PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605965}

Baldur's Gate II: Cienie Amn

Baldur's Gate II: Shadows of Amn
2000
9,0 9,6 tys. ocen
9,0 10 1 9645
Baldur's Gate II: Cienie Amn
powrót do forum gry Baldur's Gate II: Cienie Amn

Nie grałem w żadne BG jeszcze, czy jak zacznę od drugiej części to fabuła, bohaterowie lub jakieś inne rzeczy będą dla mnie totalnie niezrozumiałe ??? czy jest to raczej nowy świat z nową Historią nie nawiązującą do części pierwszej.

xedor

Moim zdaniem nie musisz zagrać w część pierwszą. W intrze części drugiej jest przybliżona historia z częśći pierwszej. Ja zanim zagrałem w jedynkę to dwójkę chyba 3 razy przeszedłem aczkolwiek moim zdaniem warto najpierw przejść część pierwszą. Jest wiele smaczków w cieniach amn, które nawiązują do Baldura 1. Mogę ci dać taką małą radę: jeśli zdecydujesz się przechodzić od części pierwszej to zostaw w swoim ekwipunku złote pantalony - jest z nimi związany dosyć ciekawy motyw w Tronie Bhaala ;).

ocenił(a) grę na 10
xedor

BG1 jest takim prologiem do BG2, ale nie zatraci się fabuły, jeżeli zacznie się od 2. Najważniejsze zawiązanie wątków jest właśnie w 2. Ja od 2 zacząłem i szczególnie nie narzekam.

PS: z tymi panatalonami, to dobra rada :D.

ocenił(a) grę na 10
waszmiszcz

polecam kupić wydanie Xtra Klasyka czy coś takiego i wgrać Baldur's Gate Trilogy - będziesz grać w jedynkę na silniku dwójki

ocenił(a) grę na 10
czqu

Ja miałam 11 lat jak dostałam BG2 i do tej pory mi się nie znudziła, nie liczę już ile razy ją przeszłam:) zaczęłam od drugiej części i w niczym mi to nie przeszkadzało, po miesiącu kupiłam jedynkę, a po jakimś czasie Tormenta, IWD 1 i 2:) Było warto, tak przy okazji to jest możliwe, że powstanie kontynuacja Tormenta...

Polecam też grać w jedynkę z modem Widescreen, samemu ustalasz jaka ma być rozdzielczość, działa też z innymi grami na silniku Infinity.. BG Trilogy stwarza problemy przy instalacji :/

ocenił(a) grę na 10
ithyphallic90

robiłem 4 instalacje BGT na 3 systemach operacyjnych (XP, Vista, 7) i ani razu nie miałem problemów. Mod widescreen z kolei mi je sprawiał - mimo względnie mocnego komputera (w 2008 działało mi wszystko, BG2 jest z 2000...), to gra cały czas mi się przycinała. BGT sprawia problemy, ale z save'ami. Często są niezdatne do użytku, więc trzeba używać też normalnego zapisu, nie tylko "Q"

ocenił(a) grę na 10
waszmiszcz

moze to glupi zabrzmi, ale ja sie czulam zle kradnac mu te pantalony i mu je oddalam xD