PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102204
8,2 22 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Widziałem kiedyś kilka odcinków i serial wydaje się nawet niezły. Ale z tego co wyczytałem w internecie, to konstrukcyjnie dzieli się na ok. 5 odcinków fabularnych w sezonie a reszta to monster of the week, czyli chyba przypadki niepowiązane z główną fabułą. O co w tym chodzi? Czy to znaczy że odcinków niepowiązanych nie trzeba oglądać bo są tam tylko zagadki które nie mają żadnego znaczenia dla skully/mouldera? Mam na myśli, czy nie dzieje się tam nic ważnego? I czy serial jest ciągłą fabułą, czy odcinek fabularny-5 odcinków motw-odcinek fabularny-10 odcinków motw?

Mutagen

serial jest genialny :) tak serial dzieli się na tzw odcinki mitologiczne (to co interesuje Muldera i Scully) jak i na odcinki śledcze, które nie mają nic wspólnego z mitologią serialu ... co moim zdaniem nie oznacza to, że owe odcinki nie są ciekawe ... wręcz przeciwnie są nawet lepsze od niektórych z mitologii ... w sumie możesz obejrzeć całą mitologie bez odcinków niepowiązanych ...

kam001

Ale chodzi mi, czy te odcinki niepowiązane mają jakiekolwiek znaczenie np. dla romansu mulder/scully? Czy serial tworzy ciągłą całość?

Mutagen

Oglądaj całość od początku do końca jak leci. Serial bardzo wciąga i nie ma sensu oglądania tylko mitologicznych odcinków albo tych nie mitologicznych. Oglądaj od początku każdy po kolei, powinno Ci się podobać :) Cały serial ma znaczenie, jeśli chodzi o ich relacje, więc nie zwlekaj, tylko oglądaj :)

Dhorasoo10

racja :):)

Mutagen

ma znaczenie dla rozwoju romansu S i M :):) więc zabieraj sie za wszystko

Mutagen

Nie jest tak jak mówisz ponieważ w każdym następnym odcinku jest pokazane coraz bliższa i
bardziej potęgowana przyjaźń miedzy Scully i Mulderem więc jeśli bys oglądał tylko odcinki które
są bardziej fabularne i bardziej pokazujące dążenie do prawdy S. i M. to byś nie wciągnał sie w ten
znakomity serial ;)
sam obejrzałem wszystkie co do joty odcinki niedawno więc wiem ;D
Polecam jeszcze książki The X Files są genialne ;)

TimRobins16

Możesz podać jakieś konkretne tytuły? Są one powiązane bezpośrednio z serialem?

Marian381

tzn. co w drugim odcinku jest tak że Scully i Mulder na koncu odcinka coś robią co ich przybliża np. przytulanie się do siebie,próba pocałunku,siedzenie obok siebie i oglądanie tv wszystko jest pokazywane jak w ciagu tych wszystkich lat czyli wszystkich sezonów zyskuja wobec siebie i potegują zaufanie i przyjazń/miłość...

TimRobins16

Nie zrozumieliśmy się, chodziło mi o tytuły książek z The X files. Co do serialu to przyłączam się do Twojej opinii, warto obejrzeć wszystkie odcinki po kolei.

Marian381

aha okej to polecam Z archiwum X-Skóra ostatnio skończyłem ją czytać ;)