PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640298}
5,7 995  ocen
5,7 10 1 995
Enemy Front
powrót do forum gry Enemy Front

... jest te CI Games. przez takie firmy rynek gier stoi w miejscu. Jak można robić grę na starą generację konsol. Kompletny brak ambicji podyktowany tym, że konsol starej generacji jest w domach obecnie więcej. Na miejscu recenzentów nie pozostawiłbym na nich suchej nitki. Wiem, że dzięki temu manewrowi zarobią więcej ale to hamuje rozwój rynku gier. Studia powinny tworzyć gry na nowe konsole aby sprzedaż tych urządzeń ruszyła jeszcze bardziej. Trzeba iść do przodu, rozwijać branżę tworzyć ambitne projekty a nie serwować kotleta ze starego mięsa, na starej spalonej patelni. Grę bojkotuję z powyższych powodów, zachęcam do tego samego.

esyjent

HMM. Masz racje i dla tego kolejna gra CIG będzie na nextgeny, ale jeżeli byś trochę poczytał to EF wszedł do produkcji przed NEXTGENAMI, a przerabianie całości na konsole było by stanowczo nieopłacalne jak i lekkomyślne ze strony CIG. Twoje argumenty są z jak najbardziej nie uzasadnione. Szybkość rozwoju gier nigdy nie nadąży za sprzętem - A ta firma jako jedna z niewielu daje możliwość pogrania na starszych sprzętach, nie każdego stać na sprzęt za kupę kasy. NIE PODOBA SIĘ trudno mimo to gra ma duże zaplecze ludzi którzy będą w nią grali, jeden w tą czy w tamtą nic nie zmieni.

ModyPolok

Mody Polok niezły bystrzacha z ciebie stwierdzając, że gra weszła do produkcji przed wyjściem nextgenów. Problem w tym, że wszystkie gry na nextgeny zaczęto produkować długo przed premierą konsol. Z prostego względu, produkcja gry to obecnie dwa-trzy lata albo więcej. Wszystkie studia już dawno miały specyfikację nowych konsol aby mogły rozpocząć tworzenie gier długo przed premierą tych urządzeń. . Jestem za rozwojem rynku gier. Na ps4 odkładałem rok czasu, odmawiałem sobie nawet drożdżówki w pracy do kawy. Jestem fanem konsol. Trzeba iść do przodu. Na PS3 niech wypuszczają angrybirds i wormsy. Podoba mi się firma UBISOFT. Na next geny robi nowego dopracowanego, ambitnego Assasina a na starą generację wypuści przeróbkę Black Flag, historię posuną parę lat "w te czy wefte" dadzą nowego pirata czy kogoś tam innego i nabije sobie kabzę odgrzewanym kotletem.

esyjent

Szczerze to ci współczuję - nigdy nie odmowie sobie jedzenia czy picia(pod względem napoi bezalkoholowych), mam nie jedno hobby ale rodzinie nie odmowie z kuli Pier... nego pudełka po to by się pochwalić że MAM SONY PS4 i jeżdżę kupą g.co ma co najmniej 10 lat...
WOW, na mnie PS4 nie zrobi wrażenia , Co ona ma czego w PC-cie nie można mieć (pytanie retoryczne). Wracając do tematu. Jeżeli twoim zdaniem gra nie zasługuje na zakup i zagranie w nią ze względów na nextgeny to nie mamy o czym rozmawiać. ( Oczywiście nie mówię że gry nie mają się rozwijać ale także nie muszą iść tak szybko do przodu) Krzyczenie o tym że EF jest do dupy bo nie jest w nextgenie zrobione, jest dla mnie gówno wartą opinią Hejtera.

ocenił(a) grę na 8
ModyPolok

Panowie spokojnie powoli. Z tego co kojarzę sama myśl stworzenia Enemy Front powstała parę lat temu, potem projekt ucichł bo jeden z głównych twórców odszedł z CIG. Jakiś czas później w CIG powstała idea aby kontynuować to co zaczęto, wiadomo parę aspektów w grze na pewno się przez ten czas zmieniło ale ogólna koncepcja została więc jeśli już na początku pomysłu stworzeniu Enemy Front był zamysł aby gra powstała na XBOX 360 i PS3 tak teraz chcieli ją dokończyć. A z tego co kojarzę jak powstał pomysł i pierwsze zarysy gry to konsole, o których pisałem w poprzednim zdaniu były w najlepszych latach swojego życia. A jeśli spojrzeć na CI Games to jeśli dobrze kojarzę to jeszcze w tym roku mają zamiar wydać inną grę, która jest tworzona na nex-geny więc studio tak jak każde inne się rozwija.

ModyPolok

Co do kwestii PC to jest temat rzeka. Ja reprezentuję biegun ludzi którzy mają zwykły laptop do internetu a konsolę do grania, ponieważ nie mam czasu na upgrade blaszaka do każdej kolejnej gry. Co do odkładania pieniędzy, każdy ma inne priorytety, jeżdżę fiatem multiplą z 1999 roku i możesz mi wierzyć lub nie, nie zamieniłbym tego samochodu na żaden inny. Lubię grać na konsoli, podkreślam to co wcześniej napisałem, jestem fanem konsol, szczególnie tych firmy SONY, miałem wszystkie. W chwili jak się dowiedziałem, że wyjdzie PS4 powiedziałem sobie, że muszę je mieć, i nie obchodzi mnie twoje zdanie na ten temat. Po prostu strasznie mnie wkurzał w ostaniach latach zastój na rynku gier spowodowany przez PCtowców. Przez ostatnie kilka lat gry praktycznie się nie zmieniały, Kupilem PS4 ponieważ czekam na coś innego. Gdyby PCtowcy to nie byli sami piraci to nextgeny powstałyby ze trzy lata temu. Gdyby posiadacze wypasionych PC kupowaliby gry a nie ściągali z neta to już dawno powstawałyby gry których konsole starej generacji by nie uciągnęły przez co gry te wypuszczane by były tylko na PC, co w konsekwencji wymusiłoby na SONY i Microsoft wyprodukowanie urządzeń mocniejszych od PS3 i X360. A tak, lepiej było producentom produkować gry na konsole ponieważ z PCtowców nie ma zysków. Jestem pewien, że 80 % osób które grało kiedykolwiek chociażby w Call of Duty nie kupiło tej gry co jest kradzieżą własności intelektualnej i twórczości. Jestem zwolennikiem postępu i rozwoju, bo chcę w końcu zagrać w coś innego niż odgrzewane kotlety na śmierdzących, starych patelniach.

esyjent

Pieprzysz jak połamany aż ,mnie mdli. 80% - a co może na konsole nie było piratów?? (Program do pirackich płyt na konsole) Gościu chyba musisz zmienić dilera. Posiadam około 800 tytułów gier Wszystkie w oryginale, wszelkie oprogramowania mam z licencjami free lub kupione. 80% powiadasz Tylko szkoda że firma zarobiła tyle kasy - z tego co kojarzę to CoD pobił GTA 5 w sprzedaży - więc przestań się ośmieszać. Zwolennik Postępu i rozwoju - PC-ty hamują rozwój - hehehe Grał byś k. w terris gdyby nie one..
W twoich konsolach są procesory AMD resztę sam sobie dopisz. Wracając do tematu: EF od początku był robiony na konsole PS3 i X360 a o PS4 jeszcze nic nie było wiadomo. Nie podoba się trudno ale mimo to gra zasługuje na uwagę ze względów fabularnych i historycznych, a że nie trafi na nextgeny - trudno , pewnie firma uznała, ze przeróbki wiązały by się z wysokimi kosztami i niewiadomymi , czy się sprzeda.

ModyPolok

Ale się nakręciłeś. Myślę, że piractwo na PC i konsolach w ostatnich powiedzmy 6 latach to przepaść. Banowanie konsol, coraz popularniejszy multiplayer spowodowało, że na konsolach jest nieporównywalnie mniej piractwa, co docenili producenci i produkowali gry pod konsole. Przykładem jest GTA V, temu nie możesz zaprzeczyć, postawili na sprzedaż gry tylko na konsolach, na PC się nie opłaca. Producenci woleli robić gry na przestarzałe konsole i zarabiać, co spowalniało rozwój rynku gier. Wytłumacz mi dlaczego gry na PC są połowę tańsze? Podpowiem... żeby cokolwiek kupowali. Nie ściągasz gier, tylko kupujesz, bardzo mi się to podoba. Dzięki takim ludziom jak Ty czy ja ten rynek jest finansowany i się rozwija. Zobacz sobie na ilość osób seedujących gry na PC w programach typu uTorrent. Myślę, że jedynym powodem wydania gry EF na stare konsole są względy finansowe, w ten sposób będą mieli większą sprzedaż., jest to posunięcie logiczne i ekonomicznie poprawne ale mało ambitne. Jeżeli są w trakcie tworzenia gry na nowe konsole to jest ok. Patrzysz z perspektywy uczciwego człowieka i fana elektronicznej rozgrywki, ale takich jak ty jest ułamek graczy na PC, uwierz mi. Dorwę cię kiedyś i ustrzelę na jakimś multi ;-)

esyjent

No to Tak. Co do Oryginałów. Ja w statystykę nie wieżę gdyż wiele gier jest teraz na Steam, orgin,upley, które za każdym razem sprawdzają prawie k. cały komputer czy przez przypadek nie posiadasz pirata, to samo jest w sterownikach kart graficznych. Sprawdzają kompy jak chcą. Ja po części rozumiem piratów aczkolwiek ich nie popieram. Gry jak i na konsole tak i na PC są drogie, nie każdego stać na zakup gry. Z drugiej strony muszą kosztować. Dla tego lubię CIG bo oni mają dobre ceny i niezłe produkty, lecz czasami niedoceniane. Następnym problemem jest to że nie da się sprawdzić gier przed kupnem, demka zazwyczaj wyciągają kwintesencję całej gry a po kupnie okazuje się że jest to szajs za 200 zł i nie ma co z tym zrobić. NP: na orginie można oddać grę jeśli ci się nie spodoba a oni zwrócą ci kasę. co do piractwa mówisz o banowaniu konsol. Wiem że są piraty na ps3 na pewno nie ma jeszcze na ps4 ale na poprzednie generacje są - z ludzi których poznałem tylko u paru osób widziałem oryginalne gry na konsole, W porównaniu np: do mnie - nie mają szans.
Piractwo jest wszędzie i jest to problem ogólny nie tylko gier - niestety. co do multika pewnie się kiedyś spotkamy o ile już się nie naparzaliśmy - Jeśli w EF będzie Multi a ty go jednak zakupisz to będzie ok. A jeszcze jedno Ja na pc-cie mogę grać w starsze gry wystarczy je zainstalować i nie muszę mieć nowego i starego sprzętu co do konsol tego nie można powiedzieć.

ModyPolok

Czyli jednak doszliśmy do porozumienia,w kwestii piractwa i na tym zakończmy :-). Podsumowując kwestię piractwa na konsolach, grać w multi można tylko na najnowszej aktualizacji systemu, na której nie można grać w piraty. Tak więc multi na konsolach powoduje ograniczanie piractwa. Ok. Myślę, że w battlefieldzie byśmy stworzyli niezły duet w czołgu albo śmigłowcu ;-). Mam tylko nadzieję, że w EF będą realne miejsca i postacie historyczne, strasznie lubię takie klimaty. Jedną z moich ulubionych kampanii jest ta z CoD Black Ops, pomimo wielu minusów bardzo ją lubię, przechodziłem kilka razy. Może schowam swój pseudohonor do kieszeni i sięgnę po EF.

esyjent

Jest nowy zwiastun który przedstawia nam Warszawę podczas czy też już po bombardowaniu. Oczywiście Nie liczę na grafikę bo od początku wiedziałem że w tej grze nie będzie to mocna strona, liczę na grę z dobrą fabułą, szczyptą Prawdziwiej Historii, czy tez dobra rozgrywką. Jak na razie gra pokazuje właśnie te elementy. Co do ulubionych gier to najlepiej wspominam Wolfa ROTC. MoH AA, czy też Pierwszego Cod-a ale one nie dawały mi naszej Historii. "Warszawa w Płomieniach" Jeszcze by się przydała misja na Śląsku - i będę w niebo wzięty.

ocenił(a) grę na 8
ModyPolok

Ja np bardzo bym chciał ujrzeć jakieś właśnie historyczne miejsca w powiązanych z nimi datami. Bo też nie liczę tutaj na porywającą grafikę. Nie tylko to jest najważniejsze w grach. Wymaganie Enemy Front stawiają sprawę jasno jeśli gra pójdzie na jakiś 2-3-letnich PC-tach i na DX9.0 to od razu wiadomo że twórcy nie stawiali na grafikę.

esyjent

Ty się ciesz że w ogóle Polska ma jakieś firmy bo i tak sporo już straciliśmy niedługo cały kraj zostanie rozstrzelany z takim podejściem jak twoje

Kamilhugo517

Tak nasze Firmy wkraczają na rynek światowy , i są dobrą alternatywą dla zagranicznych firm które zbierają Szmal i dają chłam. CIG ma możliwości , widać że się rozwijają tak jak Techland, czy też CDP. Liczę na to że dojdą te firmy do wysokich szczebli, bo tak jak piszesz, wnet nie będziemy mieli nic swojego - tak jak marki samochodów:(

ModyPolok

Również życzę im szczęścia, ale do Techlandu czy CDP im na prawde daleko.

Kamilhugo517

Sorry rozprzedany tablet poprawia na złe inne wyrazy

Kamilhugo517

Nowiutki trailer ze wczoraj z rozgrywką multi wygląda bardzo ambitnie.

http://www.youtube.com/watch?v=QUNKWaECM8E

esyjent

Nowiutki trailer ze wczoraj z rozgrywką multi wygląda bardzo ambitnie.

http://www.youtube.com/watch?v=QUNKWaECM8E

ModyPolok

Ostatnie kolega mi pokazał że CI Games szykuje strzelanie nowej genereracji ma ona wyjść 2016 niestety zapomniałem nazwy ale szykuje się bomba

Kamilhugo517

a to ciekawostka , a jaki tytuł czy coś bo szczerze to kojarzę coś o SGW3 i nic więcej

ModyPolok

No właśnie zapomniałem nazyw ale gra jest tylko w planach i nie wiadomo czy w ogóle są szanse żeby wyszła a nawet jeżeli wyjdzie to obstawiam że nie przed 2018

esyjent

Bredzisz gościu ! Myślisz że konsola umiera jak wchodzi nowa generacja ?
Jeszcze do niedawna robili gry na ps2 a to całkowity staroć

ocenił(a) grę na 3
esyjent

racja gra gniot

elosidzej

Gniot, Nie sądzę mimo wszystko jest dobrze oceniana, a ja nie widzę większych powodów by grę nazwać gniotem, Najlepsze jest to że ci co najbardziej narzekają , w swoich kolekcjach mają piraty, nie raz się o tym przekonałem. I wszelkie tłumaczenia że takiej gry nie warto kupić itd. To kpina. Mam nadzieje iż nadejdzie taki okres w którym za ściągnięcie jednego pliku będzie kara co najmniej w wysokości 10 Euro. Gra zasługuje na pochwałę, ze względu na jaj misje, różnorodne , możliwości przejścia danych misji na różne sposoby, a także i na fabułę, oczywiście dubbing PL jest trochę smętny ale jest! i zawsze można grę zrobić sobie po angielsku gdzie dubbing jest zrobiony naprawdę z jajem. Grę polecam i oceniam na 7/10

ocenił(a) grę na 3
ModyPolok

Ta gra mi przypomina starego MOH z ps2...tylko że MOH był dużo lepiej zrobiony no i była lepsza zrobiona oprawa gry,nie to co w tej to jakiś żart! tu wszystko wygląda tak jak nw jak to określić,mi się zdaje ze w tych latach powinniśmy iść do przodu a nie stać w miejscu.gra max 3 za dobre chęci no i + że to wojenna co lubię takie gry ale nie ta ehh nie wypał

elosidzej

Nikt ci nie zabroni oceniać, ja widzę dużo plusów, a i inność tej gry także jest plusem, Inne misje , inny sens. Każdy szuka czegoś innego, MOH oczywiście gra świetna ale mimo to graficznie i w oprawie MOH był płaski, dla porównania odpaliłem sobie stare dobre gry i niestety, wasze dziwne oskarżenia się nie pokrywają z faktami, Na dzień dzisiejszy MOH czy COD ma gorszą grafikę, a porównania do Crysis-a czy BF a nawet do Cod-a, nie mają sensu Tam grafika na pewno jest lepsza, ale nie o samom grafikę chodzi. Ja osobiście bawiłem się dobrze w singlu, a teraz bawię się na multi.

ocenił(a) grę na 3
ModyPolok

to fajnie że się zrozumieliśmy :)

ocenił(a) grę na 8
elosidzej

Ja też w tej grze widzę spory potencjał. Enemy Front od początku nie miała świecić grafiką. Tutaj wydaje mi się, że twórcy gry chcieli oddać trochę więcej realizmu i może dlatego właśnie wszystko się nie świeci jak w nowych częściach CoD czy BF. Ja grę oceniam na 8/10 może niektórzy będą uważali że to zbyt dużo. Trudno takie jest moje zdanie:) Długo czekałem na FPS'a obsadzoną w realiach IIWŚ i się doczekałem, a teraz cieszę się z rozgrywki.

ocenił(a) grę na 8
Laguraf

To tak jak ja;) też jestem w trakcie. Gniot nie gniot, da się przy EF przyjemnie czas spędzić. Nie musi się każdemu podobać. Dobrze, że nie kieruje się ocenami innych, tylko zawsze muszę sama sprawdzić;) II WŚ jest, Powstanie Warszawskie jest, Naziści-przygłupy biegają, to czego chcieć więcej.;) Na grafice się nie znam, mi się podobała, poza płaskimi kwiatkami. Ale za to lokacje są bardzo ładne. I kolory-qrcze przecież wtedy też świeciło słońce, kwiaty kwitły na czerwono, a niebo było niebieskie. Ogólnie i tak jestem na tak;)

ocenił(a) grę na 8
Truskawa34

Hehe nie wiem czemu ale nie zwróciłem uwagi na kwiatki:P Może i AI nie jest za bardzo rozgarnięte za to w multiplayer gra się już o niebo lepiej. Fajne mapy, chociaż pewnie na wszystkich jeszcze nie grałem, z ludźmi gra się zupełnie inaczej ale plusem jest to że nie ma zbyt dużo ciemnych kątów do campienia:P Powiem tak nawet jeśli ktoś widzi same minusy w kampanii to warto spróbować rozgrywki multi w końcu takową ta gra posiada:)