PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102382
8,2 23 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Chciałabym zrobić sobie powtórkę z serialu (przed nowym sezonem) i zastanawiam się czy moja 10-cio i 12-nastolatka mogłyby oglkądać ze mną? Pamiętam że oglądałam serial jako 14-15 latka i dla mnie był momestami straszny, ale raczej totalnie wciągający:) Dodam tylko że dziewczyny nie są na poziomie disneya wyłącznie - oglądały gwiezdne wojny, bondy, władcę pierścienia, piratów z karaibów, szklane pułapki itd. Liczę na szczerą wypowiedż fanów, którzy trochę lepiej pamiętają serial (a widzę że wielu tu takich:)) Co myślicie???

ocenił(a) serial na 8
jaasiaem

Spokojnie, to ni horror ani straszne sf. Bardziej serial psychologiczne-fantasy, z dodatkiem teorii spiskowych które jakimś dziwnym trafem okazały się prawdzie. Więc troszkę dokumentu też. Natomiast ostrego grzmocenia, flaków i morderstw na bierząco tam nie uświadczysz. Oglądałaś serial jako 14 latka i był wciągający. Nie ma co się zastanawiać Wkręcaj młode w stare klimaty póki masz okazję, szczególnie że wymieniłaś szklane pułapki heh.

jaasiaem

Ja miałem 14 lat, gdy zacząłem przygodę z Archiwum. Mnie osobiście aż tak bardzo nie przerażał, co najwyżej trzymał w napięciu, a im wymyślniejszy potwór, tym bardziej mi się podobało. Serial nie pokazywał zbyt często drastycznych scen, raczej działy się one poza kadrem i były sugerowane np. krzykiem mordowanej osoby, ale mimo wszystko w latach 90-tych serial był poprzedzony tabliczką tylko dla dorosłych. Obecne powtórkowe emisje mają już obniżoną kategorię wiekową, chyba nawet do 12 lat (ale pewności nie mam). Obecnie telewizja pozwala sobie na tyle, że praktycznie młode osoby nie powinny jej oglądać, więc chyba dlatego nastąpiło przesunięcie granic, co jest już odpowiednie dla np. 12-latków.

Odpowiem na Twoje pytanie przywołując wypowiedź Gillian Anderson, w której wspomniała, że pokazała jeden odcinek Archiwum X swoim synom (9 i 7 lat) i wybrała odcinek, który jej zdaniem nie był aż tak straszny, był nawet komediowy (nie pamiętam dokładnie, ale pewnie było to Bad Blood) i dzieciaki były nieźle przestraszone. 14 a 10 lat - różnica niby żadna, ale w przypadku dzieci ogromna. Moim zdaniem może powinnaś zrobić podobnie jak Gillian, czyli wybrać jakiś lżejszy odcinek i pokazać dzieciom. Po reakcjach, jako matka, sama będziesz wiedzieć najlepiej, czy Twoje pociechy są gotowe na ten serial :)
Pozdrawiam.

maciowski

Jeszcze coś chciałem dodać. O ile kosmici (ci mali), duchy, czy dziwne dzieci będą do zaakceptowania przez małe dzieci, to potwory typu zmutowana motylica w kanalizacji czy Tooms wyrywający wątroby, Donnie Pfaster, który okalecza zwłoki i kolekcjonuje części ciała, satanistyczny kult wykorzystujący dzieci, czy osławiona rodzina Peacock i temat kazirodztwa już budzą wątpliwości, czy są to odpowiednie tematy dla tak młodych widzów...

ocenił(a) serial na 9
maciowski

Dzięki za Wasze opinie. Postanowiłam oglądać z dziewczynami:) i już się cieszę na to jak dzik! Strasznie odcinki będę selekcjonować trochę i mam nadzieję że to wystarczy (i nikt nie wezwie kuratora do domu;))
Dzisiaj pierwszy odcinek nowego archiwum, więc życzę miłego oglądania! pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
jaasiaem

Ja też oglądałam w latach 90' w tym wieku i żyję, nie jestem seryjnym mordercą ani innym psychopatą :)