Jak dla mnie bardzo fajna i trochę niedoceniania gra. Nie ukrywam też, że mam do niej sentyment, bo za dzieciaka trochę w nią grałem. Ale po odświeżeniu sobie tego tytułu po długim czasie wciąż uważam, że to naprawdę przyjemny shooter. Descent 3 to całkiem spory powiew świeżości w tamtych latach. Jak na rok powstania to grafika jest naprawdę dobra. Poza tym odczuwa się naprawdę dużą przyjemność z nabywania umiejętności coraz lepszego poruszania się statkiem podczas walki i nie tylko. Dodajmy do tego jeszcze większą przyjemność z eksploracji tego naprawdę nie małego świata, w którym bardzo dużo jest różnych dziur i tajemniczych zakątków, przejść. No i nie zapominajmy z imponującego arsenału broni z mnóstwem różnych rodzajów amunicji i ulepszeń. Poza tym fabuła również cieszy. Polski dubbing posiada należytą staranność (choć niekiedy za cicho słychać głosy, szczególnie w filmikach). Gra jest niekrótka i wcale nie taka łatwa. Właściwie to ciężko mi tu znaleźć jakieś minusy. Zakończenie również dobre, zaskakująco epickie, fajnie wieńczy całą tą historię. 10 nie ma raczej tylko ze względu na to, że niektóre tytuły cenię sobie jeszcze wyżej. Moja ocena: 9/10.