PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180734
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Rozczarowanie..

ocenił(a) serial na 9

Poświęciłem temu serialowi wiele czasu, oglądając wszystkie odcinki. Spodziewałem się zakończenia na miarę XXI wieku. Takiego, które wbije mnie w fotel i nie pozwoli wypowiedzieć słowa. Niestety, zawód po tym co zobaczyłem w ostatnim odcinku jest ogromny. Autorzy poszli na łatwiznę. Zamotali się we własnym, rozbudowanym scenariuszu.
Mimo wszystko bardzo cenie ten serial i jest w 3 moim ulubionych seriali, z 24 i Wzorem.

MnIsZeK

"Autorzy poszli na łatwiznę. Zamotali się we własnym, rozbudowanym scenariuszu."

Powiedz mi zatem jakie zakończenie byłoby według ciebie NIE-pójściem na łatwiznę, bo według mnie naprawdę twórcy spisali się na medal.

ocenił(a) serial na 9
MrSheibuss

Odnoszę wrażenie, że scenarzyści zrobili to specjalnie. Przez brak wyjaśnienia wszystkich wątków, chcą, żebyśmy jeszcze do tego serialu wrócili. Ja to zrobię pewnie za kilka lat.

Wg. mnie autorzy powinni dokręcić jeszcze z 2-3 odcinki wyjaśniające wszystkie nie pozamykane wątki.

MnIsZeK

A ja myślę że te kilka (kilkanaście) wątków zostało niewyjaśnionych żeby utrzymać całą tajemniczość serialu do końca. Równie dobrze każdy widz może sobie sam dopowiedzieć co, jak i dlaczego. Może być też tak że po prostu autorom nie starczyło czasu na wyjaśnienie wszystkich wątków. Tak jak wspomniałeś jeszcze parę odcinków można byłoby nakręcić, co nie zmienia mojego zdania na temat finału.

MnIsZeK

A co konkretnie ci się nie podoba w zakończeniu? Twórcy od początku mówili, że nie wyjaśnią wszystkich zagadek, gdyż nie chcą pozbawiać go aury tajemniczości. Twierdzili nawet, że takie rozwiązanie przypominałoby wprowadzenie Midichlorianów w Gwiezdnych Wojnach wyjaśniających działanie Mocy, co było przecież totalną porażką :) LOST to w dużej mierze seria science-fiction i fantasy, nie wszystko w niej da się wytłumaczyć racjonalnie.

ocenił(a) serial na 10
selene85

Moim zdaniem chodzi nie tyle o niezamknięte wątki, czy też o samo zakończenie, jako takie, co o brak spójności w wielu momentach. Przynajmniej mnie właśnie to najbardziej raziło w ostatnim sezonie (a właściwie po jego zakończeniu, bo do końca wierzyłem, że zrobią to lepiej). Miałem poczucie, że twórcy do ostatniej chwili zmieniali koncepcję. Po serialu na takim poziomie oczekiwałbym skrystalizowanego i dopracowanego pomysłu co najmniej 2 sezony przed finałem.

ocenił(a) serial na 5
MnIsZeK

Ja nie miałem cierpliwości i nie dotrwałem do końca. Pierwsze 2 sezony oceniam 9/10, bo były ciekawe i co chwilę czymś zaskakiwały. Później było coraz gorzej, tak jakby twórcom skończyły się pomysły i serial tworzyli na bierząco wciskając na siłę kolejne wątki tylko po to żeby jak najdłużej utrzymać serial na antenie i zbić jak najwięcej kasy. Z resztą podobnie było z Prison Break. Moja ostateczna ocena 5/10, bo serial jest zwyczajnie za długi.

zonk_2

Moim zdaniem po najsłabszych 3 i 4 sezonie 5 i 6 dobrze się wpasowały, jakby serial odżył. Owszem komuś mogą się nie podobać podróże w czasie ale chyba wtedy musiałby nielubić całego serialu, bo LOST taki już jest - miażdżący czaszki;)