łowca snów (III seria, odnajdują Cięcie Cienia)
- Chucky Choo (również III seria, odnajdują Atom Kuzusu)

użytkownik usunięty
matiu_92

To musisz się zadowolić angielskimi odcinkami. Warto, zresztą język nie jest przesadnie skomplikowany, a wiele można zrozumieć z samego kontekstu akcji.

To prawda, ale nie ma to jak po polsku. Czy ja wiem, czy angielski lepszy? (Ach, ta składnia zdania... Czy jak to tam się zwie...) moim zdaniem lepsze polskie głosy. Jakoś ładniejsze są. A przynajmniej takie miałam miałam odczucie, gdy oglądałam ,,niebezpieczne umysły" i Rai zaczął "rapować" imię mistrza Funga... Wyszło to tak, jakby był to 10-latek... A o ile wiem jest on trochę starszy. ;p

PS Odcinek ,,Niebezpieczne umysły" jest na Youtube, ale nadal nie mogę znaleźć polskojęzycznych ,,Chucky Choo" i ,,Łowcy snów". Jak ten pierwszy mogę sobie odpuścić, tego drugiego nie oddam za żadne skarby. Oglądałam go po angielsku, ale to nie to samo, gdy głównym bohaterem jest twoja ulubiona postać, a ty nie rozumiesz połowy o czym on mówi.

matiu_92

Siemanko. Odcinek, o którym mówisz, znalazłem tutaj https://www.dailymotion.com/video/x1a3ys7_xiaolin-showdown-s2e24-dangerous-minds _fun - niestety wersja angielska, a polskiego daba z kreskówek nie przebija żaden inny język, ale do rzeczy: wersji na YT nie polecam, jakiś totalny kiepas to wrzucił, bo ucięło z 20% obrazu, tymczasem w polskiej wersji, ku mojemu zdziwieniu, wszystkie wyniki wyszukiwania tego odcinka automatycznie przekierowują na kolejny epizod, czyli ten ze światem YY. Dam znać jak znajdę coś więcej.

AdamBayern01

Masz może jeszcze wszystkie odc haha

ocenił(a) serial na 8
Bartek_Brodowski

Wypowiedź sprzed blisko 8 lat - cda, dailymotion mają odcinki, wystarczy poszukać :)

AdamBayern01

Właśnie na cda nie ma wszystkich odc a tej drugiej strony nie znałem dzieki Wielkie za pomoc szkoda ze jest po angielsku bo nic nie zrozumiem

AdamBayern01

Wiem, że minęło te 8 lat ale masz może nadal je śćiągnięte? bo nigdzie nie moge znalezc w polskiej wersji odcinka Niebezpieczne umysły i z tego co widziałam to też nie ma 2 odcinków 3 sezonu, Byłą bym mega wdzięczna