PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605870}
7,6 12 tys. ocen
7,6 10 1 11953
Call of Duty: Black Ops
powrót do forum gry Call of Duty: Black Ops

Nie pamiętam, nie chce mi się grać drugi raz w ten tytuł, czy jest tu jakieś powiązanie z MW czy tytuł ten powstał tylko dla kasy jako całkiem odrębna historia?

ocenił(a) grę na 8
peeszet

Dla kasy. Nie jest powiązany z MW, ale ma zdecydowanie najlepszą fabułę ze wszystkich.
A gameplay niekoniecznie.

ocenił(a) grę na 10
Madoq

Gameplay też.

ocenił(a) grę na 8
Madoq

Gameplay też, przedwczoraj skończyłem MW3 a przed chwilą BO i przyznam, w BO grało mi się o wiele lepiej, zróżnicowane misje nie ma przesadzonej epickości do tego akcje z helikopterem i łodzią to była mila odmiana, plus akcja z Black Birdem, oraz zróżnicowane otoczenie, to dżungla, zima, zrujnowane miasto, pogoń na dachach itd. a w mw, zrujnowane miasto/wnętrze budynków i chyba z 2/3 zróżnicowane lokacje... Pod względem różnorodności lokacji jak dla mnie bo powala ostatnie cod'y poza nim najlepszy był MW1, no i fabuła też ciekawa, koniec mnie zabił ;>

ocenił(a) grę na 2
DziaBaL

Jeżeli chodzi o gameplay i uważasz różnice między bardzo ch*jowym BO a jeszcze ch*jowszym MW3 to teraz pyknij w COD/COD2/MW/MW2. Te części uzależniały jak mało co :)

ocenił(a) grę na 8
AVVOL

Wiem, mam wszystkie na karku, pierwsze CODy były spoko, ale powoli nużyły 2 wojną światową, jak dla mnie to pod względem rozrywki rządzi MW2 ale w singlu nic nie pobije MW1 no i najlepszego najlepszych etapu w Czarnobylu i sceny z bomba atomową. Potem jest BO, fakt nie był arcydziełem, ale tak jak mówiłem, przynajmniej było jako takie zróżnicowanie scenerii, dlatego właśnie tak mnie urzekł, no i tryb zombie ;)

ocenił(a) grę na 2
DziaBaL

Pierwszy raz widzę kogoś kto grał w mw i mw2 i uznaje BO, no, no :) Jak dla mnie to oprócz singla to była tragedia, no fakt tryb zombie był ale dość nużący. To co dla mnie było najgorsze w BO (multiplayer):
-Servery, niby dedyki ale ich stabilność to delay na większości to jakiś żart.
-Hitboxy - for real? Wkurzyały mnie już w MW2 a tu było jeszcze gorzej. Facet wali ze snajpery pół metra obok naszej głowy ale nadal trafia...
-Te wszystkie bronie.. Po co robić tyle różnorodnych broni skoro i tak 3/4 z nie są zdatne do użytku bo mają się nijak do tej niewielkiej części, która niesie ze sobą horror.
-Bezmyślne mapy. Kto je projektował? Na pewno nie ta sama osoba, która była odpowiedzialna za poprzednie częsci serii, mapy są nijakie, bez klimatu w dodatku nie przemyślane spoty, brak punktów strategicznych no i niezbalansowane pod względem S&D.
-Gadżety/kill streaki. Na co komu to wszystko? Może gdybym był w gimnazjum to imponowało by mi posiadanie kamuflażu na broni, samochodzików z bombą albo innego gówna w postaci emblematu (RYSOWANKA W FPSIE!?). No i w jakim celu wprowadzać rzeczy typu trujący granat, kamera itd.

Podsumowując, dla mnie BO ssie pod tym względem, że jest przepełniony przedmiotami i nowymi rzeczami, z których może 1/5 ma ręce i nogi, reszta to wodotryski, których nikt nie używa.

Żeby była jasność nie hejtuje Ciebie czy innych graczy BO ale samą grę i Activision :)

peeszet

Powstał jako odrębna historia, ale w MW3 pojawiają się powiązania. Dokładniej chodzi mi o moment przed misją "W proch się obrócisz". Podczas rozmowy Price'a z Makarovem pokazana jest plansza z największymi przeciwnikami kapitana. Na środku jest Makarov, a wokół niego jego ludzie. Są tam Zakhaew, Shepherd, Waarabe i... Kravczenko z BO.

http://img703.imageshack.us/img703/7571/iw5sp2011112712074116.png

ocenił(a) grę na 7
pawlodar_10

ale wypatrzył :D dzięki za taki mały a jedna jakis news :)

peeszet

Tak prawdę mówiąc to znalazłem to na forum Modern Warfare :D :D Ale trzeba poczekać na BO2, wszystko się wyjaśni.

użytkownik usunięty
pawlodar_10

jak robili MW3 z Treyarch to mnie to wcale nie dziwi,wcisnęli to po prostu żeby połączyć swoją grę z MW,a i przypomina mi się wypowiedz kogoś z Infinity Ward że ma gdzieś gre Treyarch i że nie zalicza jej do swojej serii i nie obchodzi ich co to studio robi.

Przecież MW3 robiło IW, nie Treyarch

użytkownik usunięty
pawlodar_10

chodziło mi oto że MW3 było robione nie tylko przez Infinity Ward ale i przez Treyarch,jeszcze przez jakiś jeden zespół,teraz zrozumiałeś co miałem na myśli.

Treyarch nie miało NIC wspólnego z MW3

użytkownik usunięty
pawlodar_10

to niby z skąd są na liście twórców w czasie napisów końcowych?

To całkiem ciekawe.. akurat nie zwróciłem na to uwagi. Nigdzie w internecie nie ma żadnych informacji, jakoby Treyarch miało coś wspólnego z tą częścią.

użytkownik usunięty
pawlodar_10

z resztą to że IW współpracowało z Treyarch'em i Sledgehammer Games,bo jak każdy wie IW było wtedy w rozsypce i te dwa studia pomagały przy tworzeniu MW3,dlatego jest Kravczenko w czasie ładowania gry i nawet początek jednej misji jest podobny do jak w jednym etapie z BO.

masz może jakiegoś screena potwierdzającego?

użytkownik usunięty
pawlodar_10

screen'a nie mam ale za to zobacz ten gameplay,przewiń do napisów to zobaczysz że jednak też inne studia robiły tą cześć: http://www.youtube.com/watch?v=ptYGRpsuWHM

na początku jest

Designed and Developed by Infinity Word and Sledgehammer Games

Później jest coś o dodatkowym wsparciu od Treyarch, ale nie są oni współproducentem

użytkownik usunięty
pawlodar_10

ale jednak wtrącili swoje trzy grosze i niejako połączyli BO z MW3,powiem szczerze nie interesowałem się tym do tego stopnia ale mimo wszystko Treyarch miał swój udział przy tworzeniu MW3.

Miejmy nadzieje, ze BO2 wszystko wyjasni.

ocenił(a) grę na 10

Treyarch pomagał w tworzeniu multiplayera w MW2. Dlatego właśnie MW2 i BO mają świetne multi a to z MW3 jest kiepskie

ocenił(a) grę na 10
peeszet

to dwie odrębne historie

ocenił(a) grę na 7
PUNISHER2009

z MW tak. ale nawiązuje z World at War postacią Reznowa, którego zapewne większość pamięta (jak nie - to właśnie on pomagał w kampanii ruskich na samym końcu jak nieśliśmy flagę. wyskoczył z tym wielkim nożem na niemca)

ocenił(a) grę na 10
marcusfenix345

Mi chodziło o MW 1,2,3 a BO 1;
a z WaW wiadomo że ma coś wspólnego, bo nie tylko Reznov, ale także Petrenko, w którego wcielamy się w World at War w kampani rosyjskiej, a o którym Reznov opowiada nam w jednej z misji, przypomina nam się jak siedzimy Masonem razem z Wiktorem w Workucie (Reznov opowiada nam o tym, że był żołnierzem, a Dimitrij to najodważniejszy człowiek jakiego znał, i on powinien zostać powitany w Rosji jak bohater, ale Stalin nie potrzebował bohaterów). W tej misji kierujemy postacią właśnie dziadka Reznova, a z nami w oddziale jest Petrenko, stracony z rozkazu Dragowicza, a my jako Wiktor, mieliśmy być następni, i poprzysięgliśmy zemstę wykonaną w końcu przez Masona.

ocenił(a) grę na 8
peeszet

Powstał dla kasy.

ocenił(a) grę na 10
peeszet

powiedzmy że Modern Warfare obecnie ciągnie się jak flaki z olejem a serioa BO była odskocznią dla twórców ;D

ocenił(a) grę na 10
focus25

Chyba odskocznią dla serii

Za to teraz wygląda na to że to BO będzie się ciągnąć a odskocznią dla serii będzie Ghosts

ocenił(a) grę na 10
waldeck

2 części ghosts i powstanie znowu odskok na następne 2-3 części i tak dalej ;D

ocenił(a) grę na 10
focus25

Chyba że z Ghosts i Black Opsów zrobią dwie trylogie. W sumie nie wiem co w BO musieliby wykombinować żeby zrobić BO3, chyba akcja w kosmosie, ewentualnie jakieś ultrasuperhiper tajne misje za czasów I WŚ

ocenił(a) grę na 10
waldeck

Bitwa pod Grunwaldem oczami przodka Masona ;D nie tak na serio myślę że parę wątków mają w zanadrzu np nie wiem może lata 80-te i 90-te bo o ile dobrze pamiętam BO kręciło się około lat 1960-1970