PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=744332}
8,2 11 tys. ocen
8,2 10 1 10568
Horizon Zero Dawn
powrót do forum gry Horizon Zero Dawn

Mam problem z motywacją maszyn i hadesa może coś przeoczyłem albo nie znalazłem .No bo powód całej plagi maszyn wygląda tak że jakaś korporacja narobiła maszyn co mogą sie napedzać biomasą i nagle jest usterka i maszyny chcą zjeśc świat. Głupie to już w terminatorze czy matrixie jest to lepiej wyjaśnione.No i hades to samo ,hades ma wirusa i też chce wszystko zniszczyć .Ale skąd sie wzioł wirus (bo ktoś coś musiał go przecież napisać ) skąd wzieła sie usterka w maszynach faro?? Może ma ktoś jakąś teorie albo znalazł wyjaśnienie.AAA no i scena po napisach która daje do zrozumienia że maszyny mają jednak jakiś władców i że to ktoś obudził sygnałem hadesa?? Tu też mile widziane teorie. Bo mam nadzieje że jest jakieś sensowne wyjasnienie plagi maszyn niż to że mają usterke i chcą zniszczyć wszystko ze sobą włącznie.

ocenił(a) grę na 9
WielkiVolare

Trochę minęło i nie wiem czy pytanie wciąż aktualne, ale ja to widzę tak:
Maszyny miały zdolność do replikowania się i paliwem była biomasa czyli wszystko co żyje. W wyniku replikacji uległ uszkodzeniu lub się odrobinę zmutował kod źródłowy i najwidoczniej maszyny miały tylko jeden cel - "rozmnażać się" i oczywiście nie dać się zniszczyć. Nie wiem jak dokładnie było z wojną z ludźmi, bo widzę trzy opcje:
a) włączył im się plan destrukcji wszystkiego,
b) uznały ludzi za zagrożenie, po tym jak Ci spróbowali wyłączyć/zniszczyć maszyny,
c) po prostu kontynuowały replikację i uzupełniały paliwo.
Co do Hadesa, to o ile dobrze pamiętam to przez jakiś impuls, najprawdopodobniej pochodzący z wyładowania atmosferycznego, uszkodził Hadesa i ten w wyniku usterki się uwolnił. To, że Hades chciał wszystko zniszczyć nie było efektem wirusa, bo Hades został napisany po to, by wszystko zniszczyć jakby Gai coś nie pykło (ona sama by nie potrafiła bo miała uczucia). Możliwe też jest, że gość zajmujący się pisaniem Hadesa źle napisał zabezpieczenia przed uruchomieniem zagłady.

ocenił(a) grę na 7
Maydo

No ale mimo wszystko w scenie po napisach jest mowa o władcach którzy uruchomili hadesa i to mnie zaatanawia.

ocenił(a) grę na 9
WielkiVolare

Ano myślę że to po prostu wyjście do kontynuacji. Grając w tę grę wiemy o całym w niej zawartym świecie tyle co główna bohatetka (co mi się bardzo podoba) Sequel jest planowany z tego co mi wiadomo i wydaje mi się że dopiero wtedy dowiemy się kto lub co rządzi maszynami. Na chwilę obecną wiemy tylko tyle ile udało nam się odkryć podczas podróży bohaterką.
Hades ogólnie był podsystemem Gai odpowiedzialnym za restart świata gdyby coś poszło nie tak. Prawdopodobnie z samym Hadesem coś poszło nie tak i postanowił zrestartować wszystko