PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606063}
7,7 8,4 tys. ocen
7,7 10 1 8412
Alan Wake
powrót do forum gry Alan Wake

Czy ta gra przypadkiem nie jest inspirowana filmem "W Paszczy Szaleństwa"? Obejrzyjcie sobie film, a zobaczycie nie małe podobieństwo.. Jednak grę uwielbiam i dam 9/10 ! :)

ShockyDash

Nie sądzę. Ta gra jest inspirowana prozą Stephena Kinga, filmami Alfreda Hitchcocka i grą "Max Payne", de facto poprzednią produkcją Remedy.

ShockyDash

ShockyDash trafna obserwacja, nawet bardzo, mimo że oglądałem w "Paszczy Szaleństwa" parę lat temu dość często, a Alana Wake'a gram od 2 lat, to nie powiązałem, także szacun ( dziw mnie bierze że ktos jeszcze pamięta te stare dobre filmy;). Dlaczego trafne, gdyż i tam i tu bohater nie wie co jest fikcją z jego książki a co nie...Evangarden, obejrzyj film a nie tylko czytaj recenzje gry gdzie piszą coś w tym stylu: inspiracją było to i tamto i jeszcze ble ble ble...pozdro

ernest2510

Inspiracja Hitchcockiem i Kingiem jest tu tak oczywista, że aż daje po oczach. W ramach tzw. smaczków dodano nawet kilka scen, które wyglądają jak żywcem wyjęte ze "Lśnienia" czy "Ptaków"...

Poza tym, ja dostrzegałbym więcej podobieństw z "Sekretnym oknem".

Evangarden

Prawda i w tym filmie są podobieństwa, jak i "Twin Peaks" do czego się sami twórcy przyznają. No właśnie i te ptaki ;)

ernest2510

Z "Max Payne'a" zaczerpnięto za to motyw żony i kilka mniejszych elementów. Poza tym, głos pod Thomasa Zane'a i Aleksa Caseya podłożył James McCaffrey.

ocenił(a) grę na 10
ShockyDash

Gra zdecydowanie przypomina "W Paszczy Szaleństwa". Ten sam ponury klimat. Obejrzałem film tylko dlatego, że ktoś go polecał ze względu na podobieństwo do gry.