PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=870169}

Zbuntowani

Rebelde
2022 -
6,2 1,2 tys. ocen
6,2 10 1 1226
Zbuntowani
powrót do forum serialu Zbuntowani

Jak było można popsuć tak świetny serial ZBUNTOWANI , naprawdę mogli zrobić świetna nowoczesna wersje ale tego serio się nie da oglądać … polecam wszystkim org… próbowałam ale po 20 min nie daje rady

ocenił(a) serial na 8
janedadorotksa

Nie ma to jak dawać złą ocenę po 20 minutach oglądania.

ocenił(a) serial na 7
janedadorotksa

Zbuntowani w mojej opinii nie należy do świetnych seriali. Typowa młodzieżowa telenowela, jakich było pełno na przełomie lat 90. i 2000. Sama oglądałam, bo w sumie wszyscy znajomi oglądali naprzemiennie z kreskówkami, o tym się rozmawiało na przerwach w szkole. Po latach widzę, jaki ten serial był płytki i bardzo fajne wątki były przyklepane przez infantylne jak na licealistów zachowania i romansiki. A jeśli mamy polecać oryginał, to może warto odesłać do argentyńskiego Rebelde Way z 2002? Tam moim zdaniem wszystko wyglądało dużo naturalniej, choć wciąż temu serialowi do ideału hen daleko i jeszcze kawałek. Uczniowie bardziej wyglądali na swój wiek i nie zachowywali się aż tak przesadnie teatralnie jak ich meksykańskie odpowiedniki.
Netflixowa wersja wypadła o wiele lepiej, tylko ta fabuła tam jest mocno skondensowana w małej ilości odcinków. Przesada w drugą stronę. Dawniej seriale z Ameryki Łacińskiej ciągnęły się jak flaki z olejem po kilkaset odcinków, bo jakby bohaterowie przestali być tępi i infantylni i nauczyli się ze sobą rozmawiać, to akcja zamknęłaby się w maksymalnie kilkudziesięciu odcinkach. A że to serial z motywem kariery muzycznej, to naprawdę można tu zrobić kawał dobrego serialu nawet wyłączając system pucharowy rodem z Mody na Sukces, jedni bohaterowie muszą się powymieniać partnerami, a drudzy się rozstają i schodzą, bo to przecież dodaje widzom napięcia i powoduje u nich wypieki na twarzy. Netflixowa wersja zrobiła to, co najlepsze - wykastrowała ten serial z bycia telenowelą i nie powtarza błędów swojej poprzedniczki.