W założonym wcześniej temacie rozpoczęłam bitwę aktorów – Matthew Foxa i Josha Holloway biorąc pod uwagę ich wygląd. Niejaki eversman_4 zainspirował mnie do założenia nowego tematu. Eversmanie_4 jeśli myślisz sobie, że jestem płytka i oceniam mężczyzn tylko po wyglądzie to się mylisz. Po prostu obaj aktorzy są bardzo przystojni i ciekawiło mnie który ma większe powodzenie. Teraz jestem ciekawa, którą postać lubicie bardziej. Chciałabym się w tym miejscu podzielić odczuciami odnośnie tych 2 postaci – Jack i Sawyera i samego serialu. Trzeba przyznać, że postacie które grają w serialu są na swój sposób genialne(a przynajmniej kiedyś były). Jack, lekarz idealista w zetknięciu z katastrofą musi podejmować decyzje zaburzające jego dotychczasową hierarchię wartości. W przeszłości widzimy jakie chłodne stosunki miał z ojcem. O jego prawdziwych uczyciach dowiedział się dopiero po jego śmierci, w rozmowie właśnie z Sawyerem. Na wyspie widzimy przemianę tej postaci. Jak stara się podejmować najlepsze decyzje i jak ponosi porażkę. Boi się nawiązać bliższe relację z kobietami z powodu przykrych doświadczeń z przeszłości. Trzeba przyznać, że jest bohaterem. Uratował życie wielu ludzi często ryzykują swoje własne. Nie jest jednak bohaterem bez skazy. Czasami zachowuje się irytująco, apodyktycznie ale postać z wadami jest bliższa prawdziwemu życiu. Sawyer czyli James Ford z kolei to postać jescze bardziej skomplikowana z nie dokońca wykorzystanym potencjałem. Życie go nie oszczędzało. Już w dzieciństwie był świadkiem śmierci swoich rodziców, spowodowanej przez oszusta Toma Sawyera. Dzowiedział się kto był przyczyną największej tragedii w jego życiu i całe późniejsze życie był ogarnięty żądzą zemsty. Mimo to staje się mężczyzną którego ściga - bezwzględnym oszusetm. Opamiętuje się dopiero gdy zauważa, że sam omal nie doprowadził do podobnej tragedi (odc 1x08, kiapitalna scena). Brutalne doświadczenia życiowe uczyniły jednak go przezabawnym cynikiem. Jego trafne spostrzeżenia, wredne odzywki i przedewszystkim różne przezwiska to klasyka sama w sobie. Po katastrofie zaczyna w nim następować przemiana. Zaczyna pokazywać drugą twarz pod którą kryje się człowiek wrażliwy, dobry i troskliwy. Jeśli "zły chłopiec" zaczyna pokazywać się z takiej właśnie strony to nie ma nic seksowniejszego. Uwielbiam takie postacie (podobną jest Dr Christian Troy w innym świetnym serialu "Bez skazy"). Nie staje się jednak postacią jednoznacznie dobrą i całe szczęście bo to odebrało by mu cały urok. Jednak takich scen jest było o wiele za mało, dlatego mówiłam o nie wykorzystanym potencjale. Muszę jednak z przykrością stwierdzić, że obie te postaci (właściwie wszystkie postacie w serialu) najlepszy były w pierszych sezonach(1-3). To co się działo z postaciami i srialem potem przekracza granice zdrowego rozsądku. Sawyer stał się nudną, przeciętną postacią. Została mu odebrana cała drapieżność, seksapil, pazur, poczucie chumoru i na dodatek zaczął paradować w tym asessualnym stroju Dharmy. Jak natomist z człowieka nauki, walczącego z własnymi słabościami zamienił się w drugiego Johna Locke'a i zaczął nawijać o przeznaczeniu, wyzerowaniu przeszłości i innych duperelach. Podróże w czasie, inne równie debilne wątki sf, relacje bohaterów rodem z "mody na sukces" i inne kretynizmy sprawiły, że mroczny, tajemniczy, w miarę realistyczny, wzruszający i piękny serial, stał się kolejnym ciągniętym na siłe tasiemcem. Ja jednak staram się zapamiętać serial i postacie takimi jekie były na początku. Bo 1 sezon "LOST" było najwszpanialszą rzeczą jakąkiedykolwiek widziałam. Tak więc wracając do naszego rankingu, jako założycielka zmieniam zasady i oceniać będziemy teraz nie wygląd aktorów a postacie za ich całokształt (wygląd, charakter itp).
JACK - 0
SAWYER - 0
ZAMIESZCZAM TAKŻE LINKI DO BARDZO FAJNYCH FILMIKÓW, ŚWIETNIE ILUSTRUJĄCYCH OBIE POSTACIE
JACK:
http://www.youtube.com/watch?v=UhyJk0sgZqY
http://www.youtube.com/watch?v=L0cLaRbX9e0&feature=fvw
http://www.youtube.com/watch?v=d3WtPcwUDgA
SAWYER:
http://www.youtube.com/watch?v=2FS4eNfaEZA
http://www.youtube.com/watch?v=WnZb2yyBwOI
http://www.youtube.com/watch?v=WnZb2yyBwOI (TEN PODKREŚLA RACZEJ JEGO FIZYCZNE WALORY)
JACK - 1
SAWYER - 0
Mój głos wędruje do Jacka. Z wyglądu bardziej podoba mi się Sawyer ale oceniamy tu postać.
Jack - 1
Sawyer - 0
Chociaz oby dwie postacie sa spoko to jednak Shepharda cenie bardziej ze wzgledu na to ze jest uczciwy w porównaniu do Jamesa który oszukalby cie i porzucil.
Ps. nie jestes glupia i nie to mialem na mysli, ale jednak wyglad ma pierwszorzedne znaczenie bo jakby Fox zagral role Sawyera i na odrot to i tak wiekszym powodzeniem cieszylby sie ten drugi.
Mam bardzo podobne podejście do serialu i tych 2 postaci. Kiedyś serial był kapitalny. Pamiętam jeszcze czasy jak wspólnie z tatą oglądaliśmy serial na 1. To były czasy. Pamiętam z jaką niecierpliwością czekało się na następny odcinek. Po 2 sezonie on dał sobie spokój, ja oglądam do dziś mimo iż ostatnie odcinki wzbudzały u mnie bardziej politowanie niż podziw. Ale obejrzę do końca bo ciekawi mnie jak to się skończy. A jeśli chodzi o to, która z postaci jest lepsza to wybieram Jacka. Do eversmana_4. Dając swój głos dla Jacka nie wpisałeś go do punktacji. Tak więć przesuwam punkty od razu o 2.
JACK - 3
SAWYER - 0
JACK - 3
SAWYER - 1:)
Mój głos idzie na Sawyera bo mam słabość do złych chopców. Ale w 5 sezonie rzeczywiście był do kitu (uspokoił się, miał okropną fryzurę, trochę mu się przytyło i jeszcze ten romans z Juliet. Brakuje jeszcze tego żeby zapuścił wąsy oraz stał się kochającym mężem i ojcem. Fajna była tylko jego walka z Jackiem. Czekałam na nią od pierwszego sezonu) a do tego dharmowskiego stroju określenie aseksualny pasuje znakomicie. A z tych filmików o Sawyerze, które zmieściłaś najlepszy jest ten drugi:)
A ja uwielbiam Sawyera xD
Jakby ktoś z was znał tytuły oby dwóch piosenek z filmików z Sawyerem to proszę podać :)
A ja uwielbiam Sawyera xD
Jakby ktoś z was znał tytuły oby dwóch piosenek z filmików z Sawyerem to proszę podać :)
Jack - 6
Sawyer - 4
Jack w 3 sezonie już mnie strasznie wkurza a Sawyera lubię teraz jak nigdy
Serial od początku trzyma b wysoki poziom, od samego początku był napisany jako dramat z elementami thrillera i science fiction i taki jest do dzisiaj, ogląda się wyśmienicie i dostarcza dużo wysokiej klasy rozrywki
Z tych dwu postaci (obie są b ciekawe) zdecydowanie lepiej wypada Jack, nie jest charyzmatyczny i nie zawsze mu wychodzi, ale przynajmniej myśli zawsze uczciwie ... James stopniowo sie zmieniał, wydoroślał i przeszedł na własciwą stronę dopiero w czasie związku z Juliet
Tak btw wychodzę z siebie jak się czyta, że kobiety pociągają faceci typu Sawyer z 1 serii, czyli samolubne, cyniczne chamy zakrapione humorem .. a potem media zewsząd nas informują o ich kłopotach w stylu "bo zupa była za słona" itp
Jack 9 - James "Sawyer" 4
"Serial od początku trzyma b wysoki poziom, od samego początku był napisany jako dramat z elementami thrillera i science fiction i taki jest do dzisiaj, ogląda się wyśmienicie i dostarcza dużo wysokiej klasy rozrywki" - naprawdę rozwaliłaś mnie tym. Po prost śmiech na sali. Bez komentarza.
"James stopniowo sie zmieniał, wydoroślał i przeszedł na własciwą stronę dopiero w czasie związku z Juliet
Tak btw wychodzę z siebie jak się czyta, że kobiety pociągają faceci typu Sawyer z 1 serii, czyli samolubne, cyniczne chamy zakrapione humorem .. a potem media zewsząd nas informują o ich kłopotach w stylu "bo zupa była za słona" itp" - Tu też, się nie popisałaś. Sawyer może był kiedyś bardziej hamski, ale nigdy nie uderzył by kobiety. Zastanów się co ty wypisujesz. Według mnie był bardziej zabawny, tajemniczy, seksowny, mroczny i pociągający. Za to pokochały go miliony. Teraz tylko traci w oczach widzów. Takie ciepłe kluchy się zrobiły. Mimo to mając w pamięci 1 sezon głosuje, na niego.
Jack - 9
James "Sawyer" Ford - 5
Jack - 9
James - 7, zdecydowanie bez zastanowienia. Nie lubie Jack'a <SPOILER>jak
juz wkreca te Locke'owe gadki to juz w ogole...<KONIEC SPOILERA>
James jest zajebista postacia, mowcie co chcecie, ma skomplikowany a
zarazem prosty charakter, wszystko na PLUS!
trudno dyskutować z kimś kto ocenia na Filmwebie wyłącznie notami 10 albo 1 ;/ z tego 90 % to 10 ;] ... a już poza skalą jakiegokolwiek honoru jest 1/10 dla Foresta Gumpa ... kolejny troll ;/
Do mnie pijesz? To, że masz w ulubionych ambitne filmy nie przekreśla tego, że wypisujesz kompletne głupoty. Nie jestem żadnym trollem bo sensownie uzasadniam swoją wypowiedź.
jack 10 +
sawyer 9
Nie mam nic do Sawyer'a, ale jak dla mnie to on jest tylko przystojny, Jack'a lubię chyba za szlachetność i takie tam...
Jack 13
SAWYER! 16
Za te fizyczne walory! Ideał :D A tak serio, uważam Go za barwniejszą postać i jego kreacja w LOST była o wiele lepsza. Śmiesznie np. Jack wypadł na castingu próbując odegrać Sawyera...
Jack 15
Sawyer 18
wiadomo !! ma zdecydowanie ciekawszą osobowość no i jest o przystojniejczy ofc dla mnie.
Jack 16
Sawyer 19
Ja zawsze wolałam Jacka. A te filmiki, które zamieściła melania są świetne. Jak ktoś ich nie oglądał to polecam.
Jack 17
Sawyer 20
Lubie obydwu, ale wolę Jamesa. Po prostu bardziej się z nim utożsamiam.
Jack 17
Sawyer 22
oczywiście, że SAWEYR <33
ale zgodze się z opisem-że niestety w tych istatnich seriach stracił to coś ;(