Plusy+
-Tętniący, żywy świat gdzie ciągle coś się dzieje.
-Grafika. Jak na ten rok b.ładna, choć szczegółowość modeli mogłaby być większa.
-Duży teren do eksploracji (Myrtana, Nordmar, Varant)
-Ogólna nieliniowość, jeśli chodzi o fabułę.
-Starzy znajomi z poprzednich części.
-NIESAMOWITA MUZYKA, która bije na głowę większość ówczesnych produkcji.
-System walki.
Minusy-
-Nijakie tło fabularne.
-Pozmieniane głosy, a niekiedy wygląd postaci z poprzednich gier z serii (niestety na gorsze)
-Kiepska, w dniu premiery optymalizacja.
Posumowanie:
Dobra kontynuacja przygód bezimiennego. Mogłaby być arcydziełem, gdyby nie średnie tło
fabularne oraz kiepska optymalizacja, nie mniej jednak bawiłem się przy niej świetnie.
Moja ocena. 8
Ja przechodzę tą grę po raz kolejny, lecz tym razem z najnowszym patchem 1,75 EE. Bez tego patcha gra jest zbyt łatwa, samemu sobie można nawet bez żadnej zbroi z początkową bronią - zabójcą orków oswobodzić np. Cape dun.. a to bez sensu.
Polecam ci również Quest Packa jako dodatek do patcha, znacząco upodabnia Gothic-a 3 do poprzednich części (nowy wygląd postaci, orków,broni itp.)
Chciałem go zainstalować, ale podobno te dodatkowe questy są tylko po niemiecku, a to będzie trochę głupio mieć część po polsku a część właśnie po niemiecku :P
Z tego co wiem jest już polska wersja nowego quest packa, poszukaj jej po forach o Gothic-u
Zrób kopie zapasową save-ów, potem zainstaluj quest packa, jak nie będą działać zapisy, to możesz bez problemu quest packa usunąć.