Zauważyliście nawiązanie do Maxa Payne'a? Na początku drugiego odcinka, gdy Alice prosi Alana, by rzucił okiem na jej projekty okładek do książki, można podnieść dwie strony maszynopisu. Głos, który je odczytuje nie należy do Wake'a (a do Alexa Caseya) i jest łudząco podobny do głosu Payne'a (nic dziwnego, w końcu to głos McCaffreya). W dodatku treść notatki przywodzi mi na myśl wydarzenia z New Jersey.
Istnieje również możliwość, że trochę źle to zinterpretowałem.
Dobrze to zinterpretowałeś. Również to zauważyłem. Na półce, w biurze Alana, widać pozłacaną nagrodę - skrzyżowane beretty.
Głos Barry'egp Wheelera (nawiązanie do gry Death Race, której plakat można zauważyć w rozdziale z lekarzem) to Fred Berman, czyli Vinnie Gognito :)
Mc Caffrey podkłada też głos pod Zane'a.
W pewnym momencie Alan ogląda jakiś program w stylu Lettermana, gdzie był gościem. W tym programie występuje też Sam Lake, który będzie odpowiadał za scenariusz ekranizacji książki Wake'a. Sama Lake wystąpił w Max Payne 1 jako twarz głównego bohatera i odpowiada za scenariusz MP 1 i 2 oraz Alan Wake.
Ogólnie rzecz biorąc, to wyczuwa się klimat Maxa Payne'a, bo ta sama ekipa go tworzyła. Nawet miejsce dla Bullet Time się znalazło!
W piątym epizodzie Pat Maine puszcza na antenie KBF-FM utwór "War" autorstwa Poets of the Fall, których słynne "Late Goodbye" pojawiło się kilka razy w drugiej części Maxa Payne'a.