PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611080}
7,7 14 tys. ocen
7,7 10 1 13886
Diablo III
powrót do forum gry Diablo III

Odświeżając sobie książki z serii Diablo zastanawiałem się nad innymi formami tej gry. Do głowy przyszedł mi TPP.

TPP przyszło mi, gdyż jestem świeżo po Assassins Creed III. Może się wydawać, że to się kłóci, ale... po pierwsze nie jest tu mowa o Diablo IV, widzę to raczej jak Heroes of Might and magic oraz Might and magic - to samo uniwersum, zupełnie inna mechanika i gatunek gry, tym samym osobne serie.

W książkach nekromanta to nie zaszuszony człek rzucający czary, ale też bardzo zwinny, poruszający się cicho adept walki sztyletem. Najchętniej bym poprowadził świeżo upieczonego nekromantę Zayla(postać z książek Diablo), który musi rozwikłać zagadkę związaną z ciemnymi mocami np szlachciców z Luth Golein chcących użyć demonów do objęcia władzy, w tle kościół Zakarum i paladyni, który nie odróżnia nas od złych, wątki poboczne etc. Moim zdaniem wypaliłoby to z punktu marketingowego, zyskałoby tylko w oczach fanów jeżeli klimat byłby utrzymany. Do tego zostałby przyciągnięty target grających w skradankowe TTP jak właśnie AC czy Thief. Wątpię żeby do tego doszło, bo pewnie Ubisoft nie udostępni Anvila tak po prostu, a sam projekt jest wymagający.
Jak sądzicie czy warto eksperymentować czy też zostać przy hack&slash?

Jaq87

lubie eksperymenty ale bardzo wątpliwe aby zrobili diablo jako TPP i to przykładowo fabuła na podstawie książki... jedyny przypadek aby z gry zrobić tpp to był Red Faction bo najbardziej mi się to zapamiętało

jason86

RF to raczej strzelanka i ów TPP jest zapewne mocno ograniczony, przypomina stosowany w Resident Evil lub(co byłoby bliżej pod względem fabularnym do Diablo) Hunted: Kuźnia demona. Taki koncept też byłby choć w moim stopniu ograniczony względem interakcji z otoczeniem.

Blizzard nie bierze pewnie tego pod uwagę, ponoć były wśród nich głosy by "unowocześnić" Diablo poprzez inną perspektywę i to, całe szczęście, nie przeszło. Mnie jednak nie chodzi o wprowadzanie takich zmian do serii Diablo tylko wykorzystać uniwersum i stworzyć nową serię, z nową nazwą, a o tym pewnie w ogóle nie myślą. Blizzard specjalizuję się przede wszystkich w RPG i RTS, nie ma na koncie żadnych TPP ani FPP(chyba). Trzeba byłoby więc skorzystać z gotowych silników typu ww Anvil albo CryEngine i wydać kasę na zespół ludzi, którzy ogarniają tę technologię.

A fabuła nie jest na podstawie książki akurat, a jedynie sama postać. Zarys wymyślony na poczekaniu.

Jaq87

i jak wiadomo zawsze chodzi o kasę...