PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608720}
8,3 3,3 tys. ocen
8,3 10 1 3290
Deus Ex
powrót do forum gry Deus Ex

Pierwszy Deus Ex w ogóle nie umywa się do jego kontynuacji (Human Revolution), która jest o
wiele bardziej grywalna i cyberpunkowa. Dlaczego? Otóż to, kiedy w Deus Ex można znaleźć całą
masę nielogiczności i liczne wady mechaniki gry, które znacznie zaburzają wgłębienie się w świat
gry. Nie jestem w stanie zrozumieć, czemu deus ex, dziejący się w końcu w czasach gdzie
technika stoi na naprawdę wysokim poziomie nie posiada rzeczy typu automapa? Nie jest to
totalna nowość, w końcu podobne rozwiązania stosowano stosowano już w dużo wcześniejszych
grach.

ocenił(a) grę na 10
evilkorniszon

Czepiasz sie bzdur.

ocenił(a) grę na 10
evilkorniszon

Problemy z orientacją w terenie ? Przecież obszar misji w deus ex jest niewielki. Nie potrzeba automapy

ocenił(a) grę na 6
Movie_Crash_Man

Dzisiejsi gracze potrzebują automapy zawsze i wszędzie, wierz mi.

ocenił(a) grę na 10
Piotrek4

automapa ? teraz poziom graczy to poziom ćwierć mózgów/debili nie tylko wymają automapy, ale by gry same się przechodziły, by nie trzeba było myśleć...

ocenił(a) grę na 10
Piotrek4

automapa ? teraz poziom graczy to poziom ćwierć mózgów/debili nie tylko wymają automapy, ale by gry same się przechodziły, by nie trzeba było myśleć...

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Zapomniałeś o znacznikach!!! Znaczniki muszą być!!!

ocenił(a) grę na 10
evilkorniszon

daj ty jakieś konkrekty a nie puste pierd**e za przeproszeniem. To pusty bełkot. Deus EX 1 JEST klasyką gier wzorem jak prowadzić tego typu gry, a ty coś majaczysz pseudo żargonem z pisemek dla komputerowego gimnazjum nie mając pojęcia o deus ex 1 to chyba twoje halucynacje

ocenił(a) grę na 8
Movie_Crash_Man

Konkrety:

- brak automapy czy bardziej automatycznego poszukiwania pozycji- chodzi mi tutaj bardziej o technologiczną ułomność, która po prostu nie pasuje do tego świata
- w ogóle nieprzydatne wszczepy (podczas gry używałem jedynie światła)
- nie można włamywać się do komputerów
- znacznie gorszy system skradania niż w Human Revolution
- słabsze możliwości manipulowania ludźmi niż w Human Revolution (rewelacyjny wszczep K.A.S.I.A.)

ocenił(a) grę na 10
evilkorniszon

- Są tu małe lokacje. Odkrywanie ich daje większą frajdę niż chodzenie z gps po czymś z góry ustalonym.
-wszczepy przydają się dają bonusy np: podnoszenie wielkich ciężarów, szybkie chodzenie co pozwala unikać wrogów itd. itd.
-można włamywać się do komputerów przecież i bankomatów i systemów bezpieczeństwa

-gorszy system skradania ?
-O jakie manipulowanie chodzi ?

ocenił(a) grę na 10
evilkorniszon

Widać, że gówno wiesz o tej wspaniałej grze, a pier*olisz by tylko pier*olić. Nieprzydatne wszczepy? Brak możliwości włamywania się do komputerów? A regeneracja, szybsze bieganie czy możliwość podnoszenia większych skrzynek czy chociażby targeting (szczegółowe informacje o celu) to tylko część upgrade'ów które używałem podczas gry. Pewnie gdybyś pograł w grę więcej niż 10 minut i posiadałbyś możliwość lepszego czytania to wiedziałbyś, że wszczepy można tuningować i na podstawowym poziomie są mało przydatne ale mniej więcej na 3 (są 4 max) są one bardzo przydatne w grze. Nie można włamywać się do komputerów? Kolejny argument mówiący o tym, że gówno w tą grę grałeś. W grze jest skill "Computers" i jeżeli mamy chociaż jeden poziom wrzucony na tą umiejętność możemy hackować: kompy, terminale bezpieczneństwa itp. Gorszy system skradania - bo baaa między obiema grami jest PONAD 10 LAT różnicy ale co to za argument nie? WON DO KRAINY TROLÓW!!!

ocenił(a) grę na 10
evilkorniszon

1. Brak automapy - podobała mi się wielkość 1 misji i tak, ona jest całkiem duża, spora dowolność. Dla mnie ten punkt to albo czepianie, ale niektórzy mają problemy z orientacją.

2. http://deusex.wikia.com/wiki/Augmentations_(DX)
- wyższe skoki mi się przydawały
- niewidoczność dla ludzi ułatwiała granie po cichu
- leczenie (doh!)

Reszta jest przydatna, ale użycie ich nie jest konieczne. Ma to sens, gdyż w grze nie można mieć wszystkich i aby nie być w czarnej dupie, że się wybrało nieodpowiedni.

3. Można do terminali, i do tego... co po prostu można.

4. W tamtych czasach ruch był znacznie uproszczony, takie przeskoki przez przeszkody, albo oglądanie za rogu nie było jeszcze używane. To tak jak mówienie że w CS nie można biegać i czołgać się.

5. Faktycznie, nie pomyśleli 11 lat wcześniej o wpływie na ludzi i na emocjach. Tylko że radziłbym porównać cytaty z rozmów z DX i DXHR. Tym pierwszym jest to o sprawach poważniejszych.

Powiedz proszę ile masz lat albo od którego roku masz komputer, oraz zapewne najpierw grałeś w DXHR, a później w DX.

evilkorniszon

Cóż, w kwestii minimapy, muszę przyznać rację evilkorniszonowi (hehe). Ja osobiście mam bardzo ubogą orientację w terenie i naprawdę, czasami bez minimapy potrafię zgubić się na prostej drodze :X A Movie_Crash_Mana chciałbym prosić o rozwinięcie myśli, że Deus Ex jest grą z której powinno się czerpać wzorce.

evilkorniszon

Zauważ, że między tymi dwoma częściami minęło 11 lat. To cała epoka w środowisku gier. Przez ten czas sama rozgrywka zmieniła się diametralnie, gdyż zmieniła się grupa, do której kierowane są gry. Wydaje mi się, że po prostu jesteś młodym graczem i nie potrafisz obyć się bez rozwiązań wykorzystywanych we współczesnych grach. Kiedyś nie było przechodzenia na łatwiznę, gry były po prostu bardziej wymagające. Co do Deus Ex, niezależnie od tego co napisałem wcześniej, ten produkt oferuje wszystko, co najlepsze w grach video: fascynującą, ponadczasową fabułę, swobodę rozgrywki, klimatyczną muzykę, mechanikę sprawdzającą się nawet po tych 13 latach.

ocenił(a) grę na 10
Karton20

Dokładnie ta gra jest jak wino - im starsza tym lepsza. Human Recolution to bardzo dobra gra, ale w mojej prywatnej ocenie do pierwszej częsci się nie umywa.