PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608435}
8,4 38 tys. ocen
8,4 10 1 37868
Grand Theft Auto: Vice City
powrót do forum gry Grand Theft Auto: Vice City

Oczywiście po skonfrontowaniu VC i Scarface nasuwa się wiele podobieństw. Praktycznie cały świat gry został zaczerpnięty z filmu Briana De Palmy:
-Miasto (na wzór Miami)
-Postaci (chociażby Lance i Manny, Diaz i Frank Lopez)
-Głowny bohater(twardy, lubiący hawajskie koszule)
-Miejsca (przede wszystkim nasuwa się rezydencja Diaza, miami beach)
-akcja dzieje się w latach 80-tych, a co za tym ściezka dzwiekowa musi być podobna(królową-era disco)
To tylko najwazniejsze podobienstwa, nie ma sensu wymieniac pozostalych bo i tak VC jest grą świetną.

tomasz_user

Na dodatek w Ocean Beach znajduje się hotel gdzie przez ukryte drzwi dostajesz się do pokoju z którego możesz wejść do łazienki w której leży piła mechaniczna oraz na ścianie jest odbita dłoń z krwi(przeżynanie Angela ze Scarface)

użytkownik usunięty
tomasz_user

Są też podobieństwa z innego jego filmu - Życie Carlita (Carlito's Way). Jakie? Chociażby Klienfeld, który był wzorem dla Ken'a Rosenberg'a. ;)

ocenił(a) grę na 9

Nie wiem czy wiecie, ale po przejściu 100% gry Tommy dostaje koszulkę z napisem: "Ukończyłem GTA Vice City i wszystko co z tego mam, to ta parszywa koszulka". Podobny motyw występuję w filmie "The Game" z Michaelem Douglasem, kiedy pod koniec filmu główny bohater dostaje koszulkę z napisem: "Zostałem naćpany i pozostawiony na śmierć w Meksyku, a wszystko co mam, to ta głupia koszulka" :) Nie wiem czy to celowe nawiązanie, ale tak mi się skojarzyło.

ocenił(a) grę na 10
dolce8

Jeszcze jak osiągniemy 2 gwiazdki poszukiwania przez policję zaczną nas gonić tajniackie Cheetahy i 2 panów z odznakami na szyi, kolorowych garniturach (ubiór podobnie jak kolor samochodu się zmieniają) i będą do nas strzelać z MP5 i Pistoletów. To jest nawiązanie do słynnego serialu "Miami Vice" z lat 80 gdzie główni bohaterowie jeździli tym samym wozem (Cheetah to Ferrari Testarossa) w tych samych ubraniach i z tego samego strzelali ;)

użytkownik usunięty
McFlyPL

Poprawka - 3 gwiazdki. :)

użytkownik usunięty
tomasz_user

Misja finałowa. Szturm na posiadłość Tommy'ego niczym na rezydencje Tony'ego Montany.

użytkownik usunięty
tomasz_user

Aha jeszcze motyw czarnych palm na tle pomarańczowego nieba obecny w pokoju na parterze willi Vercettiego i na piętrze w Malibu Club również wzięty jest z filmu.