PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611812}
6,8 400  ocen
6,8 10 1 400
Broken Sword: The Sleeping Dragon
powrót do forum gry Broken Sword: The Sleeping Dragon

t.j.w NIE WŁĄCZAĆ, NIE DOTYKAĆ NAWET PATYKIEM Z KUPĄ I DOPISKIEM "KOCHAM CIĘ"!!!

ocenił(a) grę na 7
KiziorEx

Ciekawy jestem skad taka miazdzaca opinia. Wlasnie koncze te produkcje i uwazam ze jest calkiem w porzadku, a w poprzednei czesci rzecz jasna rowniez gralem. Fabula przyzwoita, troche nawiazujaca do jedynki, grafika nawet po 10 latach wyglada dobrze (mozna ja bez kompleksow porownac np do zeszlorocznego Walking Dead), zagadki w porzadku. Do tego ladne animacje, przerywniki, rozlegle lokacje, profesjonalne udzwiekowienie. Wiec co jest nei tak - moze z krotka? Tez nie, bo Broken Sword 3 to spokojnie kilkanascie godzin zabawy. Mnie sie bardzo podoba.

ocenił(a) grę na 3
squork

Sterowanie klawiaturą da się przeboleć, ale pod warunkiem że reszta jest na poziomie Grim Fandango... niestety jest na znacznie niższym. Poziom zagadek jest żenujący, przestaw skrzynię, cofnij się do lokacji aby nacisnąć przycisk, banalne dodawanie przedmiotów, naprawdę słabizna. Reszta też jest zła- słaba sztampowa fabuła, totalny brak klimatu, drętwe postacie i dialogi. Profanacja serii.

Z Walking Dead to nie ma co porównywać, gra wydana na konsole z typowymi elementami konsolowymi, w stylu-szybko wciskaj "A", poziomem zagadek przygodówkowych mocno zredukowanym, opierająca się raczej na podejmowaniu decyzji niż na główkowaniu. Z dobrym klimatem i ciekawym scenariuszem i tu BS3 się nie umywa.

Ja bym raczej porównał ją do typowych przygotówek jak Najdłuższa Podróż, Grim Fandango, seria Monkey Island, Post Mortem, Discworld Noir, Gabriel Knight 3 albo ostatnia Gray Matter, przy nich BS3 jest naprawdę źle zrobioną przygodówką.

ocenił(a) grę na 7
KiziorEx

Porownanie do Walking Dead dotyczylo jedynie grafiki (przypominam ze obie gry dzieli prawie 10 lat roznicy a wygladaja podobnie, w dodatku BS pozwala na wieksza swobode w obrebie lokacji), bo to oczywiscie zupelnie inna klasa gier i fabularnie TWD jest o kilka oczek wyzej :)
Sterowanie klawiatura mi nie przeszkadzalo, a wrecz mi sie podobalo. Nawet wstawki z QTE oblecialy bo nie bylo tego duzo i nie byly upierdliwe jak np. w Fahrenheit. Zagadki, owszem czesto proste, ale tez nie wydumane i pasujace do konwencji. Fabula - jak to w Broken Swordach, uganianie sie po swiecie za artefaktami, uciekajac przy okazji przed czarnym charakterem - nie bylo tak fatalnie. I owszem zgadzam sie ze wymienione przez Ciebie gry sa lepsze, co nie oznacza ze Sleeping Dragon byl az taka porazka - jak pisalem, calkiem przyzwoita, calkiem dluga gra. Dla mnie na pewno nie porazka, a powyzej sredniej. Nie wiem tylko skad slawa The Longest Journey - mnie sie ta gra nie podobala, a poza tym byla pelna bzdur typu wyciaganie sporym nakladem sil i srodkow klucza francuskeigo spod torow metra, podczas kiedy jest sie w metropolii i tenze klucz daloby sie zdobyc na 100 innych sposobow.

ocenił(a) grę na 3
squork

Heh, no fakt, The Longest to gra typu love or hate, mi się bardzo podobał oryginalny scenariusz- to naprawdę ciekawa historia, której nie sposób się domyślić dalszego ciągu. No i te zwroty akcji, przyzwoity poziom gry, długość, ciekawe postacie i dialogi, dużo się dowiadujemy o głównej bohaterce, wręcz się możemy z nią utożsamić(no porównaj to z BS3...). Oczywiście, sporo osób woli typowe przygodówki, kryminalne w stylu Jacka Orlando albo Post Mortem ale spoko.

Klucza francuskiego nie pamiętam, może nie miałem akurat problemu z tym elementem. Ale często są takie absurdalne rzeczy w przygodówkach, np ten sławetny dzik z Brokena 2, co jak się nie podskoczyło i nie złapało gałęzi to nie torował drogi przez zarośla i jedna z lokalizacji nie zostawała odblokowania. Normalnie 5 dni się głowiłem, dlaczego jestem zablokowany w grze, to był jedyny taki nielogiczny zręcznościowy element w grze- była jeszcze tarantula na początku no ale śmierć Georgiego sygnalizowała rozwiązanie, a tu nic, grasz dalej ale jesteś już zablokowany, hehe. Uznałem to za jedną jedyną celową(-zapewne) złośliwość twórców. Co jestem w stanie wybaczyć.

Czego nie mogę wybaczyć w BS3 to właśnie ta powtarzalność słabości, no dobra, można zrobić jedną zagadkę z przestawianiem i skakaniem po skrzyniach, dodać jakiś element gry logicznej, np jakieś zapadnie albo aktywowanie płyt właśnie tymi skrzyniami aby gracz musiał odkryć sposób i te de. Ale zrobienie z tego stałego elementu gry?... Toż to nie Tomb Rider. No i ci typowi templariusze, no właśnie, typowe i to mi się nie podobało. Ktoś poszedł na łatwiznę i zamiast dopieścić najlepszy element serii- scenariusz i intryga to wszystko zostało spłaszczone i strywializowane. Tego wybaczyć nie mogę. Gdybym nie był fanem serii to pewnie dałbym 4-5. A że jestem to litości nie ma xD.

ocenił(a) grę na 7
KiziorEx

Zainspirowany Twoja wypowiedzia kupilem sobie wczoraj The Longest Journey na gog.com, bo akurat jest/byl w promocji. Sprawdze jeszcze raz po latach, bo kiedys ta gra mnie zmulila i jej nie skonczylem ;)

ocenił(a) grę na 7
KiziorEx

The Longest Journey 1999 ma dokończoną historię w Dreamfall: The Longest Journey 2006 oraz
Dreamfall Chapters 2014. Niestety co sequel był odczuwalny spadek jakości w serii.

ocenił(a) grę na 7
squork

3 część Broken Sword na tle 1 i 2 wypada dość słabo. Niestety 3 i 4 miały inną koncepcję i wielu rozczarowały.
Zresztą najniższe oceny wszędzie mają 3 i 4. Natomiast 5 część jest najbliżej tego co mieliśmy w 1 i 2.

U mnie:
Broken Sword I 1996 - 10
Broken Sword II 1997 - 9 (Być może lekko zawyżam i powinienem odjąć 0,5)
Broken Sword 3 2003 - 7,5
Broken Sword 4 2006 - 7
Broken Sword 5 2013 - 8+

Pierwsze części przeszedłem kiedyś po angielsku, a potem całą serię po polsku, bo miałem fanowskie spolszczenia.

The Longest Journey 1999 to Top 5 gatunku dla bardzo wielu.

Polecam z przygodówek zwłaszcza te 10 gier z TOPU gatunku:
Secret of Monkey Island 1990 (Special Edition 2009)
Monkey Island 2 1991 (Special Edition 2010)
The Curse of Monkey Island 1997
Gabriel Knight: The Sins of the Fathers 1993 (remaster z 2014)
Broken Sword The Shadow of the Templars 1996
Broken Sword II: The Smoking Mirror 1997
The Longest Journey 1999
Dreamfall: The Longest Journey 2006
Syberia 2002
Syberia 2 2003

Oraz
Grim Fandango 1998
Black Mirror 2003
Black Mirror II 2009
Black Mirror III 2011
Książę i tchórz 1998 (polska)