Witam serdecznie :) Czy może mi ktoś wymienić po kolei wszystkie odcinki serialu, które są ze sobą powiązane fabularnie?
Sezon 1:
Pilot
Deep Throat (ten odcinek nie jest stricte powiązany z głównym wątkiem serialu ale podaję go ze względu na dość ważną postać która się w tym odcinku pojawia po raz pierwszy:))
The Erlenmeyer Flask
Sezon 2:
Little Green Men
trylogia związana z porwaniem Scully: Duane Barry, Ascension, One Breath
Colony
End Game
Anasazi
Sezon 3:
The Blessing Way
Paper Clip
Nisei
731
Piper Maru
Apocrypha
Talitha Cumi
Sezon 4:
Herrenvolk
Musings of a Cigarette-Smoking Man (podaje go ze względu na no to że jest to odcinek pokazujący jak i dlaczego Palacz stał sie tym kim się stał)
Tunguska
Terma
trylogia związana z chorobą Scully: Leonard Betts, Never Again, Memento Mori
Tempus Fugit
Max
Zero Sum
Gethsemane
Sezon 5:
Redux
Redux II
Christmas Carol
Emily
Patient X
The Red and the Black
The End
Pierwsza kinówka - Fight the Future
Sezon 6:
The Beginning
S.R 819
Two Fathers
One Son
Biogenesis
Sezon 7:
The Sixth Extinction
The Sixth Extinction: Amor Fati
Sein und Zeit
Closure
Requiem
Sezon 8:
Within
Without
The Gift
Per Manum
This is Not Happening
DeadAlive
Three Words
Vienen
Essence
Existence
Sezon 9:
Nothing Important Happened Today
Nothing Important Happened Today II
Trust no 1
Provenance
Providence
William
The Truth
Ufff;) to chyba wszystko:P jeśli coś ominęłam to z góry przepraszam:P w razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji:)
Do Twojej listy dorzucę jeszcze kilka odcinków:
Sezon 1: Conduit, Fallen Angel, E.B.E.
Sezon 2: Red Museum
Sezon 4: Demons
Sezon 8: Alone ;)
Najpierw sobie obejrzyj mitologiczne, a później z nudów możesz zobaczyć zwykłe ;D Grunt żebyś komediowe ominął.
Właśnie tak planowałam, bo nie wysiedzę przy 9 sezonach, w których większość odcinków nijak ma się do siebie. Za to komediowe chętnie zobaczę, które to?
Ja zdecydowanie polecam odcinki komediowe:) wśród nich są prawdziwe perełki np. Humbug, War of the Coprophages, Jose Chung's "From Outer Space", Syzygy, Small Potatoes, Bad Blood, Dreamland I i II, The Rain King, Arcadia, The Unnatural, X-Cops, Hollywood A.D, Je Souhaite, Improbable.
Zastanawiam się kiedy tutaj będzie można zamieścić wpis na temat co się lubi a co nie, bez narażania się na komentarze w stylu "komediowe odcinki X-Files sa dla głupich dziewczyn". Na Filmwebie i w ogóle w internecie roi się od takich właśnie "ambitnych" wpisów więc miałabym prośbę do kolegi napruto, aby nie przyczyniał się do zwiększania się ich liczby.
Pozdrawiam
Nie jestem dziewczyną ale widać jestem głupi, mam gejowskie skłonności albo albo chce zmienić płeć bo odcinki komediowe mi się podobają. Nr. 1 z komediowych jak dla mnie to X-Cops.
Humor - jeden z najlepszych sposobów pokazania, że serial jest inteligentny, a dla jego odbiorców - miernik ich inteligencji.
"Komediowe", które mi się podobały to były tylko te Vince'a Gilliana. I to i tak tylko część z nich. Co do "X-Cops" to z komediowych najlepszy, ale np. "Dreamland" to masakra.
Ja do listy odcinków "fabularnych" dopisałbym jeszcze Sleepless z drugiego sezonu, z uwagi na pojawienie się w nim po raz pierwszy Alexa Kryceka - bardzo istotnej postaci dla mitologii serialu (moim zdaniem, drugiej po Palaczu).
Ewentualnie, możesz też obejrzeć odcinek En Ami z sezonu siódmego. Niby mitologii w nim jak na lekarstwo, ale... Jest to jeden z tych nielicznych epizodów (obok Musings of a Cigarette-Smoking Man), w których mamy okazję lepiej poznać Rakowatego. Smaczku dodaje fakt, że scenariusz do tego odcinka został napisany przez samego Williama B. Davisa, czyli serialowego Palacza.
Trochę późno na odpowiedź ale warto sięgnąć po to wydanie:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_X-Files_Mythology,_Volume_1_%E2%80%93_Abductio n
https://en.wikipedia.org/wiki/The_X-Files_Mythology,_Volume_2_%E2%80%93_Black_Oi l
https://en.wikipedia.org/wiki/The_X-Files_Mythology,_Volume_3_%E2%80%93_Coloniza tion
https://en.wikipedia.org/wiki/The_X-Files_Mythology,_Volume_4_%E2%80%93_Super_So ldiers