PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180884
7,1 37 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Nie wiem czy zauważyliście, że w 6 sezonie w alternatywnej rzeczywistości chyba wszystkie główne postacie przeglądają się w lustrze. Chyba to nie jest zwykłe przeglądanie się bo robią to wszyscy i jest to jakoś tak podkreślone. Czy to ma coś znaczyć? O co w tym chodziło?

ocenił(a) serial na 9
neta97

Ja tylko zauważyłam że robi to Jack. W jego przypadku pewnie chodzi o tą bliznę na szyi.
Zauważyłam coś innego o czym już pisałam w innym temacie - kolory podkoszulków. Zwróciłam na to uwagę już wcześniej, widząc że niektórzy bohaterowie często chodzą ubrani w określonych kolorach -Jack, Sawyer, Richard, Desmond. Teraz, kilka odcinków przed finałem szczególnie mi się to rzuciło w oczy i mam pewne teorie:
Jack i Sawyer - na niebiesko ( przywódcy?)
Dymek - coś pomiędzy szarością a czernią (czerń - Dymek,zło szarość - jasność, John Locke ?)
Sun, Jin, Lapidus - biel (niewinność? )
Richard,Miles, Ben,Kate - odcienie szarości, brązy (neutralność?)
Hugo, Desmond - czerwień (ktoś ważny?)
Sayid, Clarie - czerń (ciemna strona mocy?)

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Wszyscy bohaterowie przeglądali się w lustrach. Jack nawet po kilka razy.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

Nie zwracałam tak na to szczególnie uwagi. Zauważyłam właśnie tylko Jacka.

Tortuga033

Jak oglądałam szósty sezon po raz pierwszy to też nie zwróciłam na to uwagi. Dopiero teraz jak powtarzam sobie serię to rzuciło mi się w oczy.

ocenił(a) serial na 9
neta97

Ja oglądam 3 raz i nie zwróciłam uwagi na lustra tylko na te podkoszulki :D

neta97

To symbolika, ma delikatnie sugerować, że bohaterowie znajdują się już "po drugiej stronie" :)
Poza tym mówi się, że po śmierci człowiek będzie musiał przyjrzeć się jeszcze raz sobie i swojemu życiu, dowiedzieć się, kim naprawdę jest - i do tego to by też pasowało.