PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102208
8,2 22 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Nie było żadnego horroru ani thrillera, którego bym się bał. Z Archiwum X to była trauma mojego
dzieciństwa, kiedy oglądałem pierwsze odcinki :D teraz ten serial jest dla mnie śmieszny

NastoletniKrytyk

Nie wiem jak dla kogokolwiek ten serial może być śmieszny. Również go oglądałam jako mała dziewczynka (niektóre odcinki) i bardzo się bałam, ale z biegiem lat dostrzegłam głębie tego serialu i bardzo go doceniłam. Ten serial jest przerażający, ale nie względu na te wszystkie poczwary, które tam występują. Moim zdaniem NastoletniKrytyku jesteś strasznym ignorantem i proponuję przerzucenie się na wszystkie współczesne badziewne horrory, skoro w Archiwum X zwracasz uwagę tylko na takie aspekty.

Claudija91

Claudija91 nie piszę, że jest on badziewny czy coś w tym stylu. Jest dla mnie śmieszny z wielu względów, których nie mam potrzeby tutaj opisywać. Jednakże nadal uważam go za najlepszy horror jaki powstał (może się jedynie porównać z Naznaczonym bądź pierwszą częścią Paranormal Activity). Pobieram właśnie pierwsze serie tego dzieła i polecam go każdemu. Jednak po tak długim czasie "nieoglądania" mogą powrócić dawne złe wspomnienia :)

Claudija91

A ja po części się zgodzę - niektóre odcinki trochę się 'zdezaktualizowały' moim zdaniem. Po takim czasie jedne rzeczy przestają już robić wrażenie, inne dopiero zaczynają.

NastoletniKrytyk

Ja jako dziecko/wczesny nastolatek uwielbiałem oglądać ten serial po nocach (22.00 to była kiedyś dla mnie późna godzina ;)) I o ile podczas samych odcinków zaciekawienie brało górę nad strachem o tyle czołówka i jej charakterystyczna muzyka zawsze mnie "zabijały". Nawet teraz lubię wrócić do tego serialu i o ile efekty specjalne nie robią już takiego wrażenia, a groza i napięcie już mi nie towarzyszą podczas seansu tak jak kiedyś o tyle nie zgodzę się, że serial jest "śmieszny". No chyba że mowa o niektórych tekstach Muldera bo te potrafią być zabawne i rozładować nico duszną atmosferę.

Dzikopysk

Tak jak pisałem, jest on dla mnie śmieszny z wielu powodów, jeden z nich to brak wyrazu strachu na twarzach Muldera i Scully. Ale to szczegół.

NastoletniKrytyk

Za to zdziwienie na ich twarzach maluje się wzorcowo!

No dobra, na twarzy Scully trochę częściej niż na Muldera. ;)

NastoletniKrytyk

Wiesz co Scully to się zdarzało zdziwić, ale ona wszystko brała na logiczne wyjaśnienie, więc to hamowało jej strach. Na tym zresztą też polega jej praca, żeby w panikę nie wpaść. Co do Muldera to nie wymagaj od gościa, który wierzy w kosmitów, aby cokolwiek go zaskoczyło ;)