PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611569}
7,6 8,5 tys. ocen
7,6 10 1 8521
Metro 2033
powrót do forum gry Metro 2033

Ukonczylem Metro 2033 ksiazke, na pólce czeka Metro 2034, a na innej pólce Metro 2033-gra. No i teraz dylemat: Za co powinienem sie zabrac? Chcialbym zaczac gre teraz, ale nie wiem, czy nie czerpie ona tez jakos z 2 czesci? Bo wole najpierw przeczytac, przetrawic po swojemu, a potem dopiero sprawdzac 'jak ktos to widzial'.

ocenił(a) grę na 7
_guchy_

Wczoraj skończyłam czytać 2033, w grze jestem jakoś w połowie i jeśli chodzi o kompatybilność z powieścią to się zawiodłam bo gra ma z książką wspólne tylko nazwy i imiona. Dla kogoś spodziewającego się przeżycia dokładne tego co Artem, niestety zawód po całości. Aczkolwiek klimat jest genialny. Jeśli człowiek nastawi się tylko na nawalankę z mutantami i faszystami, ganiania po powierzchni już od pierwszych minut gry - polecam.
Aczkolwiek będąc mniej więcej w połowie gry stwierdzam, że spokojnie można w nią grać przed, po jak i w trakcie czytania książki. Raczej z M 2034 nie czerpie bo książka ukazała się chyba już po premierze gry (listopad 2010) a wiadomo, że grę się pisze znacznie wcześniej i nawet przy premierach w jednakowym czasie trudno by było zmienić fabułę. Teraz zaczynam z radością czytać Metro 2034.

ocenił(a) grę na 7
Oyre

Już skończyłem gierkę. No i jestem zawiedziony przez: fabułę względem oryginału, oraz samą długość gry. ''Niestety'' za fabułę w grze odpowiada sam Dmitry Glukhovsky z tego co jest w napisach końcowych, więc może nie możemy mieć pretensji o niekompatybilność?
Ale jest więcej wspólnych rzeczy z książką, niż nazwy i imiona: Trasa podróży bardzo podobna pomimo, że inne przygody, S P O I L E R zakończenie podobne, jeśli brać pod uwagę tylko bombardowanie. Największy zawód co do scenariusza spotkał mnie tylko pod koniec właśnie, gdy czarni, jak w książce, pomagali nam 'anonimowo', ale na końcu musimy przed nimi uciekać, bo chcą nam Artemka zaj..bać KONIEC SPOILERA No i oczywiście podobny klimat, smuta, ponuro, mutanty...
PS prawie piękna grafika, oprócz akcji z wybuchającymi kulami chodziło bardzo płynnie na moim rzęchu na wysokich detalach ;)

PSS: Wie ktoś z jakiej lokacji jest screen 5? (ten, z kukłami na pierwszym planie)

ocenił(a) grę na 7
_guchy_

No ja również jestem po zakończeniu gry i fakt, koniec strasznie zawodzi jak trzeba uciekać i właściwie nie ma innej opcji.
A co do Metro 2034 - cholerny niedosyt. Jak dla mnie pozostało tyle niedomówień... Albo będzie kolejna książka albo na tej części będę wieszać psy. Akcja zaczyna nabierać tempa i nagle Epilog. ._.
No a co do gry tak, trasa owszem, podobna ale jakoś strasznie mnie osobiście kuło w oczy, że Daniła właściwie był pokazany jako Dziesiąty. Artem wydawał się cholernie starszy a do tego każdy tam był opancerzony i zawalony dziesiątkami broni... Oraz to, że pod koniec gry człowiek jest bogaty (u mnie się uzbierało 300 sztuk wojskowej amunicji) a nic nie można z tym zrobić. Dwa ostatnie rozdziały to tylko zbieranie kasy a i tak nie ma żadnej okazji żeby kupić nową broń, bo przed ostatnim rozdziałem dostaje się ją za free. Może temu, że pierwsze przejście zawsze na łatwym :P Aczkolwiek Metro 2033 to jedno z niewielu FPS które mogę polecić.

ocenił(a) grę na 7
Oyre

Ja zawsze pierwszy raz przechodzę na normalnym - po tym poziomie nie powinienem spodziewać się ani ułatwień, ani utrudnień. Niestety, niewiele jest gier, które chce mi się przejść ponownie...
I na tym poziomie jest to samo, też ok 250 nabojów uzbierałem i nie było co z nimi zrobić. A czekaj - jaki Dziesiąty? w ogóle postaci Daniły tam nie przyuważyłem. Dziasiąty to był ten stalker z nami w bibliotece?

ocenił(a) grę na 7
_guchy_

Pospoileruję :P
Książka: Dziesiąty był stalkerem który został ranny w bibliotece (Gdy się rozdzielili - Artem i Daniła do Magazynu a Młynarz i Dziesiąty odpierają ataki bibliotekarzy.) Daniła ginie, a Młynarz bierze Dziesiątego do metra a Artem musi samotnie iść górą.
Gra: Jest Młynarz, Artem i Stalker nazwany Daniła (aż cofałam poziom żeby się upewnić, że Młynarz nazwał go Daniłą). Zostaje on ranny. Więc na logikę idzie, że Dziesiątego w grze nazwali Daniła.
* End *

ocenił(a) grę na 7
Oyre

To wiesz, że nawet nie zwróciłem uwagi, że nazwali go w grze Daniłą? Od razu stwierdziłem że skryba (nie bibliotekarz hehe) został w grze pominięty. Niee bez sensu - serio go tak nazwali!?

ocenił(a) grę na 7
Oyre

Cholera, aż uruchomiłem rozdział Biblioteka, żeby sprawdzić. I faktycznie, Daniła.
Ani to potrzebne, ani sensowne - co im szkodziło nazwać go Dziesiąty, albo Siergiej??? :/

ocenił(a) grę na 7
_guchy_

Też mnie to zastanawia... No ale jest Daniła :P I chyba po to jest tak to zrobione, żeby ludzie co czytali - pytali x)

ocenił(a) grę na 7
Oyre

Niestety.
Na szczęście nie będzie już tego problemu z Metro:Last Night, skoro to ma być kontynuacja przygód Artema, a nie 2034. Ciekawym, czy to będzie coś warte czy klon pierweszej części.

ocenił(a) grę na 10
_guchy_

Dzięki tej grze zacząłem czytać książki, ja pierdziele nawet nie wiedziałem ile człowiek traci nieczytająć książek ,świat sam tworzysz we własnej głowie. A tak na boku czy ktoś zna tytuły książek o podobnej tematyce Sc Fi.... Rosja post apokaliptyczny klimat itd...

ocenił(a) grę na 7
majkelnajt0

jesli temat 'Rosja, postapokaliptyczne klimaty' cie interesuje, to proponuje znalezc jakikolwiek arykul nt tego kraju w jakiejkolwiek (ale raczej pro-zachodniej) gazecie/czasopismie ;)
A tak na serio, to na pewno cos sie znajdzie, ale nie znam. A wlasciwie to widzialem kilkanascie filmow i gralem w kilka gier z post- klimaem, ale z ksiazek to mialem tylko 'Metro', 'Ludzkie dzieci' (jest w pewnym sensie post- akcja), oraz 'Doga', notabene obie ostatnie ksiazki byly zekranizowane...

_guchy_

Prawa do "Metro 2033" zostały ostatnio sprzedane producentowi M.Johnsonowi i będzie kręcony filmik :)
Oby wyszło dobrze, a nie jak zawsze..

_guchy_

Metro 2033 było świetne , ale kontynuacja mnie rozczarowała, a o grze właśnie usłyszałem.

_guchy_

Ja tam na Metro 2033 (grze ma się rozumieć, bo książka miażdży orzechy swoją zajebistością, nawet ta książka innego autora o tytule "Universum Metro 2033: Peter" (to o Petersburgsgim metrze)) nieco się zawiodłem. Osobiście uważałem, po usłyszeniu, że walutą w tej grze są naboju. miałem nadzieje na grę otwartą, taką jak STALKER, a zamiast tego mamy liniowego shotera. Ale grafika robi wrażenie (na moim lapku płynnie chodziła tylko na Low albo Medium, już nie pamiętam, ale raczej Low, a i tak była piękna), możliwość grania z Rosyjkim dubbingiem jest bardzo klimatyczne (choć wolałbym lektora takiego jak w STALKERze :P) i w ogóle takie swojskie, postsowieckie uczucie, które bardzo uwielbiałem w STALKER'ach (coś za dużo o tym STALKER'ze gadam :P). Fajna gra, szkoda, że liniowa. 7/10