Metro 2033, młodszy brat stalkera to najlepsza gra w jaką kiedykolwiek grałem.
Przeszedłem ją 5 razy na każdym poziomie trudności i zawsze do niej wracam. Dobrze
zrealizowany klimat i nieprzerwany ciąg akcji robią swoje, ale jak to ma się do dzieła
Glukhovskyego? Wg mnie growe metro jest czystą esencją książki i po prostu ciężko jest je
porównywać. Różnice w fabule nie niszczą zbytnio zabawy, bo i tu i tu wszystko doskonale
zlepia się całość.
Tak przy okazji uniwersum - w jakiej kolejności umieścilibyście książki poczynając na
najlepszych i kończąc na tych mniej najlepszych :D
Ja zacznę:
1. Dmitry Glukhovsky - Metro 2034
2. Dmitry Glukhovsky - Metro 2033
3. Andriej Diakow - Do Światła
4. Szymun Wroczek - Piter
Jak dla mnie gra jest dość nużąca. Liniowa fabuła, brak możliwości pochodzenia sobie po stacjach i powierzchni, brak możliwości porozmawiania sobie z ludźmi, za mało rodzajów potworów i za mało zagadek to jej słabe cechy. Ratuje ją piękna grafika, klimat metra i to, że można porównywać sobie lokacje do książki.
Nie mogę wybaczyć twórcom tego, że nie dali mi pochodzić po Polis ;)
A jeśli chodzi o książki, to zdecydowanie moim zdaniem jest znacząca różnica poziomów pomiędzy każdą z nich.
1. Metro 2033
2. Metro 2034
3. Do światła
4. Piter
Tak wygląda moja kolejność, ale między każdą z częsci jest dość spora przepaść :)
Mi nie pasował fakt, że grałem Artemem w zmienionej fabule książkowej. Mogli dać zupełnie innego bohatera, który dajmy na to szedłby śladami Artema czy coś. Albo równoległą historię. A tak dostałem książkę (rewelacyjną) której fabuła nie została wykorzystana w 100%.
Wg. mnie piter był genialny, do światła słabe, 33/34 tez genialne.
Kolego Cypisek zgadzam się w 100%, nie fajne było to że fabuła w grze odbiegała w wielu miejscach od książki.
Ale ma ona inny plus. Pokazała naszej wyobraźni, jak to będzie wyglądać - każdy wyobrażał sobie to inaczej, a tutaj ukazali to świetnie.
Wygląd stalkerów, stacji, poiwerzchni. Można zobaczyć jak "żyją" mieszkańcy stacji.
Ile ja bym dał żeby zdobić zegarek który ma Artem w grze, podobno w wydaniu kolekcjonerskim jest.