PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49065
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

Drugi sezon już prawie za nami niestety ;/ więc przyszła chwila w której chciałbym opisać 3 postacie które najbardziej mnie zaintrygowały i każde info o nich chłonę jak gąbka.

1 - A.R - tak inteligentnej postaci i przebiegłej się nie spodziewałem, wie kiedy uderzyć i jak a kiedy zniknąc z pola rażenia, ten charakter hazardzisty jednak daje o sobie znać. Sposób mówienia i zachowania, spokój i jednoczesnie wszechstronna analiza w każdej rozmowie. I ten jego lekki usmieszek gdy jest dobrze czy źle cały czas ten sam, niezmienny, jakby wszystko było z góry przez niego zaplanowane

2 - Richard - skomplikowana postać i jednocześnie niewiele o niej wiemy, główne powody dla których bardzo mnie interesuje jego każdy krok i przyczyny dla których podejmuje taką a nie inną decyzję. Codzienny spokój i jednocześnie wewnętrzna walka z sobą samym, jak utrzymac swe pragnienia na wodzy. Troche mi żal że raczej w tym serialu nie zazna szczęści i podziwam w nim to że bez żadnej dyskusji wypełnia polecenia innych, wie jak sie zachowac i co robić w trudnych decyzjach

3 - Chalky White - mam nadzieję, wielką nadzieję że ta postać pokaże jeszcze na co ją stać! Prowadzi wyjątkową wymiane zdań, skromny w słowach a jednak wie jak przemówic innym do rozsadku, i te jego gesty pełne niedosłownych poleceń, uwielbiam dialogi z jego postacią!

ocenił(a) serial na 8
peeszet

Zgadzam się w 100% i mam nadziej ,że znajdzie się dla nich miejsce w 3 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
peeszet

Co do punktu pierwszego taka ciekawostka, której być może nie czytałeś:
"Grający Arnolda Rothsteina Michael Stuhlbarg zdobył tak wielką wiedzę o odtwarzanej przez siebie postaci, że scenarzyści serialu całkowicie zdali się na jego interpretację. Stwierdzili, że aktor ma więcej informacji o Rothsteinie, niż oni. "
A.R. jest jedną z kilku ulubionych ulubionych postaci :]

ocenił(a) serial na 9
Mij

nieżle! nie wiedziałem o tym, dzięki za info ;)

ocenił(a) serial na 6
peeszet

Sila tego serialu sa wiarygodnie przedstawione postacie, to w ogole nie podlega dyskusji. Jak pisalem gdzies indziej, nie ma tu pozytywnych bohaterow - jak ktos nie jest bandyta czy morderca, to musi byc cynicznym badz zaklamanym sku...m. Ale jednoczesnie przejawia jak najbardziej ludzkie cechy i odruchy, wiec czasami jestesmy wobec niego wyrozumiali albo wrecz empatyczni.

Richard pod wplywem traum stal sie prawdopodobnie psychopata. Swiadcza o tym nie tylko popelniane przez niego morderstwa z zimna krwia, praktycznie beznamietnie, ale tez ten specyficzny dziennik, ktory prowadzi, a ktory zawiera jego projekcje na temat kobiet, rodziny i normalnego zycia, ktore nie jest jego udzialem.

Ten serial pokazuje mroczna strone ludzkiej natury i przez jej pryzmat glownie bohaterow widzimy. Źli do szpiku kosci, zwyrodniali, ale w kazdym tli sie iskra czlowieczenstwa, nigdy do konca nie wygaszona. Ale jednoczesnie formula serialu jest taka, ze nikt tej "ciemnej strony mocy" nigdy nie opusci, jest na nia skazany, ze wzgledu na swoja historie, przeszlosc, doswiadczenia, traumy, zaszlosci, uwarunkowania. A ci, ktorzy jeszcze progu nie przekroczyli, wkrotce to zrobia, bo zwyciezy rozgoryczenie, rozczarowanie i frustracja, jak u pani Schroeder. To wszystko przerodzi sie w zwyczajny cynizm i wyrachowanie, po czym kazda zbrodnia bedzie mozliwa.