PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236095}

Zaklinacz dusz

Ghost Whisperer
2005 - 2010
7,3 31 tys. ocen
7,3 10 1 31229
7,0 2 krytyków
Zaklinacz dusz
powrót do forum serialu Zaklinacz dusz

Serial oglądam od niedawna na TVN7 i bardzo mnie wciągnął.Nurtuje mnie czy Melinda
będzie z Jimem skoro jest on w ciele Sama?Jeżeli tak to jak to możliwe? No bo ona widzi
Jima ale reszta Sama ... .Mam nadzieje że ktoś mi to dokładnie wytłumaczy:)

użytkownik usunięty
kamcia261

Moja ulubiona para to Jim i Melinda. Jeszcze takiego związku na szklanym ekranie nie widziałem w żadnym innym serialu.;)
Jim wstąpił(wcielił się) w wakujące ciało opuszczone już przez duszę Sam'a(przeszedł na tamtą stronę). Melinda ze względu na swój dar będzie w stanie widzieć postać Jim'a zamiast ciała Sam''a (oraz dlatego,że byli oni pokrewnymi duszami). Do końca serialu Jim'a Clancy będzie grał David Conrad. W 18 odcinku IV sezonu Jim odzyska całkowicie pamięć i osobowość (powrót Jim'a)-bardzo wzruszająca scena.;) Jim w imię miłości zaryzykował wszystko aby wciąż być z Melindą (opłaciło się).
Przez cały sezon IV będą się pojawiać u Sam/Jim'a namiastki wspomnień, na początku to będzie bardzo silne uczucie do Melindy(wrażenie,że znali się bardzo dobrze,że może jej zaufać,że jest najważniejsza), umiejętnie udzielenia I pomocy, aż do powrotu całej osobowości i wspomnień Jim'a. Jim Clancy powróci w 18 odcinku sezonu IV i tak pozostanie do końca serialu. Należy zaznaczyć,że Jim wstąpił w wakujące ciało Sam'a(który już przeszedł na tamtą stronę) w chwili,gdy dokonywano reanimacji. W momencie nadania impulsu elektrycznego przywrócono akcję serca,a sprytny Clancy to wykorzystał i wstąpił w "żywe" ciało. Jednak pamięć komórkowa aż do 18 odcinka walczy z pamięcią Jim'a.

uściślę tylko 1 rzecz. Melinda nie widzi Jima, widziała jedynie jak jego dusza wchodzi w ciao Sama. Chyba w pierwszym odcinku tej serji mówiła do Eli'ego "widzę tak jak Ty, inne włosy, inne oczy, inna twarz, ale tam w środku gdzieś jest cząstka Jima". W pewnym momencie nawet wątpiła że Jimowi się udało ale jakiś szczegół ją przekonał, nie pamiętam już co dokładnie.

użytkownik usunięty
skowronek1109

Muszę się z Tobą nie zgodzić. (Taka sytuacja miała miejsce tylko w początkowej fazie.)
Wg mnie tylko Melinda i Aiden są w stanie widzieć twarz Jim'a. (również w V sezonie),ze względu na to jakie oboje dzierżą ten sam dar oraz bliskość dusz Jim'a do Melindy i ich dziecko. Moim skromnym zdaniem(mam taką małą teorię),ze względu na to,iż wstąpienie w wakujące ciało jest bardzo energochłonne dla ducha,to przez te pierwsze chwile,duch Jim nie był w stanie wywołać u Melindy silniejszej wizji,z upływem czasu zregenerował siły i walczył z pamięcią komórkową Sam'a(co nuż były wspomnienia,silne uczucie do Melindy,o bólu w ramieniu,wiedza o I pomocy). Jakby nie ta wyprawa pod wodą w 18 odcinku IV sezonu ( i nie omal śmierć przez utonięcie oraz uderzenie w głowę) pamięć komórkowa by nie znikła. Wówczas cała świadomość JIm'a wróciła wraz ze wspomnieniami,teraz całą energię poświęcał podświadomie na tego rodzaju wizje.
Melinda wątpiła tylko w słuszność tego wstąpienia oraz możliwości zwalczenia amnezji Jim'a. Niemniej jednak później, gdy już pomiędzy nimi od samego początku było można wyczuć "chemię" Melindzie wróciła nadzieja na "pełny" powrót Jim do jej życia.;)

skowronek1109

jestem teraz na odcinku w którym jim wstąpił w sama gdzie jego duch właśnie wszedł do światła i jak wszedł do tego ciała tego sama to wszyscy inni widzieli go jako sam a tylko Melinda widziała go jako Jim

użytkownik usunięty
kamcia261

Przepraszam za spore spoilery,
Pozdrawiam i życzę miłego dnia;)

dziękuję - również byłam tego strasznie ciekawa :D

cleopatre

Piszecie tutaj o powrocie Jima, że wróci mu pamiec ale w jaki sposob to się ukarze, czy bedzie to powrót tylko dla Melindy (będzie go mogla zobaczyc czy cos w tym stylu) czy tez dla reszty bohaterów ze oni tez go zobaczą w jego dawnym ciele?Oglądam własnie 4 sezon i jestem przy 8 odcinku ale troche wydaje mi się to pogmatwane bo przecież Jim chyba nie powstanie z martwych i dalej bedzie robil to co przedtem.

użytkownik usunięty
krystynalubicz8

Krótko mówiąc gdy Sam opuścił swoje ciała, sanitariusze przywrócili mu akcje serca (niemniej jednak Sam zdążył przejść na tamtą stronę-wejść w światło). Jim to wykorzystał i resztkami swoich sił zawładnął ciałem Sam (było technicznie rzecz biorą żywe). Niemniej jednak pamięć komórkowa Sam nie pozwalała Jim'owi na pełny powrót do żywych (została zablokowana jego pamięć, jedynie co kojarzył to ogromne uczucie do Mel, lekkie deja vu). Później jak Sam/Jim zregenerował siły podświadomie wysyłał Melindzie wizje własnego ciała ( z tego powdu Melinda po pewnym momencie widzi w ciele Sama-Jim -tak jak jest pokazane na ekranie). Po wielu perypetiach Sam/Jim przeżył śmierć kliniczną wówczas zanikła pamięć komórkowa,która blokowała dostęp Jim do ciała. Zatem zdobył pełną kontrolę nad ciałem-jest świadomy i odzyskał pamięć.
Kolokwialnie mówiąc Jim wykorzystał ŻYWE ciało Sam'a jako naczynie na swoją duszę.;)

Jim wstąpił(wcielił się) w wakujące ciało opuszczone już przez duszę Sam'a(przeszedł na tamtą stronę). Melinda ze względu na swój dar będzie w stanie widzieć postać Jim'a zamiast ciała Sam''a (oraz dlatego,że byli oni pokrewnymi duszami). Do końca serialu Jim'a Clancy będzie grał David Conrad. W 18 odcinku IV sezonu Jim odzyska całkowicie pamięć i osobowość (powrót Jim'a)-bardzo wzruszająca scena.;) Jim w imię miłości zaryzykował wszystko aby wciąż być z Melindą (opłaciło się).
Przez cały sezon IV będą się pojawiać u Sam/Jim'a namiastki wspomnień, na początku to będzie bardzo silne uczucie do Melindy(wrażenie,że znali się bardzo dobrze,że może jej zaufać,że jest najważniejsza), umiejętnie udzielenia I pomocy, aż do powrotu całej osobowości i wspomnień Jim'a. Jim Clancy powróci w 18 odcinku sezonu IV i tak pozostanie do końca serialu. Należy zaznaczyć,że Jim wstąpił w wakujące ciało Sam'a(który już przeszedł na tamtą stronę) w chwili,gdy dokonywano reanimacji. W momencie nadania impulsu elektrycznego przywrócono akcję serca,a sprytny Clancy to wykorzystał i wstąpił w "żywe" ciało. Jednak pamięć komórkowa aż do 18 odcinka walczy z pamięcią Jim'a.
Wg mnie tylko Melinda i Aiden są w stanie widzieć twarz Jim'a. (również w V sezonie),ze względu na to jakie oboje dzierżą ten sam dar oraz bliskość dusz Jim'a do Melindy i ich dziecko. Moim skromnym zdaniem(mam taką małą teorię),ze względu na to,iż wstąpienie w wakujące ciało jest bardzo energochłonne dla ducha,to przez te pierwsze chwile,duch Jim nie był w stanie wywołać u Melindy silniejszej wizji,z upływem czasu zregenerował siły i walczył z pamięcią komórkową Sam'a(co nuż były wspomnienia,silne uczucie do Melindy,o bólu w ramieniu,wiedza o I pomocy). Jakby nie ta wyprawa pod wodą w 18 odcinku IV sezonu ( i nie omal śmierć przez utonięcie oraz uderzenie w głowę) pamięć komórkowa by nie znikła. Wówczas cała świadomość JIm'a wróciła wraz ze wspomnieniami,teraz całą energię poświęcał podświadomie na tego rodzaju wizje.
Melinda wątpiła tylko w słuszność tego wstąpienia oraz możliwości zwalczenia amnezji Jim'a. Niemniej jednak później, gdy już pomiędzy nimi od samego początku było można wyczuć "chemię" Melindzie wróciła nadzieja na "pełny" powrót Jim do jej życia.;)

kamcia261

Dziwne dla mnie jest to (raczej błąd w scenariuszu) że skoro tylko znajomi wiedza że w ciele Sama tak naprawde jest Jim no i Melinda to dlaczego w jednym z koncowych odcinkow jedna z pielegniarek w szpitau zwraca się do Sama - Jim ? przeciez reszta ludzi w miesicie nie wiedza ze Sam to tak naprawde Jim ..Lubie ten serial ale niektore rzeczy sa tak jakby nie dokonca wyjasnione /zostawione .

użytkownik usunięty
kosa_combine

Powiem Ci,że czasem tłumacz/ka w IV sezonie oraz V sama się pogubiła i czasem z przyzwyczajenia dodawała do listy dialogowej błędne imię. W wersji oryginalnej nie pamiętam,aby taka sytuacja miała miejsce. Jakbyś mógł podać konkretną scenę to byłbym bardzo wdzięczny.;)
Właśnie lubię ten serial za to,że czasem trzeba samemu dojść do prawy, meritum sprawy z przedstawionym nam faktów. Nic na złotej tacy nie jest podane;) To się ceni.

To był sezon 5 odcinek 19 . Jim/Sam szuka w papierach co było przyczyną śmierci ducha ktory nawiedza miejscowa nianie . Obejzalem dokladnie jeszcze raz ten sam moment , a ze zawsze ogladam z napisami praktycznie wiec rzucilo mi sie to ze to aktorka mowi Jim do Sama i pyta go co robi z tymi papierami . Dalej nie bede opisywal :) Ale w kazdym razie nie lektor a chyba juz sami tworcy serialu zapomnieli ze Jim to Sam od chwili smierci . :)

użytkownik usunięty
kosa_combine

Zwracam honor.;) Zgadzam się,że to pewnie błąd scenarzystów (ale nawet w największych produkcjach zdarzają się takie potknięcia). Nie chcę nagiąć rzeczywistości i wmawiać,że Sam "wymagał" od kolegów/koleżanek z pracy aby go nazywano Jim'e ;)

Coś od fana dla fanów:
http://www.youtube.com/watch?v=IggCq9fRM0I&feature=g-all-u