Jednym z najbardziej iryirytujących aspektów tej gry, a rzadko wspominanym jest obecność tzw. 'prosów'. Jest to zdecydowanie najbardziej denerwujący element społeczności tej gry. Typowy przedstawiciel tej grupy to osoba często z jakiejś wyższej dywizji, która nie potrafi opanować chęci ostentacyjnego wyrażenia swojej pogardy dla wszystkich, którzy nie osiągnęli tak wysokiej pozycji w rankingu. Mało tego, osobnik ten z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu uważa wszystkich innych nie tylko za gorszych graczy, ale także za gorszych ludzi(!). Przejawia się to w epatujących głębią i błyskotliwością sentencjach typu: 'dopiero od diamentu 3 zaczyna się jakiś poziom' albo moje ulubione 'wszystko od brązu do platyny to ścierwo, różnica jest dopiero w diamencie'. Oczywiście osobnik taki za wyznacznik jakiejkolwiek wartości nie tylko gracza, ale i człowieka uważa swoją własną dywizję. Dlaczego wysnuwam takie wnioski? Oto kilka powodów. Kiedyś, kiedy jeszcze grałem namiętnie gry rankingowe i byłem częścią tej zacnej społeczności, figurowałem na liście kilku grup na FB, skupiających jej członków. Jakiekolwiek pytanie o build do postaci, pochwalenie się wynikiem, czy pytanie o jakiś aspekt gry kończyło się atakiem 'prosów' i kolejną porcją wyrafinowanych sentencji: 'na goldach wszystko działa', 'na normalach każdy potrafi', etc. Na pytanie o chęć wspólnego zagrania kilku gier odpowiadają 'sam nie umiesz noobie?', 'nie zaśmiecaj grupy'. Doskonale rozumiem, że ktoś nie chce grać gier rankingowych z osobą o niższych umiejętnościach, ale nie jest to żaden powód do okazywania mu pogardy! Ktoś zapewne stwierdzi: 'to jest internet, nikt tu nikogo nie będzie głaskał'. Dla porównania, mam też pewne doświadczenia ze społecznościami innych gier. Grałem przez jakiś czas w Black Desert, którego społeczność również jest daleka od ideału, ale zadając jakiekolwiek pytanie na grupie, dostaję życzliwe odpowiedzi od bardziej doświadczonych graczy, którzy chętnie wyjaśniają niezrozumiały mechanizm gry. Inny przykład - gracze Dark Souls. Można zapytać o cokolwiek i dostać sensowną odpowiedź albo pomoc w grze.