PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624526}

DOOM

2016
8,0 4,6 tys. ocen
8,0 10 1 4575
DOOM
powrót do forum gry DOOM

Po tylu latach istnienia gatunku FPS, który Doom de facto zaczął można oczekiwać czegoś więcej niż bezmyślnego nawalania do botów. Wolę młócić boty w Unreal Tournament czy w Codach, które można było sobie dodać i grać na flagi ( w Black Ops 2 było to mega-miodne ) niż tu w singlu. Doskwiera brak poważniejszego klimatu ( a to twórcy Quake'a przecież ) i jakiegoś sensu, innych postaci niż nasza, odkrywania nieznanych wymiarów, które tak fascynowały w starych klasykach Id Software albo w Half-Lifie czy Unrealu. Dlatego ich najlepsze gry to Quake 1 i Quake 2.

Wybaczcie panowie z ID ale kampanie do Cod-ów są po stokroć lepsze ( zwłaszcza te do Infinite Warfare gdzie każda była w zasadzie świetna ) niż taki nudny na dłuższą metę o niczym Doom lub seria Crysis, która też nie była bezmyślną łupaniną tylko to była gra o czymś. Etap 7 do pierwszego Crysisa był tym czego chcę od nowych FPS-ów - odkrywania nieznanego - tam klimat był jak w Unrealu, który ktoś podrasował na bardziej współczesne czasy - którego w nowym Doomie nie ma. Rzecz w tym że stare Doomy były znacznie bardziej klimatyczne niż ten nowy. Dla mnie to reklamówka enginu i nic poza tym.

grzegorz_cholewa

Bez cienia wątpliwości jeden z najbardziej przereklamowanych FPS-ów w historii. Choć nie jest to złe, to do serii Crysis nie ma to to startu w ogóle. Nawet teraz jak myślę co wolałbym włączyć - Dooma czy Black Ops 2 to bez wahania sięgam po bardzo dobrą kampanię Treyarchu z 2012 r.