Trochę jestem rozczarowany serialem - bo spodziewałem się solidniejszej pozycji - ale to i tak był dobrze spędzony czas.
Z Pozytywów - Bardzo dobry pomysł na scenariusz - historia bohaterki musi wciskać w fotel, musi przyciągnąć rzeszę wielbicieli, a zdecydowanie musi wycisnąć sporo łez - bo innego wyjścia nie ma - sam pomysł na serial broni się znakomicie do samego końca. Jest to opowieść prowadzona niemal do końca w konwencji melodramatu, z dobrą obsadą i z niezbyt skomplikowanym przebiegiem zdarzeń - Bardzo Dobrym pomysłem było przedstawienie środowiska szpitalnego - uważam ten wątek za bardzo potrzebny i wartościowy ..... Zdecydowanie serial ten jest dedykowany dla kobiet - znajdą tu bardzo wiele, aby zapamiętać tą pozycję na długo ...
A teraz chwilę ponarzekam - dlaczego mnie nie zachwyciła: Rozczarowałem się poziomem realizacji - już na samym starcie zaplanowano dla bohaterki zbyt bolesne sceny przedstawiające je wręcz w nierealnej charakterystyce -to przerysowanie uważam było nie właściwe i trochę źle przedstawiono ją samą jako kobietę .... potem na szczęście było już znacznie lepiej - także pierwszy odcinek po prostu trzeba przeboleć. Realizacja serialu w kilku miejscach po prostu wprowadza niepotrzebną przesadę - która trochę razi widza - a bynajmniej może być niewłaściwie odebrana, uważam że niepotrzebnie zastosowano te środki. Mam też zastrzeżenia co do głównych ról - coś mi nie zagrało - chwilami zarówno "Dong-wook Lee" jako Dyrektor jak i "Seon-a Kim" jako główna bohaterka - byli trochę za mało wiarygodni - widziałem już oczami wyobraźni innych kandydatów do tych ról - natomiast pasował mi aktor odgrywający rolę lekarza czyli "Ki-joon Uhm". Dobrze skomponowana była natomiast druga linia aktorów, która niosła całość i utrzymywała bardzo dobry klimat.
Podsumowując - jest to Dobra Pozycja! Przyjemna, wzruszająca i poruszająca bardzo ważny życiowy temat ciężkiej choroby i zachowania się wobec niej. Pomysł na "listę życzeń" jest strzałem w dziesiątkę - która niesie całość i nadaje jej mocnego szkieletu. Wiele wzruszających scen - pięknie przedstawionych - z pewnością uraduje wiele kobiecych serc - i szczególnie im ten serial jest Dedykowany.