PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=705298}
8,2 7,1 tys. ocen
8,2 10 1 7098
Batman: Arkham Knight
powrót do forum gry Batman: Arkham Knight

https://www.youtube.com/watch?v=8vsvCCmRDfU&feature=player_embedded

Bartonson12

Ja p... niech najlepiej wszystkie ciekawe gry przeniosą na 2015, najlepiej na luty, o Boże i znowu czekanie dłużej jakieś 4-5 miesięcy tyle lat na tworzenie mieli, mają (3) ale i tak trzeba przełożyć żeby coś jeszcze ciekawego oferowali ale dla wielu już się przejadła ta sama formuła a jakoś sam Batmobil nie porywa, by coś więcej wymyślili ale jakoś na to nie liczę. Mogli by wydłużyć główną oś fabuły do jakiś 20 godzin, zaproponować jakieś wielowątkowe rozwiązania fabularne, to że mamy wpływ na podejmowane przez Batmana decyzje odnośnie fabuły, jakiś co-op (choć już zapowiedzieli że go nie będzie), kilka zakończeń ,masę nowych postaci, ale w zasadzie nie ma na co za wiele liczyć, jak oni mi dadzą biegania po mieści na 12-15 h (jak nie ma multi), kilka nowych ciosów i Batmobila mając 3,5 roku, przesunięcie daty premiery to będę zawiedziony...

bergkamp10

A tak niedawno jeszcze odwoływali ploty że nie przesuną, że to jakieś zamieszanie i ludzie na pokazie źle widzieli/ zrozumieli, żal.pl... za ten rok by miał większe szanse na nagrody ale penie konsole się za dobrze jeszcze nie sprzedały, jakąś tam grę ze swojej stajni mieli na październik zapowiędzianą, ogólnie jak to się mówi: kasa misiu kasa...

bergkamp10

Zobacz człowieku grafikę. Sam Batmobil jest tak rozbudowanym pojazdem że nieskompresowany zajmuje całą pamięć Xboxa 360 i PS3. Po co wpływ na podejmowane decyzje? Jak czytasz komiks to też masz na to wpływ? Od fanów dla fanów, proste. I chcesz nowe postacie w uniwersum Batmana? Jaką niby mają mieć role w za pewne około 15h kampanii?

A poza tym śmieszy mnie oskarżenie o kase. Gdybyś ty miał szansę na taki zarobek to też byś zrobił to samo, a mimo to krytykujesz innych. Gdyby Rocksteady i WB rzeczywiście zależało na nagrodach to by wydali gre w tym roku, ale bądźmy szczerzy, po tym co ostatnimi czasy VGA pokazuje, każdy ma zlewkę totalną na te komercyjne gówniane nagrody. Nie dziwie się.

Bartonson12

Grafikę? To ta gra ma się opierać głównie na grafice? To ja wolę porządną fabułę nisz grafikę fullhd. Gadanie o Batmobilu, który zajmuje całą pamięć jest po prostu chwytem marketingowym wystarczy spojrzeć na porównanie. Wpływ na decyzje potrzebny by był na przykład do tego by byś bardziej zaangażowany w to co się dzieje w grze. Powiedz mi człowieku jak byś czytał np Wiedźmina i potem grał w grę to z czego byś się bardziej cieszył? jak by Cie za rączkę cały czas trzymali czy jak byś miał wpływ większy na to co robisz? To że jest książka/ komiks to oznacza, że ma być przełożenie 1:1 bo podczas czytanie nie podejmujesz decyzji w zw. z fabułą. To trochę gier by nie powstało albo by były bardziej okrojone.
Co do nowych postaci to tak, lepiej cały czas ci sami najlepiej niech będą, Zwłaszcza niech się Joker pojawi znowu po zmar... jako główny przeciwnik. Ja jestem zadowolony z tego co do tej pory powstało ale jak zobaczę po raz kolejny "to sam" to jaką to da frajdę? 15h po 3,5 roku pracy to naprawdę będzie słabo.
Jeszcze co do postaci to też by się przydało lepsze pokazanie/ przedstawienie przeciwników, dłuższe, to też wpływa na odbiór gry, że ma się do czynienia z z czymś lepszym niż ciągła napierdzielanka przeciwników, zwłaszcza Jockera
Krytykuję bo obiecują jedno a robią drugie nie obiecując jak do tej pory dóżel liczby nowości

bergkamp10

Miało być to samo i dużej.

bergkamp10

Nie ma się opierać głównie na grafice. Fabuła będzie na pewno bardzo dobra, bo pracowało nad nią wiele ludzi. Grafika to dodatek.

Oczywiście że wolałbym mieć wpływ na to co się dzieje, tylko zauważ że Wiedźmin to gra RPG, a Batman RPGiem nie jest, więc możliwość wyboru byłaby jednym słowem idiotyczna.

Ale Joker się nie pojawi znowu, i nie zobaczysz tego samego. Rocksteady samo mówiło że Joker już definitywnie zginął i na 100% nie powróci.

Słabo? Niektóre gry w ciągu 10 lat mają 6h ( Duke Nuke ) więc nie narzekaj. 10 godzin jak na dzisiejsze standardy to dużo, a my dostaniemy około 15( może nawet więcej ) + misje dodatkowe.

Obiecują jedno a robią drugie? What? Obiecują grę akcji z fabułą która bazuje na komiksach i to właśnie robią.

Bartonson12

Takie - The Walking Dead: Season One, nie jest grą RPG (tak wiem że to nie te same gatunki Bat. i Wiedźmin) ale oferuje możliwość wyborów dzięki czemu mamy możliwość odczuwania lepszej immersji z grą - co prawda wybory te nie do końca przekładają się na znaczącą zmianę odnośnie fabuły ale są. Więc możliwość wyboru wcale nie musi być idiotyczna, taka możliwość nie jest wyznacznikiem dla tylko 1 gatunku gier.

Odnośnie Jokera mówili tak ale jak to znowu u nich bywa może to zasłona dymna, choć bardzo mało prawdopodobna.

Tak słabo bo przez 3,5 roku robić grę na 15 h to coś nie halo, co roku prawie puszczają jakiegoś Assasyna, który starcza tak średnio na jakieś 10-12/14 godzin grania to przez 3,5 - 15 to to wygląda mizernie.
Duke Nuke to kiszka była i nie robili go przez 10 lat tylko tyle było przerwy między grami, fani liczyli że będzie szybciej ale nie oznacza to że przez 10 lat robili grę.

Narzekać mogę bo do tej pory byłem raczej bezkrytyczny wobec serii. Ale po graniu w DLC z Freezem poczułem, że to chyba za mało skończyłem no i co... za wiele z tego nie wynikało choć grało się przyjemnie ale to cały czas było to samo, za mało...

Do góry masz napisane że poszła plota iż ma być w 2015, oficjalnie wszem i wobec ogłosili wówczas że to ploty jakieś i gra powstanie w 2014, nagle im się odwidziało jak zobaczyli pewnie że sprzedaż konsol za mała to trzeba przełożyć, nawet nie podali miesiąca albo kwartału i do tego wrzucili "zacny" filmik z możliwościami autka batmana na przeprosiny.

3,5 roku to masa czasu na nową grę a dając 15 h głównego wątku i idąc na ułatwienia - opustoszałe (pomijając fakt że zagrożenie - choć grupy ludzi powinny być) miasto to jedynym wyjaśnieniem że jest pusto jest to, że by trzeba było czasem ludzi rozjeżdżać więc to do Batmanie nie pasuje) - ale to zawsze ułatwienie. Tak samo to że nie polatamy za sterami statku Batmana. W grach z otwartym światem stanowi to normę, tutaj twórcy jednak woleli sobie ułatwić życie.

Mam nadzieję, że wszystkich kart nie odkryli i pokażą coś więcej na E3

bergkamp10

Tak, tylko że TWD to gra która gra nam na emocjach, i bez odpowiedniego ,,przymilenia'' się z postaciami nie byłoby wielkich shockerów.

Zrobili dwie gry, pierwsza o Jokerze, druga o wielu antagonistach, a Origins było robione przez inne studia.

Tylko zobacz jak wygląda AC geniuszu. Grafika nic się nie zmienia. Fabuła jest przepisywana co najmniej cztery razy na każdą część, poza tym zauważ że Ubisoft to wielka firma w której jest tysiące pracowników. W Rocksteady aktualnie liczba ludzi nie jest większa niż 60. Także takie gadanie jest po prostu śmieszne.

Tak, robili ją przez 10 lat. Co chwile nowe silniki, co chwila nowa fabuła, aż skończyło się na takim crapie.

Ten ,,zacny'' filmik nie miał zamiaru pokazać możliwości Batmobila, tylko zapowiedział obecność Rocksteady na E3.

Grupy jakichś ludzi na pewno się pojawią, ale nie przesadzajmy. Kto by tam został? Tylko jacyś zwykli debile. W grze po ulicach będą jeździć czołgi...

Bartonson12

To taki Batman też mógłby grać na emocjach, jakoś w tym nic by złego raczej nie było a bylibyśmy bardziej zaangażowani w to co się dzieje na ekranie a nie tylko ciągle obijanie mordy. Przez to pisałem wcześniej o lepszym pokazaniu charakterologicznym postaci.

W 2 grze odgrywał znaczną role głównie Joker, tak robione przez inne studio ale pod szyldem WB oferowano klientom znowu to samo jeśli chodzi o samą mechanikę rozgrywki, pomijam już bugi bo grałem po większości łatek, ale znowu mieliśmy tego samego głównego przeciwnika. Wypuszczają to nam graczom to i tak przydały by się nowości.

Asassin wyszedł też na nowe konsole więc coś tam się na pewno zmieniło w grafice. Asassin był luźną aluzją przez to dodałem " jakieś " Inne studio robiło ale i tak nam to serwują, poza tym podobno ostatni Asassyn zaliczył większy postęp jeśli chodzi o różnorodność w porównaniu z ostatnim Batmanem ( i tak wiem że to inne studio ale niektórzy porównują) ja liczę na duży skok jeśli chodzi o najbliższego Batka, mieli dużo czasu i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie ale muszą dać jeszcze coś extra a nie samo nowe auto.

Wiem że 15h to dużo jak na dzisiejsze standardy ale nie znaczy to że nie ma gier dłuższych, 15 h mieliśmy do tej pory około, więc jak to piszą na wielkie dzieło potrzeba czasu, więc mam nadzieję ze to wielkie dzieło nie skończy się na 15 h, nowym autku i lepszej grafice. Jak to ma być coś większego to przydało by się więcej czasu, który zapewnią na pewno zadania poboczne jeśli teren ma być 5 razy większy ale chyba większość liczy na jakieś większe doznania z głównej fabuły

W 1 grze też mieliśmy kilku przeciwników o ile pamiętam...

O tym że Ubi maja większe zasoby to już nie chciało mi się pisać ale całe Ubi nie siedzi nad Assasynem tylko mają kilka marek i nie mają 3,5 roku. Część pracy jak do tej pory Rocksteady zlecało innym firmom poza tym.

Filmik wyszedł akuratnie w tym momencie w którym dali wiadomość iż przesuwają datę, do tego prezentuje on możliwości i też zapowiada w związku z E3 więc nie wiem po co w ogóle o tym pisać...

Raczej nie siedzieli nad grą 10 lat tylko pewnie było że mają jakąś koncepcję i potem szło do kosza i kilka lat na półkę... Więc robieniem tego bym nie nazwał bo do tego robili to także różni ludzie.

Tak i do tego zagrożenie skażeniem ale to i tak zabieg z iściem na łatwiznę. Przecież nie wszyscy mogą chcieć uciekać, skończy się pewnie tak jak wcześniej będziemy bronić jakiej samotnej osoby. Ogólnie jest to logiczne jak pisałem ale ułatwili sobie sprawę.

bergkamp10

Batman to właśnie bijatyka a nie dramat.

Origins nie jest przez Rocksteady traktowane jako część kanonu, więc tej gry po prostu nie zaliczajmy.

Jedyne co Assasiny oferują to nowe cienie i lekko podrasowane tekstury. Różnica za to między B:AC a B:AK jest ogromna. A to samo nowe auto takie małe na pewno nie jest, bo będzie się na nim duża część rozgrywki opierać( po mieście będzie jeździć czołgi )

Rocksteady powiedziało że nie zależy im żeby robić GTA VI pod względem wielkości mapy. Lepiej niech się skupią na właśnie ciekawych misjach pobocznych( chce Anarcha ).

Tak, ale w porównaniu do AC było ich malutko.

Kilkadziesiąt/set osób robi tego AC, a kilkaset następnego, a Rocksteady jedyne co zleca innym firmom to robienie trailerów, tylko problem w tym taki że KAŻDA firma zleca robienia trailerów innym firmom także kompletnie nie wiem o co Ci chodzi.

No i właśnie to jest idealny dowód że nie powinno się aż tak bardzo mieszać w marce. Np. nowy Duke ma być RPGiem...to może być...ciekawe.

Ale w sumie znowu wyobraź sobie gdyby rzeczywiście jakaś tam większa grupa się szlajała po mieście. Wiązały bo to się z ciągłymi ,,nagłymi misjami'' gdzie musielibyśmy po prostu ratować tych ludzi ( np. jak to w nowym W_D jest )

Bartonson12

No właśnie mogli by wnieść coś więcej niż naparzanie nie można patrzeć tak że wybrali bijatykę to ciągle tak ma być bo kiedyś następuje zmęczenie materiału, znudzenie, jak sam pisałeś robią to dla kasy a źródełko kiedyś wyschnie jak nie pójdą do przodu tak jak w życiu stagnacja nie zachęca do aktywności także potencjalnego kupującego.

Tak odcinają się ale prawda jest taka że to 2 studio nie miało by się czego wstydzić z zachowaniem wszelakich proporcji pomijając bugi. Tak wiem że duża część rozgrywki ale czy 1 auto będzie aż takie satysfakcjonujące by miało to stanowić mega różnicę w odbiorze całej gry. Sam Batmobil jest rozwiązaniem czysto technicznym związanym z mechanika gry do fabuły to on wiele nie wniesie stanowi bardziej gadżet środek do osiągnięcia celów a nie wartość samą w sobie a jak będzie z fabułą to zobaczymy. Mam nadzieję że się nie zawiedziemy.

No i właśnie o to chodzie by było co robić ale żeby to było trochę inaczej rozwinięte niż ciągła napierdzielanka.

Z tym że wszystkie to bym tak nie mówił bo pewności raczej mieć nie można. Chodziło mi o to że zlecała też robienie przerywników filmowych do gier, teraz podobno ma to być na silniku gry więc znacznej pracy z tym nie powinni mieć.

Nikt nie każe by Duke był - RPG jak i Batman też ale kto stoi w miejscu ten się cofa. Mam wrażenie że ludzie byli by bardziej zadowoleni z tego, że mogą mieć na coś wpływ na to że mogą coś robić po swojemu że jest coś nowego co może przykuć uwagę - to tak jak ciągłe wiszenie pod sufitem i wykończanie wrogów po kolei gdzieś się to nudzi i człowiek myśli - znowu to samo...
To tak jak się robi z np. Fifą jest część ludzi którzy nie kupują bo nowości w grze jest tak naprawdę niewiele.

Co do tych ludzi to też tak myślałem. Wiec nie chodzi mi o to by miasto było pełne bo w takich warunkach jest to nie logiczne ale mogli by wprowadzić jakieś urozmaicenia w związku z obecnością większej liczby osób. Jakieś dylematy moralne kogo ratować, także śmierć takich osób w jakiś masowych zamieszkach, w tedy by się czuło że miasto/ ludzie są zagrożeni i że nie tylko Batman walczy ze "złem" ale np jakieś starcia także z udziałem policji.
Mają next-geny niech to nie kończy się na nowej grafice i ciągłym obijaniu mordy przez Batmana, przydał by się jakiś znaczący rozmach niech to rodzi jakieś konsekwencje a nie, że samotny Batman walczy ze złem i nic się go ani otoczenia nie ima.

bergkamp10

No ale jak grasz w Mortal Kombat to te chcesz moralnych wyborów? Bez przesady...

No właśnie że będą mieli większe problemy, bo przerywniki będą musieli zrobić sami.

Nie zabija się kury znoszącej złote jaja. Taka gra się przyjęła - taką grę dostaniemy. Na nowego BFa też czekasz z myślą że dostaniesz moralne wybory podczas dialogów? Takie urozmaicenia w bijatyce nie są potrzebne, sam Batmobil nim jest a nie którzy go nie chcą w grze wcale bo się boją że zmieni rozgrywkę o 180 stopni.

Starcia policji na pewno się pojawią bo to zapowiedzieli. A to że ,,są konsekwencje'' pokazało zakończenie Arkham City. Liczę że jakiś jeden poważniejszy wybór dostaniemy, ale nie bez przesady.

Bartonson12

Mortal Kombat to nie Batman, z nietoperka na to co zostało pokazane w danym uniwersum to z /batmana da cię więcej wycisnąć - bardziej ambitne komiksy, serial animowany no i niektóre filmy.

Tak zrobią sami ale na bazie silnika gry, jak go mają dobrze zrobionego to chula już sam to nie tworzenie specjalnie filmików animowanych.

Na BF nie czekam bo wiem na co mogę liczyć rozbudowany tryb sieciowy i olanie trybu singleplayer i ludzi, którzy chcą w to grać. Ciągłe strzelani to mnie zadowalało dawno temu. Za co nowy Batman był krytykowany? Właśnie za monotonię, więc jeśli taka z grubsza będzie w AK to taka też się pojawi.

Ja bym jednak szukał jakiś urozmaiceń nikt nie każe robić z Batmana RPG, ale jakbyśmy mieli więcej możliwości to by się to spotkało z pozytywnym przyjęciem zwłaszcza wśród krytyków. A są też przecież osoby które na podstawie recenzji oceniają czy kupić czy nie - stwierdzą kiszka, znowu praktycznie to samo to nie kupuję.

Co do starć to mam nadzieję, że ich główna część nie skończy się na przerywnikach filmowych.

bergkamp10

Da się wycisnąć z niego więcej detektywa, więc liczę że dostaniemy kilka spraw więcej.

Co nie zmienia faktu że muszą się nad tym jednak troche napracować.

Ten nowy Batman był monotonią bo był robiony na szybko bo to żeby WB z gier hajs się zgadzał, naciskali, naciskali, Rocksteady nie chciało robić dwóch gier na raz bo wyszło by to na gorzej więc dali silnik innemu studiu i kazali sobie robić co tam chcą, a sami Origins do kanonu na szczęście nie zaliczają.

Średnia ocen Arkham Asylum jak i Arkham City była bardzo wysoka( 96 bodajże ) , krytycy Rocksteady pokochali, i oni raczej wiedzą co należy zrobić. Na miastach ma panować trzecia wojna światowa, co mnie cieszy.

Ja również mam nadzieję że przerywników( jak i QTE ) nie będzie, a dostaniemy naprawdę świetne walki z bossami, bo to cecha rozpoznawcza tych serii.

Bartonson12

Źle mnie zrozumiałeś jeśli chodzi o przerywniki, chodziło mi o to żeby nie było tak, że znaczna część akcji jeśli chodzi o walkę policji nie kończyła się na tym że jak się batman zjawia to już jest po udziale policji właściwie albo że zostaje jakiś 1 policjantek a my go mamy ratować, ja liczę na regularną bitwę masę zniszczeń z wielkim rozmachem że jest wiele ofiar po stronie policji jak i przestępców.
Same przerywniki filmowe mi pasują, wtedy wiadomo, że uczestniczymy w jakiejś historii a nie żeby wszystko było za nas robione oprócz walki.

Tak tu się zgadzam ocenimy jak zagramy jeszcze wszystkiego nie wiemy ale ja mam nadzieję, że się nie skończy tak jak mówiłem - większy teren, grafika i autko.

Jeszcze trochę i targi i będziemy wiedzieć więcej.

bergkamp10

Też tak sobie już dawno myślałem, że przydałyby się grze jakieś wybory moralne. Nie musiałby koniecznie zmieniać fabuły o 180 stopni, ale żeby tworzyły iluzję swobody jak w Mass Effect czy Walking Dead. Ja widziałbym na przykład wybór kogo ocalić: kobietę Kota czy Talię. Albo czy wziąć na siebie winę za czyjeś grzechy czy też nie, tak jak to było w Mrocznym Rycerzu, kiedy Batman wziął na siebie grzechy Two Face'a. Coś takiego odświeżyłoby serię i spodobałoby się zarówno graczom jak i krytykom. Liczę, że Rocksteady trzyma jeszcze jakiegoś Asa w rękawie na E3 i pozytywnie wszystkich zaskoczy, bo poprawiona grafika, plus batmobil to jednak trochę za mało według mnie.

bezimienny

Dokładnie o czymś takim myślę w świecie gier jest jeszcze masa do zrobienia, można wprowadzić jakiś efekt łał, kurde zrobiłem coś źle, mogłem zrobić coś dobrze, jak za coś odpowiadam bo jak na razie bardziej odpowiadaliśmy tylko poprzez siłę a nie to jak batman postąpi w danej sytuacji bo wyboru nie było albo spierzesz komuś dupę albo nie ma po co grać.

Ja liczę na to też że będzie jakiś udział w tych bitwach będą mieś Robin, Kobieta Kot i Gordon.
Jak ma się coś dziać to się niech dzieje na maxa mieli kupę czasu.