Chciałbym się dowiedzieć czy ten serial ma jakąś fabułę? Tzn coś co będzie ciągnęło się przez parę epizodów? Kończę 1 sezon i jak narzazie to te odcinki są bardzo luźno powiązane (jedyna część wspólna to aktorzy...)
tak,
właśnie jesteś w momencie, w którym zaczną się odcinki mitologiczne. Zazwyczaj są to 2 odcinki na początku, w środku i końcu sezonu, ale zdarza się więcej.
mitologiczne. Buahaha, aleś sobie to nazwał:D
1. Serial dzieli się na stand-alone czyli odcinki gdzie agenci rozwiązują różne sprawy w różnej konwencji oraz odcinki lini fabularnej. Tak 9 Sezonów ma spójną fabułę. Odcinki te często się przeplatają wyjątkiem są 8 i 9 sezon, gdzie w sumie każdy odcinek jest jakaś tam szczątkową ciągiem historii.
2. Serial jest spójny na wszystkie problematyczne odpowiedzi odpowiedź można znaleźć w różnych odcinkach 9 sezonu oraz ogólne podsumowanie w The Truth.
A co takiego śmiesznego jest w tej nazwie? Powszechnie tak właśnie określa się odcinki poświęcone Syndykatowi i obcym.
Ciekawe czy z okazji wspomnianej daty pojawi się kolejna wersja kinowa. Jak zobaczyłam kinówkę z 2008 to powiedziałam sobie, że już chyba wystarczy tego dobrego, bo się ekipa wypompowała i nastąpiło wyczerpanie tematu. Film wydał mi się średni w porównaniu z pierwszą kinówką. Potem spojrzałam na tę produkcję nieco bardziej przychylnym wzrokiem (po ponownym obejrzeniu). Co do opowiedzianej historii zdania co prawda nie zmieniłam, ale oglądając drugi raz bardziej skupiłam się na relacji Scully - Mulder i ta część filmu lepiej do mnie przemówiła. Zobaczyłam ludzi cierpiących, nieco zgorzkniałych i borykających się z codziennością na której piętno wciąż odciska bolesna przeszłość.