PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608596}
7,9 5,4 tys. ocen
7,9 10 1 5430
BioShock 2
powrót do forum gry BioShock 2

Z pierwszą częścią przyszło mi się zetknąć tego lata i odrazu ją pokochałem.Powodem mojego
entuzjazmu była głównie nietuzinkowość owej produkcji przejawiająca się na każdym kroku.
W sequelu niestety mało co mnie zaskoczyło gdyż zarówno grafika, tekstury jak i wiele aspektów
rozgrywki są takie same. Jednakże czułem się wspaniale że po raz kolejny mogę wejść do tego
magicznego świata.
Nowośćią w drugiej odsłonie jest możliwość wcielenia w Big Daddy'ego i przez małą chwilę w
siostrzyczkę o tym pierwszym marzył pewnie nie jeden fan pierwowzoru. Wielkim pozytywem jest
większy wybór plazmidów i broni,
a przede wszystkim wiertło-główna broń protagonisty.Bardzo mnie ucieszyło że zachowany
zosatłem ten utopijny, nostalgiczny klimat oraz wiele fajnych funkcji, a nawet zostały one
usprawnione i uproszczone( mowa np. o hakowaniu ).
Wprowadzono nowe lokacje ( szkoda że nie pojawiło się kilka starych ) jak również nieźle
zrealizowane przerywniki filmowe, uzupełniające magię podwodnego miasta. Jeszcze jedną zaletą
jest to iż ten tytuł jest zdecydowanie mocniejszy i
brutalniejszy od poprzednika, a przy tym czasem dający lekkie poczucie strachu. Ważna jest
również fabuła która tutaj jest zdecydowanie lepsza, ale brakuje tu szaleńców którzy dodawali takiej
fajnej specyfiki dawnemu Rapture. Zalet można wymienić wiele,
inteligentniejsze AI, więcej ciekawych nagrań, wiele niedostępnym w ,,jedynce możliowści" jak np.
pływanie poza Rapture, większa różnorodność przeciwników. fenomenalna końcówka!!!! i oczywiście
podrażnienie moralności gracza. Niestety jest też sporo wad w tej produkjci
niektóre rzeczy nie zostały tknięte przez twórców a powinny, niektóre nieprzetłumaczone dialogi,
genofagi nierzadko wychodzą znikąd niczym policjanci w GTA SA, wpomniałem już o braku
szaleńców i grafice która mimo wszystko powinna być dużo lepsza, niektóre zjawiska śą
wbrew wszelkiej logice np. ściana która chwilę płonie, by nie pozostawić po ogniu żadengo śladu,
oczywiście śa również lekkie bugi, ale to już standard wśród gier wideo szczególnie sprzed kilku
lat. Jednak niewybaczalne jest ominięcie tego czym zasłynęła pierwsza część,
mianowicie tego spektakularnego motywu ,,Would You Kindly". Mimo wszystko myślę że 2K
naprawdę się postarało i stworzyło grę godną swojej poprzedniczki, a mi pozostaje już tylko polecić
tą grę wszystkim fanom i płetwonurkom:D.

ocenił(a) grę na 9
lechita1995

Właśnie ukończyłem BioShock 2. W jedynkę grałem, ukończyłem.
2 jest wg mnie lepsza pod względem fabularnym i "gejmplejowym". Lokacje były długie, ale w żadnym momencie się nie nudziłem (do jedynki wracałem trzykrotnie z uwagi na szybkie znudzenie) a to ukończyłem w dwa dni. Grafika rzeczywiście się nie zmieniła (ale wg mnie takowe zmiany również potrzebne nie były). Oczywiście klimat pozostał.
Zastanawia mnie, dlaczego żadnej gry z różnymi alternatywnymi zakończeniami nie ukończyłem inaczej jak dobry. No koniec (ratując wszystkie siostrzyczki i zabijając tych co miałem) wzruszył mnie nawet, co u mnie jest zjawiskiem które nie występuje.