Czy ta gra przypadkiem nie jest inspirowana filmem "W Paszczy Szaleństwa"? Obejrzyjcie sobie film, a zobaczycie nie małe podobieństwo.. Jednak grę uwielbiam i dam 9/10 ! :)
Nie sądzę. Ta gra jest inspirowana prozą Stephena Kinga, filmami Alfreda Hitchcocka i grą "Max Payne", de facto poprzednią produkcją Remedy.
ShockyDash trafna obserwacja, nawet bardzo, mimo że oglądałem w "Paszczy Szaleństwa" parę lat temu dość często, a Alana Wake'a gram od 2 lat, to nie powiązałem, także szacun ( dziw mnie bierze że ktos jeszcze pamięta te stare dobre filmy;). Dlaczego trafne, gdyż i tam i tu bohater nie wie co jest fikcją z jego książki a co nie...Evangarden, obejrzyj film a nie tylko czytaj recenzje gry gdzie piszą coś w tym stylu: inspiracją było to i tamto i jeszcze ble ble ble...pozdro
Inspiracja Hitchcockiem i Kingiem jest tu tak oczywista, że aż daje po oczach. W ramach tzw. smaczków dodano nawet kilka scen, które wyglądają jak żywcem wyjęte ze "Lśnienia" czy "Ptaków"...
Poza tym, ja dostrzegałbym więcej podobieństw z "Sekretnym oknem".
Prawda i w tym filmie są podobieństwa, jak i "Twin Peaks" do czego się sami twórcy przyznają. No właśnie i te ptaki ;)
Z "Max Payne'a" zaczerpnięto za to motyw żony i kilka mniejszych elementów. Poza tym, głos pod Thomasa Zane'a i Aleksa Caseya podłożył James McCaffrey.