PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606779}
7,3 14 tys. ocen
7,3 10 1 14002
Gothic 3
powrót do forum gry Gothic 3

Gra jest po prostu wspaniała. Grafika jest bardzo dobra.
Nie wiem, dlaczego ludzie narzekają na niby ,,kulejącą'' fabułę. A jaką inną fabułę miała by mieć gra?
Mogę przyznać, że Gothic 3 z RPG przeszedł na taki jakby symulator. Żyjemy własnym życiem, chodzimy tam gdzie nam
się podoba.
Nie ma tego samego klimatu co z poprzednich części to prawda. Moja ocena jest jednak taka wysoka, ponieważ dzięki
pewnej osobie mam w Gothicu 3 muzykę z poprzednich części co bardzo poprawia nastrój.
Dopiero po tylu latach od wydania gry, zaczynam ją doceniać.
Mimo błędów, uważam że każdy fan serii mógłby spróbować w nią zagrać.

TheGornkiller

Taak tylko system walki jest fatalny.... dla mnie gra nabrała sensu dopiero jak zacząłem z łukiem latać, bo trzeba było szukać pozycji oraz celować przynajmniej a nie tylko klikać bez namysłu LPM i wszyscy padają w około. A poza tym rozgrywka jest ok :)

mmaakkss

z łuku też wszyscy padają;), bez problemu na początku gry pozabijasz wszystkich włącznie z Diego, Miltenem i resztą ekipy strzelając z łuku w głowę i cofając się;p

konradosi

Taak ale większa satysfakcja jest jak się headshoty wali :P pakowałem wszystko w umiejętności łowieckie i tych slabszych orków to na 2 strzały lub strzała miałem :P Nawet na arenie z łukiem latałem :D

mmaakkss

A jak się fajnie miasta morduje z łuku, starczy pokombinować i wleźć na dach budynku albo mur, i patrzyć jak nasi adwersarze bugują się nie dając rady do nas dojść:D.

konradosi

To blokowanie się przeciwników to niekiedy był jedyny sposób żeby w pewnych sytuacjach wyjść zwycięsko, szczególnie w dwójce :D

ocenił(a) grę na 8
TheGornkiller

Fakt, ludzie biadolą, bo nie mają się czego czepiać. Ciekawe co by gadali, gdyby nigdy nie ukazały się G1 i G2, a od razu G3 jako jedynka? Ooojjj, arcydzieło wszchczasów!
Gra jest świetna, olbrzymi świat, NPC, dubbing jest bardzo fajny, muzyka piękna, rozmaitość lokacji, różnorodność krain, czego tu chcieć więcej? No, może jakiś konik by się przydał, i więcej kobitek.

TheGornkiller

' A jaką inną fabułę miała by mieć gra?'

No nie, wiem.
Może dobrą?

GeraltRiv

Podaj przykładową wymyśloną przez siebie fabułę, lub opisz jak wdł Cb powinna ta gra wyglądać.

TheGornkiller

Nie będę tutaj opisywał jakiejś lepszej fabuły , bo by mi to zajęło kilka miesięcy albo nawet rok.
A to nie tak hop siup wymyślić coś takiego jak było np. w Planescape.
Z drugiej jednak strony twórcy zbytnio nie musieli myśleć nad tą powiedzmy gothickową fabułą.

GeraltRiv

,,twórcy zbytnio nie musieli myśleć nad tą powiedzmy gothickową fabułą''.
Tu się w większym stopniu z Tobą zgadzam.

użytkownik usunięty
TheGornkiller

Mnie jednak tego klimatu z poprzednich części brakuje bardzo. Chociaż i tak gra jest bardzo dobra.

ocenił(a) grę na 6
TheGornkiller

Próbuję od dwóch dni grać. Masa błędów, nie wspominając o fatalnej (najgorszej jaką kiedykolwiek widziałem) optymalizacji. 20 fps w mieście, na najniższych ustawieniach to chyba jakiś żart, zwłaszcza że parametry mojego komputera złe nie są, a grafika w tej grze to nie jest jakiś cud.

Gdyby nie ten silnik, gra mogłaby być bardzo dobra. Oceniam nisko, ponieważ nie da się w to grać.

Jacke32

Zgaduję, że zainstalowałeś patche i quest packi...
Po za tym ile ty sie fps'ów spodziewałeś? 120?
Ja w mieście (dokładnie Faring) miałem 3 fps'y i jakoś nie narzekałem na grafe oraz płynność.
A ja gram bez patchów -,-

ocenił(a) grę na 6
TheGornkiller

Co najmniej 60 - tyle ile potrzeba do w miarę płynnej rozgrywki.
Skoro mając 3 fps'y w grze, wciąż oceniasz ją na 10, to ja nie wiem w co ty grywasz.

Jacke32

Grywam w to co lubię.
Zgaduję, że jesteś takim graczem, który bardziej patrzy na grafe niż to w co gra.
Dla mnie to klasyk, oraz liczy się wdł mnie przesłanie gry. Chodzę w wymarzonym świecie, robię questy. A to, że mam 3 fps'y a najwyższe ustawienia grafiki to już inna bajka. Nie patrze na grafe, a zwłaszcza bugi gdyż nie ma gry w której by ich nie było.

ocenił(a) grę na 6
TheGornkiller

Nie patrzę na grafikę, bo poprzednie części Gothica oceniłem na 10. Patrzę przede wszystkim na grywalność, a w tej części jest praktycznie zerowa, bo na najmniejszych detalach nie da się normalnie grać, chyba że ktoś, tak jak ty, lubi mieć pokaz slajdów, a nie gre.

Jacke32

Nie mam pokazu slajdów -,-
Gra chodzi płynnie w 79%
A ilość fpsów nie ma dla mnie znaczenia.
to od razu ci powiem, że w g2 jak jestem w Khorinis mam 12 fpsów. Jak na taką grę to chyba mało co?
A też ładnie chodzi.

ocenił(a) grę na 3
Jacke32

To chyba masz drewniany komputer

ocenił(a) grę na 6
Nilred

Grałem w Gothica na dwóch komputerach. Obydwa pozwalają na płynną grę w nowego Crysisa (na wysokich ustawieniach), a gra słabsza graficznie z 2006 roku i tak klatkuje np. w miastach.

ocenił(a) grę na 3
Jacke32

Dziwne, ja w Crysisa bym ledwo na najniższych pociągnął a gra chodziła mi płynnie. Może sterowniki do karty graficznej stare miałeś?

ocenił(a) grę na 9
Jacke32

że co ?
ja ciupie w call of duty mw3 bez ściny w crysisa grałem tylko w 2 na najwyższych
a gothic chodzi plynnie czasem jakis lag sie zdarzy

sadzik444

gothic 3 ma dupną optymalizacje i sporo błędów, bez całej masy patchów ciężko jest w ogóle w to grać, jak ci nie ścina to albo masz farta albo wszystkie patche. Gothic potrafi ściąć o 3-4 lata młodsze kompy o parametrach takich że w roku wydania gry większości z nas takie cuś się nie śniło:D, to nawet przebija crysisa ze swoim cryengine i miękkimi cząsteczkami (który też cierpi na dupną optymalizacje zwłaszcza 1 część)

TheGornkiller

czym sprawdzałeś że masz 3 fps? Z tymi 60 to kolega przesadził:D (tak ponad 30 i da się grać, chyba że jakiś fps) , ale do przyzwoitej gry choć ponad 25 trzeba mieć;p, przy 20 gra się ciężko bo wolno i nie płynnie, przy 10-14 to normalna ścina i nie da się grać. Te 3 to chyba miałeś chwilowo podczas ładowania otoczenia, bo na stałe to było by 0 płynności, a twoja postać skakała by po mieście tak że nie dało by się ogarnąć gdzie idziesz;p, albo co równie prawdopodobne komp by się zwiesił.

A sama gra jest naprawdę spoko, jak się zainstaluje wszystkie patche i własnie za to dostała po d.... Kupujesz to i wymagasz, jak wydajesz ponad 100 zł czy ile tam to kosztowało po premierze (zgodnie z wymaganiami producenta powinno lecieć bez problemu) i okazuje się że gra niemiłosiernie ścina nawet na najmniejszych detalach, masz masę błędów typu chodzenie po lawie, zawiechy, itp, i co najzabawniesze gra zawala ram tak że po kilku śmierciach i wczytaniach gry trzeba resetować kompa bo się wszystko rżnie jak cholera. To tak jakby małym pocieszeniem jest że po kilku latach od premiery można w to pograć bez utraty nerwów;p

konradosi

mam 3 fps do max 7 w Farring i praktycznie tak wszędzie a mimo to gra się nie laguje i nie zcina i idzie na najwyższej grafie.

TheGornkiller

To ładnie:D. ja bym zmienił detale na niższe, przynajmniej grało by się może normalnie nie zagrzewając kompa

ocenił(a) grę na 9
TheGornkiller

właśnie ja nie rozumiem dlaczego ta gra jest tak krytykowana
szkoda tylko ze w grze nie ma koni było by ciekawiej i realsitycznej :)

ocenił(a) grę na 9
TheGornkiller

oraz powinno być wiecej kobiet bo w całej grze jest ich moze ze dwadzieścia a tylko trzy maja imię

ocenił(a) grę na 10
TheGornkiller

Uhh nie wiedzialem ze jeszcze kiedykolwiek w zyciu wypowiem sie na temat tej gry ale
Gra byla krytykowana ze bugi i zla optymalizacje, nie fabule. A po spatchowaniu juz nikt powownie nie zrecenzowal =.=
Skonczylem ta gre 2 krotnie, po zainstalowaniu patchy, kilka lat temu
Moim zdaniem G3 byl bardzo niedoceniony

użytkownik usunięty
TheGornkiller

Narzekają na fabułę, bo po prostu jej nie ma. Jedyne co mamy to 5 artefaktów bez historii i zakończenie na szybko.

Fabuła jest, ale znikoma i nie tak rozłożona jak w poprzednich częściach- Tu przyznam Ci rację.
Ale dla mnie gra jest spoko bo fajnie się mi w nią gra :)

użytkownik usunięty
TheGornkiller

Mnie też się fajnie gra i podoba mi się jej klimat, ale nie mogę nie zauważać tego braku fabuły.

Gdyby twórcy lepiej zoptymalizowaliby grę i dodali fabułę o kilku rozdziałach, nie wykluczone, że była by to jedna z lepszych jak nie najlepszych gier :)