Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 104 tys. ocen
7,9 10 1 103559
8,4 22 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Nie było żadnego horroru ani thrillera, którego bym się bał. Z Archiwum X to była trauma mojego
dzieciństwa, kiedy oglądałem pierwsze odcinki :D teraz ten serial jest dla mnie śmieszny

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
NastoletniKrytyk

Nie wiem jak dla kogokolwiek ten serial może być śmieszny. Również go oglądałam jako mała dziewczynka (niektóre odcinki) i bardzo się bałam, ale z biegiem lat dostrzegłam głębie tego serialu i bardzo go doceniłam. Ten serial jest przerażający, ale nie względu na te wszystkie poczwary, które tam występują. Moim zdaniem NastoletniKrytyku jesteś strasznym ignorantem i proponuję przerzucenie się na wszystkie współczesne badziewne horrory, skoro w Archiwum X zwracasz uwagę tylko na takie aspekty.

Claudija91

Claudija91 nie piszę, że jest on badziewny czy coś w tym stylu. Jest dla mnie śmieszny z wielu względów, których nie mam potrzeby tutaj opisywać. Jednakże nadal uważam go za najlepszy horror jaki powstał (może się jedynie porównać z Naznaczonym bądź pierwszą częścią Paranormal Activity). Pobieram właśnie pierwsze serie tego dzieła i polecam go każdemu. Jednak po tak długim czasie "nieoglądania" mogą powrócić dawne złe wspomnienia :)

Claudija91

A ja po części się zgodzę - niektóre odcinki trochę się 'zdezaktualizowały' moim zdaniem. Po takim czasie jedne rzeczy przestają już robić wrażenie, inne dopiero zaczynają.

NastoletniKrytyk

Ja jako dziecko/wczesny nastolatek uwielbiałem oglądać ten serial po nocach (22.00 to była kiedyś dla mnie późna godzina ;)) I o ile podczas samych odcinków zaciekawienie brało górę nad strachem o tyle czołówka i jej charakterystyczna muzyka zawsze mnie "zabijały". Nawet teraz lubię wrócić do tego serialu i o ile efekty specjalne nie robią już takiego wrażenia, a groza i napięcie już mi nie towarzyszą podczas seansu tak jak kiedyś o tyle nie zgodzę się, że serial jest "śmieszny". No chyba że mowa o niektórych tekstach Muldera bo te potrafią być zabawne i rozładować nico duszną atmosferę.

Dzikopysk

Tak jak pisałem, jest on dla mnie śmieszny z wielu powodów, jeden z nich to brak wyrazu strachu na twarzach Muldera i Scully. Ale to szczegół.

NastoletniKrytyk

Za to zdziwienie na ich twarzach maluje się wzorcowo!

No dobra, na twarzy Scully trochę częściej niż na Muldera. ;)

NastoletniKrytyk

Wiesz co Scully to się zdarzało zdziwić, ale ona wszystko brała na logiczne wyjaśnienie, więc to hamowało jej strach. Na tym zresztą też polega jej praca, żeby w panikę nie wpaść. Co do Muldera to nie wymagaj od gościa, który wierzy w kosmitów, aby cokolwiek go zaskoczyło ;)